buckowina Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam, Stoję przed wyborem hamulca hydraulicznego na przód i prawie ostatecznie wybrałem DEORE BR-M595 2011 tylko niedawno poczytałem o Tektro auriga Comp i ludzie mówili, że są lepsze od deorek. Bardzo zdziwiony tymi wypowiedziami postanowiłem się do was zgłosić. Więc jak to jest z tymi hamplami? które mają większą sile i modulację? Pozdrawiam Buckowina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Posiadam aurigi comp 2010 i jestem z nich zadowolony. z deore nie mam porównania bo nie miałem okazji przetestować, ale od alivio na pewno lepsze. jedyny mankament to wg. mnie miękka przednia tarcza (180) która dzwoni gdy mocno skręcam w lewo, z tyłu mam 160 i nie ma tego problemu, choć mi on zbytnio nie przeszkadza. Jeździłem też na hayesach stroker ryde i też jakoś nie zauważyłem lepszej siły hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Dzisiaj miałem okazję przejechać się na tektro i niedotarte działają słabiej od moich v-brakeów. Przyznam, że będzie to ciężka decyzja gdyż za shimano przemawia renoma i wygląd (cudo ;P) a za tektro opinie i cena. Sam już nie wiem na razie nadal jestem za shimano jednak ich przewaga jest bardzo mała oczywiście nad tektro. Jeśli ktoś poda sensowny argument to będę miał poważny problem z wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Mam M595 i mogę polecić. Gdy były nowiutkie, niedotarte itd przy mojej wadze 100kg dwoma palcami nie cisnąc zbyt mocno zatrzymywałem przednie koło. Tylne od poczatku dawało radę zblokować jednym palcem. Po dotarciu na przednim staje używając jednego palca. 595 na pewno będą lepszym wyborem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Jaką posiadasz tarczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Standardowe od M595 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Również posiadam M595 i polecam. Wymieniłem póki co tylko tylny hamulec, bo Giant Root poszedł na śmietnik. Porównać mogę tylko do Roota, więc nie ma co porównywać - Shimano o wiele lepsze. Od kiedy zamontowałem (~2 miesiące temu) nie ruszałem ich w ogóle i mam nadzieje że długo nie będę musiał Jeśli chodzi o siłę hamowania, to tylne koło z shimano blokuje jednym palcem - dawniej przy Roocie musiałem używać 2 i więcej palców. Po wymianie hamulca opona tylna ostro dostała po d**** bo nie potrafię dostosować siły nacisku na klamkę - przodem muszę bardzo mocno trzema palcami, a tył bez problemu blokuje. Przedni Root również czeka na wymianę (jak tylko wykończę klocki/hamulec) i na pewno wymienię na Deore taki jak z tyłu. Uściślając ważę 70 kg, tarcze 160 mm giantowskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nie ma co porównywać aurigi z deore, bierz shimano i się nie zastanawiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Znajomy ma Aurigi i jedyne co mogę powiedzieć, że są gówniane. Modulacja jest zerowa, a siła średnia. W tej chwili nie opłaca się kupować M595. W tej samej cenie jest Deore 2012 czyli M596. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Znajomy ma Aurigi i jedyne co mogę powiedzieć, że są gówniane. Modulacja jest zerowa, a siła średnia. W tej chwili nie opłaca się kupować M595. W tej samej cenie jest Deore 2012 czyli M596. czy m595 maja jakies ulepszenia w stosunku do starszego modelu? czy ich sila jest lepsza? chcialbym do tych hamulców zamontowac klocki metaliczne czy jest to dobrze rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Wydaje mi sie że m 596 ma prawie taką samą klamkę jak xtr,zacisk jest deore.Przy moich XT/SlX na pewno brał bym shimano.Ale jak już pojeździsz przesiądziesz się na Avidy. Wydaje mi sie że m 596 ma prawie taką samą klamkę jak xtr,zacisk jest deore.Przy moich XT/SlX na pewno brał bym shimano.Ale jak już pojeździsz przesiądziesz się na Avidy. napisałem prawie a prawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 czyli powinne byc mocniejsze od modelu starszego? sa w tej samej cenie co poprzedni model wiec jesli nie ma pomiedzy nimi wiekszej roznicy to wezme starszy model gdyz bardzo mi sie podobają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 M596 otrzymały z wyższych grup mechanizm servo-wave który powinien wpłynąć na większą siłę hamowania. M595 tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Kupiłem kilka dni temu komplet M596, więc mogę coś o nich powiedzieć. Mimo tego, że klocki ( żywiczne ) nie są w ogóle dotarte to siła hamowania jest zdecydowanie większa niż w M975 z dotartymi żywicznymi klockami, a modulacja na tym samym, wysokim poziomie. Wykonanie jest bardzo dobre - wszystko ładnie pasuje, a klamka nie ma żadnych luzów. Jako ciekawostkę powiem, że hamulce Deore 2012 i XT 2012 ważą praktycznie tyle samo. Jest różnica kilku gramów na korzyść XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 24 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ciężko jest mi się sugerować waszymi wypowiedziami ze względu, że będą to moje pierwsze hamulce tarczowe i postanowiłem wybrać mocniejsze aby się nie zawieść. Podsumowując: lepiej brać nowszy model czy starszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 24 Września 2011 Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Nowszy sam bym kupił nowszy, gdyby nie to , że 4 miesiące temu kupiłem m595, ale i tak jestem bardzo zadowolony, a najwyżej sobie kiedyś klamkę wymienię ale jeśli masz taki wybór bierz M596 i się ciesz, bo to super hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jako ciekawostkę powiem, że hamulce Deore 2012 i XT 2012 ważą praktycznie tyle samo. Jest różnica kilku gramów na korzyść XT. W końcu za coś się płaci te niebotyczne kwoty. Wybór chyba już zapadł, będzie model 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.