Skocz do zawartości

[kolo tyl] zachowanie symetrii obręczy i piasty

alan987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę), zaznaczam że nie ma praktycznie centry.

Możecie mi pomóc jak tą symetrię przywrócić?? Szukałem w necie coś na ten temat ale nic nie znalazłem ciekawego.

Proszę o pomoc

Dzięki z góry i Pozdrawiam

Napisano

Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę

Tylne koło nie jest zaplecione symetrycznie, ma zrobiony tzw. "parasol" - szprychy prawej strony (tej od strony kasety/wieltorybu) są wkręcone bardziej w nyple niż z lewej strony. Jest to zrobione właśnie po to, aby obręcz była na środku ramy. Ty najprawdopodobniej przy centrowaniu ten "parasol" zlikwidowałeś bądź poważnie naruszyłeś, w efefekcie czego cała obręcz przesunęła się w lewo względem ramy.

Napisano

Witam

Niedawno wycentrowywałem tylne koło, o dziwo udało mi się prawie na 0 tylko troszkę bicie dół-góra (do zniesienia), ale po tym zabiegu zauważyłem że obręcz ucieka mi w jedną stronę względem piasty tzn nie jest symetryczne do piasty, czego skutkiem jest uciekanie koła na ramie w jedną stronę i obcierania o 1 klocek vbrake i o ramę (założone jest prosto tzn piasta jest prosto a obręcz ucieka na całym obwodzie w jedną stronę), zaznaczam że nie ma praktycznie centry.

Możecie mi pomóc jak tą symetrię przywrócić?? Szukałem w necie coś na ten temat ale nic nie znalazłem ciekawego.

Proszę o pomoc

Dzięki z góry i Pozdrawiam

Kłaniam.

Tutaj potrzeba odrobinę wiedzy z zakresu budowy kół.

Nie rozumiem co masz na myśli że wycentrowałeś koło :)

Skoro było prosto tylko biło to pewnie teraz nie bije tylko jest cała obręcz przeciągnięta szprychami na jedną stronę ;)

Jeżeli dalej chcesz mordować to koło to popuść po pół obrotu szprychy od strony w którą obręcz jest przesunięta, dociągając po pół obrotu te z drugiej strony.

Zabieg powtórzyć do skutku etapami po obwodzie koła - NA CAŁYM OBWODZIE - jeden etap to ilość szprych w twoim kole :)

Zastanawia mnie tylko po czym wnosisz, że jest krzywo wg piasty :) nie centruj koła po hamulcach lub po oponie względem ramy bo szkoda zachodu i tojego czasu :)

Gdzieś trzeba sie nauczyć - nikt nie mówił że będzie łatwo :)

Napisano

@ bees - masz rację pewnie naruszyłem ten "parasol"

@ qdlaty123 - Ok zrobię tak jak mówisz, zobaczymy co z tego wyjdzie

PS; Patrzyłem na obręcz bez opony, wyraźnie ucieka na ramie w lewa stronę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...