Skocz do zawartości

[łańcuch i przerzutka przednia] skaczący łańcuch i top swing vs. down swing

Czopsztejn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio postanowiłem zmienić łańcuch, bo mój stary był już kompletnie zniszczony (5500km), zakupiłem łańcuch hg53 i tu niestety spotkałem się z przeskakiwaniem na środkowych biegach. Przerzutka jest prawidłowo wyregulowana, kaseta (sram 950) moim zdaniem jest jeszcze w nie najgorszym stanie taka samo jak blaty korby. Czy da się jakoś przystosować nowy łańcuch do starej kasety czy niestety czeka mnie wymiana na nową?

Druga sprawa, chciałbym zmienić swoją przednią przerzutkę z alivio top swing na deore xt. Mam tylko dylemat czy wziąć top czy down swing...czy down będzie pasował, skoro mam górny naciąg linki? Jakie są istotne różnice między tymi dwoma rodzajami?

Pozdrawiam i dzięki!

• Mod Team
Napisano

Jedyne co możesz przystosować to kasete do nowego lancucha, zrobićjej szlif, jak nie umiesz kup nową bo sytuacja sie nie poprawi wzłaszcza po 5500km, co do przerzutki jak duża masz rame ?? Down swing nie do każdej ramy sie wejdzie, ale wg mnie jest to lepsza przerzutka, wolniej łapie luzy sa po prostu żywotniejsze.

• Mod Team
Napisano

Top swing i down swing to różnica konstrukcyjna nie związana z dolnym bądź górnym prowadzeniem linki. Bierz taką jaką miałeś, nie będzie kłopotów np. z kolizją ze śrubą od mocowania koszyka bidonu.

Jestem zwolennikiem kaset Sh i dlatego polecam wymianę Sram np. na

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_kaseta-alivio-cs-hg30-9-SHIMANO.html?PT=53189440&PZTA=8&HNT=T&PD=53010914&WSZDZ=T

albo

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_kaseta-deore-cs-hg61-SHIMANO.html?PT=53162033&PZTA=8&HNT=T&PD=53010914&WSZDZ=T

Jeżeli masz trochę z Adama Słodowego (starsi pamiętają to nazwisko) to można szlifować ząbki - poszukaj na forum znajdziesz receptę jak to zrobić.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Powiedz mi jeszcze jak to jest z tą przednią deorką...szybko sworzenie się wyrabiają i łapie luz? Warto w nią inwestować?

A jak wymienie kasetę na Shimano i pojeżdżę TROSZKĘ to później co robić, żeby przy kolejnej wymianie łańcucha, który wiadomo szybciej się zużyje nie wymieniać również kasety?

Napisano

@up

...jeździć naprzemiennie na 2-3 łańcuchach, wymieniając je co jakiś czas (ludzie różnie zmieniają, zależy od przyzwyczajeń, sprzętu, sposobu jazdy; najczęściej jednak co 300-500km). W ten sposób oszczędzisz korbę i kasetę, nie katując jej wyciągniętym łańcuchem. Na forum opisy tego typu systemów były już w wielu miejscach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...