Skocz do zawartości

[opony] nie mogę założyć opony na obręcz...

mm8255

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem wydaje się to dziwne.... ale nie mogę założyć opony na obręcz, jedna strona wchodzi bezproblemowo... pozostaje druga, no nie ma szans... Opona to UST schwalbe furious a obrecz mavica UST. No nie da się za jasną ch...re. Czym mam tą oponę przy końcu wcisnąć... wydaje się jakby była za mała. Niby nie wolno pomagać narzędziami bo można uszkodzić oponę albo obręcz... ręce opadają...

Napisano

Też mam taki problem gdy zakładam nowe opony na obręcze. Ale jak kolega wyżej napisał specjalne "łyżki" niesamowicie ułatwiają życie:)

A przy tym nie niszczy się ani opona ani obręcz. Korzystam z czegoś podobnego jak zapewne większość forumowiczów.

Oto LINK

Napisano

Tylko kup łyżki plastikowe a nie stalowe co byś obręczy nie uszkodził. Mogą pojawić się głosy, że plastikowe się łamią ale ja ostatnio nabyłem 3 łyżki (zielone btwin) z Decathlona za całe 7zł i nie pękają nawet przy ostrym ciśnięciu (testowałem na oponie Vee Rubber Ninja DH 2.35 - kto czytał opinie ten wie, że to jest okrutnie twarda opona [szczególnie ranty], która na obręcz wchodzi NA STYK i bez łyżek to paluchy można sobie połamać :) )

• Mod Team
Napisano

Nie ma co się pieścić - to się musi zmieścić! Rzekł słoń kręcąc główką przy stosunku z mrówką :icon_mrgreen:

Wybaczcie ale nie mogłem się powstrzymać ;)

Ja tam opony co to ani włazić ani złazić nie chcą, sąsiadom oddaję. Zdejmij takową na maratonie gdy złapiesz kapcia. Mówię tu oczywiście o oponach z dętką więc cały post kwalifikuje się do OT :whistling:

• Mod Team
Napisano

Mrmorty, problem w tym ,że opony Schwalbe nie są "hand friendly". Samymi ręcyma ciężko. Jak chcesz niemiecką gumkę rękoma/rękami/ręcyma na zawodach zdjąć/ściągnąć to stajesz waść przed nie lada problemem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...