Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCR - problem po rozłożeniu

Rekomendowane odpowiedzi

zalewanie olejem oprócz tego ze brudzi olejem i dodaje wagi to jeszcze nieznacznie utwardza amora, jeżeli go zalejemy to automatycznie uszczelnia się od dołu, od góry uszczelniają korki, więć jedyne miejsce którędy może uciec sprężane powietrze podczas dogniatania amora to tuleje uszczelniające golenie górne, i tamtędy powietrze próbuje sobie uciec zabierając ze sobą po drodze trochę oleju, jeżeli chcesz zmniejszyć żyganie olejem to możesz go rozszczelnić gdzieś przy górnym korku np, wiercąc otwór na samym środku regulacji wiertłem o śr 2mm, zobaczysz różnice, tylko nie odwracaj roweru do góry nogami:p

równierz polecam przełożyć tłumienie z jakiegoś taniego zepsutego uginaka z działającym tłumieniem

Jak za twardy to wyciągasz jedną sprężynę, plastikowe tuleje przy negatywach wyciągasz i wkładasz 2 gumowe podkładki (jedna przed i druga za sprężyną negatywną) i tak w 2 goleniach (powiększysz skok o ok 1cm). Ja jeszcze całe sprężyny włożyłem w koszulki termokurczliwe i podpiekłem (nie hałasują tak) potem jeszcze docinasz elastometr na odpowiednią długość i gitara, pracuje elegancko (czasami dobija, ale jest to "miękkie dobicie" i mi w ogóle to nie przeszkadza, a komfort jazdy po nierównościach znacznie się poprawił (skok ok 9cm, gdzie od nowości było 7cm). Moim zdaniem nie na sensu zalewania go olejem, ja zaaplikowałem sporą dawkę smaru pod koszulkę i chodzi elegancko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...