Skocz do zawartości

[trening] kupno roweru spinningowego

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym troche lepiej przygotowac sie do przyszłego sezonu(a takze zrzucic troche na wadze podczas zimy) i w zwiazku z tym planuje zakup roweru spinnigowego.

Myslałem nad trenazerem, jednak ze wzgledu na chałas i to ze rower z trenazerem zajmuja wiecej miejsca(nie mówiac juz o tym ze szkoda mi jednak zuzywac swój rower a mam dosc drogiego fulla, a nie bedę cwiczył sam) postanowiłem kupic spinning.

Wiem ,ze takie profesjonalne spinery kosztują kupe kasy. Mi jednak nie zależy na jakis bajerach z programami. Chce kupic sprzet nie bedący rowerkiem rehabilitacyjnym, na którym bedę mógł pedałowac czasami na stojaco i regulowac sobie płynnie obciazenie.

W tej chwili na alledrogo są dwie pozycje ,które mnie interesuja. Na obydwie mam upust 100 PLN od podanych w aukcji cen.

Czy ktos kto miał do czynienia z tego rodzaju sprzetem móglby mi doradzic co kupic?

http://aukcjewp.wp.pl/markowy-spinning-magn-fgs722m-amortyzacja-do150kg-i1820705590.html

http://aukcjewp.wp.pl/rower-spinningowy-massimo-do-135kg-spinning-bike-i1816975721.html

Ten pierwszy spinning ma hamulec magnetyczny, ten drugi chyba mechaniczny. Który z tych systemów jest lepszy,zapewnia płynniejszy opór nie powodujący zbednego obciazenia kolan?

Bedę wdzieczny za wszystkie sugestie ,bo musze dzisiaj podjac decyzje o zakupie konkretnego sprzetu.

Ja bym jednak przemyślał decyzję.

Po pierwsze nie wszystkie trenażery są aż tak dokuczliwie hałaśliwe.

Po drugie - jeżeli trzymasz rower w domu, to trenażera praktycznie nie zauważysz, bo to głównie rower a nie on zajmuje miejsce. U mnie tre robi w zimie za stojak do roweru i praktycznie go nie widać.

Po trzecie - gdy przychodzi sezon odpinasz tre od roweru, chowasz w szafie i zapominasz. Ze spiningiem byłoby jakby trudniej ;) - będzie się walał po domu i wkurzał.

Po czwarte trening na spiningu to ponoć jednak nie to. Nie wiem, nie próbowałem ale słyszałem głosy sceptyczne. Jeżeli chodzi o trenażer - nie słyszałem.

Po piąte jedyny znany mi producent, który ma jakieś zastrzeżenia a propos używania fulla/carbonu w tre to Cube. Pytałem o to samo ludzi z Ninera i Pivota - powiedzieli, że nie wiedzą OCB i jedyne o co by się martwili to piasta z tyłu.

Ja od 2 tygodni jestem posiadaczem takiego:

http://allegro.pl/wzmacniany-rower-spinningowy-hs-2090-gratis-b1-i1823399966.html

I mogę stwierdzić jedno super rzecz,tylko szukaj czegoś z możliwie najcięższym kołem zamachowym, bo te 13kg to mało- może tlenówki na najtwardszym nie zrobię ale o interwałach, czy czasówkach nie ma co myśleć :wallbash: . 15kg dałoby radę- ogólnie rowerek spinningowy fajna rzecz bo i domownicy korzystają

ja po

wydarzeniu, nabralem szacunku do rowerow spinningowych. Nie wiem na ile byl ustawiony, ale musialem cisnac minium 36, a puls mialem w okolicach 170 co dla mnie jest niespotykane. Generalnie mozna sie na tym zmeczyc, po 5min chcialem zsiasc z roweru. W kazdym razie wygralismy taki rower i w ta zime 80% jazd to bedzie spinning, reszta teren :icon_mrgreen:

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...