greenhound6 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam Mam pytanko do szanownego forum.Wymieniłem już w swoim rowerze, na nowe,największy blat korby xt,łańcuch xtr i kasete xt.Czas teraz na tylnią przerzutkę.Na shimano nigdy się nie zawiodlem,ale moze czas spróbowac czegoś nowego? Nie wiem czy zainwestowac w shimano czy w srama.Kwestia cena -jakość?Różnica w działaniu?Co wy o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 nie widzę sensu zmieniać na srama, skoro zmieniłeś łąńcuch na xtr i kasetę na xt bo nie będzie najlepiej pracowała, a tył xtr jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Akurat kaseta, lancuch i zebatki korby sa komponentami, ktore mozna dowolnie miksowac pomiedzy producentami i grupami. Nic nie wspominasz o manetkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 mieszać może i można, ale nie działa najlepiej kaseta srama z łańcuchem schimano itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenhound6 Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Akurat kaset, lancuch i zebatki korby sa komponentami, ktore mozna dowolnie miksowac pomiedzy producentami i grupami. Nic nie wspominasz o manetkach? manetki lx m-570,linki i pancerze xtr,stara przerzutka lx 580 sgs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotas Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Ja osobiście wybierał bym Srama. Jak dla mnie ma o niebo lepszą prace niż Shimano. Handluje rowerami od ładnych paru lat i testuje ich setki. Jak tylko wejdzie się na rowerek z grupą Srama czuć różnicę! Ale to tylko moje skromne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Zdecydowanie SRAM. Ja już nigdy nie wrócę do Shimano. Manetki niestety do wymiany, ze SRAM działać nie będą, najlepiej gripshift będzie dużo lepiej. @vidoq5 chyba mało wiesz o napędzie. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubas Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Ja mam kasetę Dura-ace i przerzutkę tylną x-o - nie udało mi się zauważyć jakichś problemów z pracą (wcześniej miałem kasetę z grupy x-0). Mój kolega ma kasetę xt wcześniej miał xtr a też tylna x-9 nie uważa żeby był to dla niej jakiś problem:) Zdecydowanie brał bym Srama, charakterystykę pracy ma o poziom wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jeżeli wybierzesz srama, musisz manetki zmienić, choć da sie jechać bo sam miałęm X.9 i M570 i działało elegancko i precyzyjnie dokładnie co 2 biegi Wg mnie X.0 + manetki co najmniej X.9 i do shimano chyba nie wrodzisz. Co do kasety moze jestem staroswicki ale XT, bo XTR za drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 vidoq5mieszać może i można, ale nie działa najlepiej kaseta srama z łańcuchem schimano itp. Można mieszać bez problemu, działają idealnie. Niestety nie da się założyć przerzutki Sram bez zmiany manetek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenhound6 Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Można mieszać bez problemu, działają idealnie. Niestety nie da się założyć przerzutki Sram bez zmiany manetek ... Dzieki za podpowiedzi.Czyli reasumując.... przerzutka Sram-a,i konieczna wymiana manetek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jak chcesz mieć szybko, precyzyjnie i w każdych warunkach działającą zmianę biegów to zdecydowanie tak. X0 zapchane błotem na maxa działa w zasadzie tak samo jak czyste. Regulowanie przerzutki robisz raz... przy montażu. A biegi wchodzą dokładnie w momencie ruchu manetki. Jak założysz Gripshift-y to możesz jednym ruchem ręki przejechać całą kasetę jednocześnie zmieniając z przodu a dzięki mikroindeksacji ustawienie przedniej to bajka. No i ten dźwięk... dzwonek nie potrzebny zrzucasz bieg i pieszy zaraz się odwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ja osobiście wybierał bym Srama. Jak dla mnie ma o niebo lepszą prace niż Shimano. Handluje rowerami od ładnych paru lat i testuje ich setki. Jak tylko wejdzie się na rowerek z grupą Srama czuć różnicę! Ale to tylko moje skromne zdanie. ja mam podobne czasami nawet te "plastikowe" (np sx-4) przerzutki jeżeli by je porównywać do alivio itp działają dużo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer206 Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Zdecydowanie Sram i nic innego na tył! Tylko szkoda, że 9s odchodzi do lamusa. Miałem x9, teraz x0 i niestety za rok dwa pójdą do kosza, bo nie będzie jak wymienić gum w gripshiftach i kupić dobrej kasety na 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 26 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ludzie, ile jeszcze tematów 'SRAM vs. Shimano' pojawi się na tym forum? Zamykam :c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.