adriansocho Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Jest problem. Rama szosowa z serii tych 30 letnich, kupiona stosownie do wzrostu, po długim poszukiwaniu. Równolegle z szukaniem ramy szedł zakup części, a mianowicie wkładu suportu (ISIS) oraz korby. Kolega, który dotyczy ta sytuacja, kupił ramę z wkręconymi miskami suportu, sprawdzając jedynie szerokość mufy. Przy odkręcaniu starych misek na kulki wynikł problem takowy, że gwint jest francuski - po obu stronach jest prawy gwint. Poradźcie co zrobić: 1. Sprzedać ramę i poszukać innej - trudne ze względu na poszukiwaną wielkość 52 cm. 2. Poszukać wkładu suportu z gwintem francuskim (czy w ogóle to można dostać w wersji na łożyskach maszynowych, z osią choćby na kwadrat? w googlach nie znalazłem). 3. Przerobić gwint na lewy - napawanie, frezowanie, gwintowanie, koszt >100 PLN? 4. Spróbować przegwintować bez napawania - słabe trzymanie wkładu, ale ewentualnie można wkład wkleić na stałe? Zaleta - niska cena 5. Na tokarce przetoczyć wkład suportu tak, aby na prawą stronę dało się nasunąć drugą taką nakrętkę, jak po lewej stronie. Inne pomysły? Ktoś przez to przechodził?
Timon92 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Jeśli opcją będzie korba ze zintegrowaną osią to za granicą można dość tanio dostać suporty
michalbike Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 ...wynikł problem takowy, że gwint jest francuski - po obu stronach jest prawy gwint... Nie wątpię w to co napisałeś, jednak prawy gwint po obu stronach mufy nie jest wyznacznikiem w takim razie rodzaju gwintu. Ostatnio sam borykałem się z wymianą suportu, też mając dwa prawe gwinty, ale w standardzie włoskim. Z włoskimi suportami też nie jest tak łatwo jak z angielskimi, ale można je dostać np. w Poznaniu.
pawelsystem Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 a nie jest to włoch ???? mam suport ht 2 pod włocha isis to nie wiem ale octa trochę zachodu ale do dostania odezwij sie na pw
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.