Skocz do zawartości

[Obręcz]Zmiana obręczy w Scott Sportster 20

Aloy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam

Mam pytanie chciałbym zmienić "tylko" obręcze w Moim Scott Sporster 20. Mam w nim:

obręcze Alex ACE-24 CNC White 32H,

piastę przednią Scott CO-31FQR

tylnią Shimano FH-RM60-8

oponę Schwalbe Rapid Rob 700x35C

szprychy stainless black, 14G / 2mm

Myślałem nad : mavic EX 721 (jestem też otwarty na inne propozycje godne polecenia) jest to wogóle możliwe? Jeśli nie co musze zmnienić? Przedewszystkim chodzi mi o wytrzymałość. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Bo w przyszłości moje V-brake chciałym zamienić na hamulce magura hs 33. Czy bedzie to możliwe. Dzięki wszystkim za info.

Pozdrawiam Aloy

Napisano

Chciałbym mieć bardziej wytrzymałe obręcze "stoszkowe" mam osobisty uraz do standarowych obręczy. A tylko obręcze bo chciałym aby koszt tej operacji nie był wysoki - jesli to możliwe. Nie muszą być te co napisałem to tylko przykład. Możesz coś doradzić Cichy70?

Napisano

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że aktualne obręcze (alexrims ace 24) są bardziej "stożkowe" niż "standardowe". Na potwierdzenie zdjęcie klik, przekrój podobny do tej: klik

Masz pewnie świadomość kosztów. Nie zamknie on się w cenie nowych obręczy. Konieczne będą nowe krótsze szprychy, rozplecenie, zaplecenie, wycentrowanie no i oczywiście nowe obręcze.

Te dotychczasowe obręcze wydają się być co najmniej przyzwoite. Ale jak chcesz zmieniać to zmieniaj. Każdy jest panem własnej gotówki.

Napisano

Dzięki, na taką odpowiedź liczyłem, Mam jeszcze pytanie czy piasty mogą zostać te co mam? M333 może byś mógł mi jezcze jakieś dobre obręcze polecić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...