Bezio Napisano 23 Września 2011 Napisano 23 Września 2011 Cześć, niestety jestem zmuszony do zmiany ramy, obecnie wożę się na levelu a6, lecz rama jest za duża aż o 3 cale. Mój budżet to 400zł, myślałem nad ramą GT avalanche, za 399zł nówka. Czy jest dobra do XC? Gdzieś obiło mi się o uszy że jest to rama do FR (!). Czy geometria jest dobra? Mam zamiar jeździś 60% szosa, a 40% teren, lecz jeśli juś teren to góry itd. Mam 175cm wzrostu, co odpowiada mniejwięcej 18 calom, ile to jest w tych "literkach" ? Jeszcze zostaje kwestia czy mó dotychczasowy sprzęt będzie do tego pasował? Tu link ze specyfikacją: http://www.forumrowerowe.org/topic/97711-rower-kross-level-a6-2008/ Jest możliwość kupienia czegoś lepszego do 400zł? Może być używka byle w dobrym stanie. Pozdrawiam
moojmisiu Napisano 23 Września 2011 Napisano 23 Września 2011 Do XC się nada, do FR nie bardzo. No może raz
Bezio Napisano 23 Września 2011 Autor Napisano 23 Września 2011 Nie, nie. Chodziło mi o to żeby rozwiać tą plotkę o tym że jest do FR. Dzięki A jeszcze jedno - jak ją kupie to nie bedzie problemów z rurą sterową, tym że jest skok 80mm itd. ?
moojmisiu Napisano 23 Września 2011 Napisano 23 Września 2011 Rozumiem, że masz już jakiś amortyzator i ma on skok 80 mm. Rama jest zaprojektowana z myślą o amorach ze skokiem 100 mm, ale da się jeździć z niższym amorem. Bardziej martwiłbym się o długość rury sterowej. I jeśli kupujesz ramę z allegro za 399 pln, to zwróć uwagę, że sprzedawane bez haka przerzutki.
Bezio Napisano 23 Września 2011 Autor Napisano 23 Września 2011 Właśnie zauważyłem że bez haka, co jest swojego rodzaju problemem, a obawaim się że ten skok 80 może zmienić docelową geometrię. W takim razie kupie coś dobrego do 400 (+/-) 50 zł?
WacekMTB Napisano 23 Września 2011 Napisano 23 Września 2011 Nie wiem, czy Cię to zainteresuję ale znalazłem taką ramkę, http://allegro.pl/poison-zyankali-nie-giant-kellys-leader-fox-i1839111815.html co prawda używana, ale myślę, że jest w porządku i to tej samej klasy co GT. Wizualnie dużo bardziej mi się podoba. Pozdro!
Bezio Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Ramka świetne, qizualnie bardzo mi sie podoba, z pewnością bym się nią zainteresował, lecz nie ma mocowań do v-brake-ów, a ja właśnie takowe posiadam, więc poszukiwania trzeba zacząć od nowa
moojmisiu Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 O poisonie i pod rozwagę: http://www.forumrowerowe.org/topic/78366-ramageometria-poisona/ Zwróć uwagę na ramy accenta (el norte, tormenta) - mają piwoty, są dość tanie zaprojektowane z myślą o widelcach ze skokiem 80 mm. I pytanie pomocnicze: jakiego rozmiaru potrzebujesz?
Bezio Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 175 cm czyli 18 bo dosyć szybko rosnę, teraz mam 21" i nie chcę się nabawić zwyrodnień, ale to inną drogą. Accenta przeglądałem, jednak słysze opinie że nie odstaje od levela, nie wiem może to plotki. Jeśli tak to prosze je rozwiać i czekam na propozycje
WacekMTB Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Fakt faktem Poison nie ma zbyt crossowej geometrii, co komu odpowiada. Ja nie mialem zbytnio prblemów na podjazdach, musiało być na serio stromo, żebym nie dawał rady, a zjazdy były komfortowe. I jeśli w 60% masz zamiar jeździć w szosie to bym polecał... ale to Twoja decyzja.
Bezio Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Ehh, sam jużnie wiem. Ale zakładając że biorę ramę 17" accent tormenta mi się spodobał, cena niska. Czy wszystkie moje dotychczasowe części z levela (specyfikacja w pierwszym poście) będą pasowały? Oraz czy konieczny będzie zakup nowych linek/pancerzy, czy też serwis poskraca?
ulvgar Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Wracając do Avalanche'a - TA rama posiada hak, tyle, że wykręcony i spięty opaską na wzmocnieniu tylnego widelca powyżej piwotów. Wszystkie inne GT u tego sprzedawcy mają hak więc podejrzewam, że wystarczy się o niego dopytać a nie wysuwać teorie spiskowe
Bezio Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Dobrze, lecz moja tora ma skok 80mm, czy to nie zmieni pożądanej geometrii?
moojmisiu Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Tora ma coś, co nazywa się all travel - możesz ją przestawić, żeby miała skok 100mm. Jeśli to gt ma hak, to brać. I przepraszam w takim razie za sianie zamętu.
Bezio Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Wiem, że jeśli bym miał taką zachciankę to i 130 bym w niej mógł mieć, lecz chcę pozostać przy 80 - nie potrafie uzasadnić, więcej nie potrzebuje. Pozatym nie chcę jej popsuć , a w serwisie pewnie drogo by wyszło. Warto sie pchać jeszcze w tą zmianę skoku?
Bezio Napisano 27 Września 2011 Autor Napisano 27 Września 2011 Problem rozwiązany, temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.