Skocz do zawartości

[Łańcuch Shimano HG73]Częste zrywanie się

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od początku lipca mam łańcuch Shimano HG73 na kasecie XT, niestety przez ten czas łańcuch zerwał się już 5 krotnie, miarka przebrała się dziś podczas Powerade MTB Maraton w Istebnej gdzie zerwałem łańcuch 2 krotnie-w konsekwencji tracąc ok 25 min. Wcześniej przez rok czasu jeździłem na innym HG73 tyle że nie startowałem w zawodach i ani razu nie pękł, a tan normalnie nałogowo i dodatkowo nie w miejscu skuwania. Dlatego chciałbym się was doradzić czy obecne łańcuchy Shimano to taki szajs czy może trafił mi się wadliwy egzemplarz?, co zrobić z tym faktem.

Tu nie ma co szukać przyczyn, jeśli na identycznej reszcie napędu poprzedni HG73 trzymał. Wadliwy egzemplarz i tyle, wyobrażam sobie Twoją złość na wyścigu - to zawsze boli i wkurza maksymalnie. Chociaż nt. HG73 można było poczytać trochę o zerwaniach, więc może jakiś sztywny podjazd + zmiana przełożenia w ferworze walki w nieodpowiednim momencie i mógł pęknąć...

No ale bez jaj żeby modlić się o dojechanie do mety. Łańcuch po tylu zerwaniach chyba nadaje się do kosza, co śmieszniejsze na zawodach zerwał się pierwszy raz poprzednie trzy razy miały miejsce podczas zwykłej jazdy.

Chyba większego dziadostwa nie widziałem, dlatego teraz albo HG53, albo HG93.
Dokładnie u mnie również łańcuch pękł nie w miejscu skuwania, zawsze znaczę skuwane ogniwo. Więc lepiej dopłacić do HG93-jak z jej wytrzymałością?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...