Skocz do zawartości

[Manetka przerzutki tył] Shimano Alivio-budowa

7Devis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem. Mianowicie rozerwało mi linke od przerzutki i żeby ją wyjąć musiałem cały mechanizm rozkręcić i tu jest owy problem. Po złożeniu wszystkiego dźwignia przy palcu wskazującym (mniejsza) działa dobrze i po wciśnięciu odbija, tzn wraca do swojej pozycji, natomias ta dźwignia większa (pod kciukiem) chodzi też dobrze ale gdy się wciśnie to nie odbija. Mógłby ktoś podać jakiś schemat jak trzeba wszystko poukładać wraz ze sprężynami itp?

Nawet modelu nie podałeś. Manetek alivio było sporo (sl-mc18,mc20, m410, m430). Prosty schemat każdej znajdziesz wpisując w gugla np. "sl-mc20 .pdf".

Z treści wnioskuję, że nigdy nie rozbierałeś manetki shimano (schemat od shimano do niczego się nie przyda). Więc rozbierania na części pierwsze nie polecam, to zdecydowanie trudna operacja.

Polecam zdjąć obudowę, prysnąć jakiś penetrator (typu wd-40, środek do mycia silników/łańcucha, czy moczenie w nafcie). Potem wysuszyć i nałożyć nowy smar/oliwkę. Zaobserwuj też czy wszystkie sprężyny są całe, czy są we właściwych miejscach, czy nic nie zahacza.

Zrób jak sugeruję i napisz czy pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...