7Devis Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam Mam pewien problem. Mianowicie rozerwało mi linke od przerzutki i żeby ją wyjąć musiałem cały mechanizm rozkręcić i tu jest owy problem. Po złożeniu wszystkiego dźwignia przy palcu wskazującym (mniejsza) działa dobrze i po wciśnięciu odbija, tzn wraca do swojej pozycji, natomias ta dźwignia większa (pod kciukiem) chodzi też dobrze ale gdy się wciśnie to nie odbija. Mógłby ktoś podać jakiś schemat jak trzeba wszystko poukładać wraz ze sprężynami itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2011 UP Ważne ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zala666 Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 schematu Ci nie podam, ale pamiętam że rozkręcając manetkę do smarowania, podczas ostatecznego skręcania manetki dźwignia dolna chodziła mi z dużym oporem. Rozwiązaniem okazało się minimalnie słabsze skręcenie obudowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nawet modelu nie podałeś. Manetek alivio było sporo (sl-mc18,mc20, m410, m430). Prosty schemat każdej znajdziesz wpisując w gugla np. "sl-mc20 .pdf". Z treści wnioskuję, że nigdy nie rozbierałeś manetki shimano (schemat od shimano do niczego się nie przyda). Więc rozbierania na części pierwsze nie polecam, to zdecydowanie trudna operacja. Polecam zdjąć obudowę, prysnąć jakiś penetrator (typu wd-40, środek do mycia silników/łańcucha, czy moczenie w nafcie). Potem wysuszyć i nałożyć nowy smar/oliwkę. Zaobserwuj też czy wszystkie sprężyny są całe, czy są we właściwych miejscach, czy nic nie zahacza. Zrób jak sugeruję i napisz czy pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nie chodzi tu o czyszczenie a o wymianę linki, automatycznie musiałem całą rozkręcić aby starej strzępy wyciągnąć. Model to SL-410 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.