adam00 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Wzialem sie za serwis marketowego gorala (chociaz to nie taki szajs jak teraz sa, tylko porządny rower z Makro, który wytrzymał już 10lat (z czego ostanie chyba 4stojąc w piwnicy ), może się komuś przyda. Większość rzeczy ogarnąłem ale: Przerzutka to jest chyba Shimano SiS i jest taki problem, ze wczoraj wszystko nasmarowalem, naciagnalem linki, z tylu jest wszystko optymalnie jak na ten rower, ale za nic nie chce mi wskakiwac lancuch na najmniejsza tarcze z przodu. Co ja moge z tym zrobic? Sytuacja wyglada mniej wiecej tak, ze pomiedzy najwieksza a srednia chodzi w miare ok, linka sie rozluznia, ale potem tak jakby blokowalo sie, rozluznialo tylko pomiedzy pancerzykiem a zaczepem pod suportem. Gdzie moze tkwic problem? Jesli bylyby potrzebne zdjecia to ktorych elementow mialbym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiK Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 W regulacji ) Masz śrubki na przerzutce od regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Wykręcić trochę śrubkę L - prawdopodobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2011 No nie wykręcić tylko przekręcić w lewo o kilka obrotów, jeszcze weźmie dosłownie i wykreci całkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 no to sobie "ponaprawialem" Udalo mi sie osiagnac porzadany efekt, ale, teraz kiedy chce zmienic przezrzutkę w odwrotna strone, to co prawda wózek sie przesuwa ale widocznie niedostatecznie, bo po wielkich meczarniach wskakuje co najwyzej srodkowa tarcza. Co ciekawe dokrecilem z powrotem praktycznie calkowicie srubke i nie za wiele to pomoglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ale ta śrubka nie ma wpływu na inne tarcze, chyba że kręciłeś tę drugą lub poluzowałeś linkę, możesz też sprawdzić prawidłowość ustawienia przerzytki w stosunku do łańcucha, może ci się okręciła na rurze? Sprawdź wysokość na jakiej jest zamontowana, musi być tuż przy największej tarczy jak jest na niej przerzucona, wysokość odstępu pomiędzy trybem powinna wynosić 1-2 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2011 no to sobie "ponaprawialem" Spokojnie skoro dziąsło kiedyś teraz też musi. Zrob tak. Odkręć linke. Śrubke L ustaw tak by prowadnica lancucha była możliwie blisko lewej strony lancucha (siedząc na rowerze) i nie tarło przy przelożeniach 1x1, 1x2, 1x3. następnie przekręć tą śrubke L kilka obrotów tak by sie prowadnica przesunęłą w prawo czyli do góry kilka mm. Śrube baryłkową prZy manetce ( o ile ją tam masz) ustaw na środku, naciąg dobrze linke i zakręć. Teraz popuść Śrube L o tyle samo obrotów by prowadnica wrociłą na swoje miejsce, to gwarantuje dobry naciąg linki. Nastepnie sprawdzaj jak dziąła reszta przelorzeń, korygująć baryłką przy manetce jak jej nie masz to nie powiem masz spore uniedogodnienie. Jak po tym nie bedzie działało jak trzeba możliwe ze cos gdzies sie zacina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 no przy manetce mam tylko taka jedna srubke na samym srodku nie wiem czy o to chodzi... model mam chyba taki: http://images.andale.com/f2/104/121/7561464/1054360538135_BW_2562_ShimTourneySLTY22.jpg z tym, ze oczywiscie lewa=przednia ma na samym srodku taka srube i oznaczenia od H do L dobra chyba wiem o co chodzi z ta srubka i chyba jej nie mam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.