alan987 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Witam Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę), zaznaczam że nie ma praktycznie centry. Możecie mi pomóc jak tą symetrię przywrócić?? Szukałem w necie coś na ten temat ale nic nie znalazłem ciekawego. Proszę o pomoc Dzięki z góry i Pozdrawiam
bees Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę Tylne koło nie jest zaplecione symetrycznie, ma zrobiony tzw. "parasol" - szprychy prawej strony (tej od strony kasety/wieltorybu) są wkręcone bardziej w nyple niż z lewej strony. Jest to zrobione właśnie po to, aby obręcz była na środku ramy. Ty najprawdopodobniej przy centrowaniu ten "parasol" zlikwidowałeś bądź poważnie naruszyłeś, w efefekcie czego cała obręcz przesunęła się w lewo względem ramy.
qdlaty123 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Witam Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę), zaznaczam że nie ma praktycznie centry. Możecie mi pomóc jak tą symetrię przywrócić?? Szukałem w necie coś na ten temat ale nic nie znalazłem ciekawego. Proszę o pomoc Dzięki z góry i Pozdrawiam Kłaniam. Tutaj potrzeba odrobinę wiedzy z zakresu budowy kół. Nie rozumiem co masz na myśli że wycentrowałeś koło Skoro było prosto tylko biło to pewnie teraz nie bije tylko jest cała obręcz przeciągnięta szprychami na jedną stronę Jeżeli dalej chcesz mordować to koło to popuść po pół obrotu szprychy od strony w którą obręcz jest przesunięta, dociągając po pół obrotu te z drugiej strony. Zabieg powtórzyć do skutku etapami po obwodzie koła - NA CAŁYM OBWODZIE - jeden etap to ilość szprych w twoim kole Zastanawia mnie tylko po czym wnosisz, że jest krzywo wg piasty nie centruj koła po hamulcach lub po oponie względem ramy bo szkoda zachodu i tojego czasu Gdzieś trzeba sie nauczyć - nikt nie mówił że będzie łatwo
alan987 Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 @ bees - masz rację pewnie naruszyłem ten "parasol" @ qdlaty123 - Ok zrobię tak jak mówisz, zobaczymy co z tego wyjdzie PS; Patrzyłem na obręcz bez opony, wyraźnie ucieka na ramie w lewa stronę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.