Skocz do zawartości

[Opony]Schwalbe smart sam 1.6 vs 1.75

Piotrekpl1985

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam tutaj nie lada dylemat. Mam rower typowo szosowy Stevens 3X cross poniżej:

Stevens

i chcę wymienić w nim opony na terenowe. I mam cholernie wielki dylemat. Otóż chcę do niego kupić opony Smart Sam. Wcześniej po lesie jeździłem rowerem z kołami 26 cali na oponach o szerokości 5 cm. Przyzwyczaiłem się znacznie do tego typu opon, no po za tym wiadomo że do lasu muszą być szeroki. Ostatni przejechałem się Stevensem do lasu i... hardcore. Nie będę nawet komentował.

Na oku mam opony Smart Sam (przeczytałem ten temat: Link ). Nie wiem tylko czy wziąć opony 1.6 cala czy 1.75. Niby jest 1/2 cm różnicy, ale czy się ją odczuje jeżdżąc? Przypominam, że wcześniej jeździłem rowerem z oponami o szerokości 1.95 cala. Druga sprawa to taka, że nie wiem za bardzo gdzie mógłbym ewentualnie dostać opony 1.75... Nigdzie ich w sieci nie znalazłem, wszędzie są tylko 1.6 cala. Może wiecie gdzie mógłbym je dostać? Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Kupić je można na amazon.co.uk, dodatkowo eśli Ci zależy, wysłał bym maila z pytaniem do bike-center.pl, centrumrowerowe.pl i ctbike.pl. Może mają lub mogą sprowadzić. Jeśli żadna z tych opcji, to raczej pozostaje kupno 1.65.

Napisano

Maile poszły już wczoraj ;) A orientujesz się może czy jest duża różnica w trakcie jazdy? Mi w zasadzie mogły by odpowiadać i tamte 1.6, ale jeśli jest naprawdę odczuwalna różnica podczas jazdy w lesie na 1.7 to wolę te większe. Druga sprawa to taka, że ja też jeżdżę rowerkiem po normalnych drogach asfaltowych i to też trochę komplikuje sprawę. Choć z drugiej strony w ogóle mi nie przeszkadzała jazda na 1.95 po asfalcie choć opony były na kołach 26 cali...

Jakaś pomoc dla niezdecydowanego gościa, kochającego jazdę na rowerze? :)

Napisano

Wybierasz między dwiema oponami. Różnią się tylko szerokością, konkretnie o 0.15 cala. Przekładając to na system metryczny różnica nie wynosi nawet 4mm (konkretnie 3.81mm).

Moja rada: kup tańszą/bardziej dostępną. Ew. inne kryterium: rzut monetą.

Różnicy nie będziesz i tak w stanie zauważyć.

Napisano

Mam z przodu 1,75, z tyłu 1,6, różnica to w wymiarach jest może i niewielka (chociaż ta z przodu jest wyraźnie szersza i grubsza, widać to na pierwszy rzut oka, nie trzeba mierzyć linijką) za to ciut większe znaczenie ma minimalne wymagane ciśnienie - 1,75 wymaga 3 bar, 1,6 wymaga 3,5 bara.

Schwalbe niedawno wypuściło Smart Samy 1,75 (i niestety tylko 1,75) w wersji zwijanej, patrząc na inne ich opony w wersji drut vs. zwijane powinny być sporo lżejsze. Pewnie na wiosnę dotrą do Polski, tak więc jeśli możesz poczekać, przeboleć większą cenę w porównaniu z drutówką i jeżeli 1,75 się mieści będzie to chyba najlepsza opcja.

Co do asfaltu to Smart Samy bardzo dobrze dają radę, mam też sliki Schwalbe Road Cruiser 700x32 i szczerze mówiąc wolę Samy - Road Cruiser może średnio 0,5 km/h szybciej, za to czuć na nich każdy kamień, dziury itp. które Samy wygładzają.

Napisano

Rzeczywiście pojawiła się zwijana 1.75", Schwalbe obiecuje 435g (ok. 100g mniej), czyli całkiem nieźle. Jest też 29x2.1", ale widzę, że tylko drut (prawie 700g).

M333 - różnica między 1.6" a 1.75" nie jest wcale taka mała. Przecież poza tym, że opona jest szersza, jest także wyższa i ma większe klocki bieżnika.

Piotrekpl1985 - z własnego doświadczenia, różnica jest odczuwalna w terenie, na asfalcie ciężko mi było wychwycić.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam prośbę do was. Mogli byście mi zamieścić zdjęcie porównawcze 1.6 i 1.75? Kupiłem 1.6 i jeździ mi się dość dobrze choć na piaskach trochę tracę kontrolę nad tylnym kołem... W jednym sklepie znalazłem 1.75 i teraz znowu myśli co rozbić... Kupić szersze, czy przystać przy tamtych. Chciałbym zobaczyć jak te oponki wyglądają.

Rzymo jak byś mi radził kupić te opony?

Napisano

Mam prośbę do was. Mogli byście mi zamieścić zdjęcie porównawcze 1.6 i 1.75? Kupiłem 1.6 i jeździ mi się dość dobrze choć na piaskach trochę tracę kontrolę nad tylnym kołem... W jednym sklepie znalazłem 1.75 i teraz znowu myśli co rozbić... Kupić szersze, czy przystać przy tamtych. Chciałbym zobaczyć jak te oponki wyglądają.

Rzymo jak byś mi radził kupić te opony?

o ile nie jesteś zbyt ciężki ;) to spróbuj obniżyć ciśnienie, na początek np. o 0,5 bara mniej.

dętki: za małe.

700x45 (28x1,75)

20111018445.jpg

20111018446.jpg

700x40 (28x1,6)

20111018448.jpg

20111018449.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...