Grand231 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Witam od początku lipca mam łańcuch Shimano HG73 na kasecie XT, niestety przez ten czas łańcuch zerwał się już 5 krotnie, miarka przebrała się dziś podczas Powerade MTB Maraton w Istebnej gdzie zerwałem łańcuch 2 krotnie-w konsekwencji tracąc ok 25 min. Wcześniej przez rok czasu jeździłem na innym HG73 tyle że nie startowałem w zawodach i ani razu nie pękł, a tan normalnie nałogowo i dodatkowo nie w miejscu skuwania. Dlatego chciałbym się was doradzić czy obecne łańcuchy Shimano to taki szajs czy może trafił mi się wadliwy egzemplarz?, co zrobić z tym faktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Jeśli nie krzyżujesz łańcucha, to raczej wadliwy egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simonello Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Tu nie ma co szukać przyczyn, jeśli na identycznej reszcie napędu poprzedni HG73 trzymał. Wadliwy egzemplarz i tyle, wyobrażam sobie Twoją złość na wyścigu - to zawsze boli i wkurza maksymalnie. Chociaż nt. HG73 można było poczytać trochę o zerwaniach, więc może jakiś sztywny podjazd + zmiana przełożenia w ferworze walki w nieodpowiednim momencie i mógł pęknąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 miałem HG73 przez jakieś 500km. Jeżdżę delikatnie, umiejętnie zmieniam biegi. Pękły 2 ogniwa bez powodu - wokół trzpieni porobiły się "pajączki". Chyba większego dziadostwa nie widziałem, dlatego teraz albo HG53, albo HG93. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2011 No ale bez jaj żeby modlić się o dojechanie do mety. Łańcuch po tylu zerwaniach chyba nadaje się do kosza, co śmieszniejsze na zawodach zerwał się pierwszy raz poprzednie trzy razy miały miejsce podczas zwykłej jazdy. Chyba większego dziadostwa nie widziałem, dlatego teraz albo HG53, albo HG93. Dokładnie u mnie również łańcuch pękł nie w miejscu skuwania, zawsze znaczę skuwane ogniwo. Więc lepiej dopłacić do HG93-jak z jej wytrzymałością?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Używam spinki, więc u mnie pękł w losowym miejscu. Sądzę, że 53 jest tak samo wytrzymały jak 93. Koledze udało się zerwać ten drugi, nie wiem jakim sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Czyżby dlatego takie promocje? http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_lancuch-cn-hg73-SHIMANO.html?PT=53182202&PZTA=8&HNT=T&PD=53010544&WSZDZ=T Ja męczę czwarty taki łańcuch i jeszcze nie zerwałem, może jakaś wadliwa partia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer206 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 53 lubi sobie zardzewieć Ale jest naprawdę spoko. HG93 jest kilka gramów lżejszy i niklowany, więc nie rdzewieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Przejechałem ok. 16 tys. km na hg 73 i nie miałem problemów- ostatnio urwałem, ale spinkę. Na hg 53 pokonałem 25 tys. km- zero problemów. Od dzisiaj jeżdżę na hg 93- oby nie zawiódł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 25 tys na jednym łańcuchu chyba, nie mówisz poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2011 25 tys na jednym łańcuchu chyba, nie mówisz poważnie Nie chce wiedzieć jak wygląda taki łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Nie napisałem, że na jednym- w sumie, to były cztery, 73 x 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.