Mechaty Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam! Mam problem z regulacją linki, otóż: ostatnio byłem zmuszony do jej wymiany i teraz naciagam nową jak to mozliwe, luzuje troszke zeby zachowac odstep klockow od koła, zakręcam do maximum, i w tym momencie gdy zaczynam hamować, to hamulec stopniowo zbliza się do uchwytu kierownicy za kazdym usciskiem coraz blizej i blizej, czasem cos strzeli z tyłu Bóg wie co i musze powtarzac czynnosc, dodatkowo gdy usiądę na rowerze to linka wogole sie luzuje nie czuje oporu przy hamowaniu tym samym nie hamuje dodam ze jestem newbie z zabawami z rowerem i nie mam bladego pojecia co robic, bede wdzieczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Może za słabo dokręcasz śrubę trzymającą linkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progressive Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 A może wypada Ci końcówka linki z klamki podczas naciągania i dlatego tak się dzieje. A jak nie to zrób tak --> weź sobie odkręć tą śrubę od regulacji naprężenia linki przy klamce prawie na maxa ( tak żeby nie wypadła ) obie dźwignie hamulca przyciśnij na maxa do felgi i przykręć naciągniętą dobrze linkę (tylko sprawdź czy nie wypadła ze śruby regulacyjnej przy klamce ). Potem będziesz luzował sobie śrubę przy klamce aż do konkretnego momentu ( metoda dobra dla niezbyt pokrzywionej felgi ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechaty Napisano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2011 a co z tym że jak siadam to mam bardziej poluzowana linke? nie wiem co z tym zrobic, gdyby sie dalo to bym posadzil psa na rowerze zeby troche dociazyc i wtedy naciagnac ale to sporych rozmiarow labrador z objawami adhd i nie specjalnie chyba lubi jezdzic na rowerze ; / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 przed naciąganiem linki sprawdź czy wszystkie pancerze weszły w gniazda w ramie, przy skręcaniu linki w szczęce wsuń ją pod podkładkę i mocno skręć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 23 Września 2011 Udostępnij Napisano 23 Września 2011 gdyby sie dalo to bym posadzil psa na rowerze zeby troche dociazyc i wtedy naciagnac Przecież obciążenie na rowerze nie ma żadnego wpływu na siłę dokręcenia śruby trzymającej linkę w ramieniu hamulca czy śruby regulacyjnej, ani na siłę nacisku klocków na obręcz. http://www.forumrowerowe.org/topic/41824-v-brake-vademecum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.