Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Sram X.0 vs ShimanoXTR RD-M972 SGS

greenhound6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko do szanownego forum.Wymieniłem już w swoim rowerze, na nowe,największy blat korby xt,łańcuch xtr i kasete xt.Czas teraz na tylnią przerzutkę.Na shimano nigdy się nie zawiodlem,ale moze czas spróbowac czegoś nowego?

Nie wiem czy zainwestowac w shimano czy w srama.Kwestia cena -jakość?Różnica w działaniu?Co wy o tym sądzicie?

Ja osobiście wybierał bym Srama.

Jak dla mnie ma o niebo lepszą prace niż Shimano.

Handluje rowerami od ładnych paru lat i testuje ich setki.

Jak tylko wejdzie się na rowerek z grupą Srama czuć różnicę!

Ale to tylko moje skromne zdanie.

Ja mam kasetę Dura-ace i przerzutkę tylną x-o - nie udało mi się zauważyć jakichś problemów z pracą (wcześniej miałem kasetę z grupy x-0). Mój kolega ma kasetę xt wcześniej miał xtr a też tylna x-9 nie uważa żeby był to dla niej jakiś problem:)

Zdecydowanie brał bym Srama, charakterystykę pracy ma o poziom wyżej.

• Mod Team

Jeżeli wybierzesz srama, musisz manetki zmienić, choć da sie jechać bo sam miałęm X.9 i M570 i działało elegancko i precyzyjnie dokładnie co 2 biegi :D Wg mnie X.0 + manetki co najmniej X.9 i do shimano chyba nie wrodzisz. Co do kasety moze jestem staroswicki ale XT, bo XTR za drogi :P

Jak chcesz mieć szybko, precyzyjnie i w każdych warunkach działającą zmianę biegów to zdecydowanie tak. :) X0 zapchane błotem na maxa działa w zasadzie tak samo jak czyste. Regulowanie przerzutki robisz raz... przy montażu. A biegi wchodzą dokładnie w momencie ruchu manetki. Jak założysz Gripshift-y to możesz jednym ruchem ręki przejechać całą kasetę jednocześnie zmieniając z przodu a dzięki mikroindeksacji ustawienie przedniej to bajka.

No i ten dźwięk... :D dzwonek nie potrzebny zrzucasz bieg i pieszy zaraz się odwraca. ;)

Ja osobiście wybierał bym Srama.

Jak dla mnie ma o niebo lepszą prace niż Shimano.

Handluje rowerami od ładnych paru lat i testuje ich setki.

Jak tylko wejdzie się na rowerek z grupą Srama czuć różnicę!

Ale to tylko moje skromne zdanie.

ja mam podobne :icon_wink:

czasami nawet te "plastikowe" (np sx-4) przerzutki jeżeli by je porównywać do alivio itp działają dużo lepiej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...