jobba Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam 2-3 tygodnie temu zakupilem uzywany amortyzaror FOX F100 RL rocznik 2005. U poprzedniego wlasciciela byl nie dawno na serwisie i zostaly wymienione golenie. I naprawde zoscaly wymienione bo nie maja ani jednej ryski. Ja sam nie mialem zbyt duzo czasu zeby na nim pojezdzic. Raz bylem w lesie a pozatym kilka przejazdzek. I zauwazylem za jest minimalny luz na prawym goleniu. Jak zlape reka za gorny i dolny golen to czuc luz 1 mm. Mniej wiecej. Tylko na prawym na lewym nic a nic. I moje pytanie jest takie czy moze cos nie jest dokrecone czy poprostu kupilem zajechane gowno? (: Kosztowal mnie 450 zl. Pozdrawiam Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Możliwe, że golenie górne poniżej uszczelek są zdarte do żywego aluminium, stąd te luzy. A może te golenie dolne nie są nowe, lecz zostały jedynie pomalowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Golenie dolne nie sa nowe, tylko gorne. Ale jesli juz byl robiony taki serwis to wydaje mi sie ze takie banalne zeczy jak uczszelki zoslaly zprawdzone albo wymienione. Zwlaszcza za poprzedni wlasciciej go troche uzywal po serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 I moje pytanie jest takie czy moze cos nie jest dokrecone czy poprostu kupilem zajechane gowno? (: Ja bym stawiał na gówno. Chyba nie ma możliwości żeby luz w widelcu był od nieodpowiedniego złożenia. Wyciągnij golenie i zobacz, co jest grane. Uszczelki bezpośrednio nie mają nic wspólnego z luzami lub ich brakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Prawdopodobnie kwestia wymiany tulei ślizgowych. Co prawda dodatkowy koszt ale do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Wiec mam odkrecis te 2 nakredki na dolnych goleniach? Te uszczelki pod nakredkami moga zostac te same? Olej musi byz fox´a czy jakis inne byle by byl 10 wt? Czy zrobic serwis krok po kroku? http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Service/Forks/F-Series/F100RL_F80RL.htm Potrzebne by byly tylko nowe uszczelki Dust Wiper. koszt 82 zl.http://allegro.pl/fox-32-mm-uszczelki-dust-wiper-kit-fox-32mm-nowe-i1830372994.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 tak, musisz odkręcić dolne śruby. Uszczelki zostają te same. Olej właściwie obojętnie jaki amortyzatorowy(oprócz orlenowskiego Amortyzola!) - może być Motul, Motorex, Belray, A dlaczego chcesz zmieniać uszczelniacze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 O tych uszczelniaczasz to raczej pytanie bylo. A ile takie tuleje kosztuja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 razem z wymianą (bo sam tego w domu nie zrobisz) - 200-300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ok dzieki. A jak zdejme dolne golenie to bede mogl zobaczyc czy te yulejki sa dobre czy do wymiany? Pozdrawiam Mateusz. Moze to troche glupie pytanie ale czy ten amortyzator ma komore pozytywna i negatywna? Czy tylko jedna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 jak zdejmiesz golenie dolne to będziesz mógł ocenić stan górnych rur oraz rzucić okiem na ślizgi. Bardzo możliwe, że ślizgi będą wyglądać dobrze, ale nie świadczy to o ich dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ok dzieki (: jeszcze mam jedno pytanie dotyczace oleju, czy slyszeliscie o firmie Stendec albo Rock Oil? Dokladnie tymi http://www.chainreac...spx?ModelID=112 http://www.chainreac...px?ModelID=8399 Za niedlugo bede skladal u nich zamówienie, i odrazu mogl bym tam kopic olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 25 Września 2011 Udostępnij Napisano 25 Września 2011 · Ukryte przez Schwefel, 25 Września 2011 - od tego są raporty i moderatorzy Ukryte przez Schwefel, 25 Września 2011 - od tego są raporty i moderatorzy Popraw błąd !!! Odnośnik do komentarza
jobba Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 · Ukryte przez Schwefel, 25 Września 2011 - Brak powodu Ukryte przez Schwefel, 25 Września 2011 - Brak powodu Sorry (: Jakies informacje o tych olejach? Ktos moze zna albo sam takich uzywa? Odnośnik do komentarza
jobba Napisano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2011 olej kupie motorex albo motul (: Damper side to lewy golen? spring side to prawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wydaje mi się, że na odwrót, bo po lewej stronie masz sprężynę powietrzną, a prawa goleń ma tłumik. A zdradzisz nam jaki masz plan co do tego amortyzatora? Co planujesz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jobba Napisano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2011 ok dzieki. na razie go zozlozylem i wszystko wyglada dobrze. ale jak mozna ocenic slizgi? Bo tez wyglodaja dobrze. Acha zozlozylem go terz dlatego bo uczszelke kuzowa troche podnioclo 2-3 mm. mam jeszcze jedno pytanie co do ilosci oleju czy mam racje? I czy mozecie ocenic moje sizgi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.