Skocz do zawartości

[v-brake] problem z regulacją linki

Mechaty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z regulacją linki, otóż:

ostatnio byłem zmuszony do jej wymiany i teraz naciagam nową jak to mozliwe, luzuje troszke zeby zachowac odstep klockow od koła, zakręcam do maximum, i w tym momencie gdy zaczynam hamować, to hamulec stopniowo zbliza się do uchwytu kierownicy

za kazdym usciskiem coraz blizej i blizej, czasem cos strzeli z tyłu Bóg wie co i musze powtarzac czynnosc, dodatkowo gdy usiądę na rowerze to linka wogole sie luzuje nie czuje oporu przy hamowaniu tym samym nie hamuje

dodam ze jestem newbie z zabawami z rowerem i nie mam bladego pojecia co robic, bede wdzieczny za pomoc

A może wypada Ci końcówka linki z klamki podczas naciągania i dlatego tak się dzieje. A jak nie to zrób tak --> weź sobie odkręć tą śrubę od regulacji naprężenia linki przy klamce prawie na maxa ( tak żeby nie wypadła ) obie dźwignie hamulca przyciśnij na maxa do felgi i przykręć naciągniętą dobrze linkę (tylko sprawdź czy nie wypadła ze śruby regulacyjnej przy klamce ). Potem będziesz luzował sobie śrubę przy klamce aż do konkretnego momentu ( metoda dobra dla niezbyt pokrzywionej felgi ).

a co z tym że jak siadam to mam bardziej poluzowana linke? nie wiem co z tym zrobic, gdyby sie dalo to bym posadzil psa na rowerze zeby troche dociazyc i wtedy naciagnac ale to sporych rozmiarow labrador z objawami adhd i nie specjalnie chyba lubi jezdzic na rowerze ; /

gdyby sie dalo to bym posadzil psa na rowerze zeby troche dociazyc i wtedy naciagnac

Przecież obciążenie na rowerze nie ma żadnego wpływu na siłę dokręcenia śruby trzymającej linkę w ramieniu hamulca czy śruby regulacyjnej, ani na siłę nacisku klocków na obręcz.

http://www.forumrowerowe.org/topic/41824-v-brake-vademecum/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...