sebwoj Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam. Właśnie nabyłem rower dla żony z przerztką tylną deore lx (prawdopodobnie model 2006 lub 2007). Zauważyłem jednak coś czego wczesniej nie widziałem, mimo, że w swoim górskim rowerze też mam przerzutkę tej grupy tylko nowszą. Mianowicie wrzucając łańcuch na wyższy bieg z tyłu, (wiekszą zębatkę), trzeba popuścić linkę, a nie ją naciągać manetką. Tak jakby działała ona na odwrót niż we wszystkich przerzutkach z którymi miałem dotychczas do czynienia. Niby wszystko działa dobrze, poza tą odwrotnością, ale nie wiem, czy tak faktycznie ma być. Czy ktoś wie coś na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k2cl Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Hm, czyżby przerzutka z odwrotną sprężyną? Jeśli tak - możesz się nie martwic, te typy tak mają Wątpliwości rozwiejesz, sprawdzając dokładny numer modelu Twojej przerzutki - znajdziesz go na elemencie z napisem "Deore LX", tyle że po drugiej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 22 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Na 100% odwrotna sprężyna, tak powinno być i nie ma się czym martwić. Czyżby klamkomanetki Dual Control? Zwykle takie przerzutki stosuje się właśnie z tymi klamkomanetkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progressive Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Miałem ostatnio taki wynalazek, jak kumplowi rower ulepszałem . Ale mówi że niebardzo mu to przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebwoj Napisano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dzięki tak też mi się wydaje. Nie miałem czasu sprawdzić dokładnie, jutro tam zaglądnę. Manetek dual control w tym niestety nie ma, choć widziałem inny rower z tą samą przerzutką właśnie z nimi. W tym swą zwykłe bezgrupowe do ośmiorzędowego napędu. Działa wszystko ok, ale wrażenie trochę jak jazda anglikiem w Polsce, albo polskim wozem w Anglii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebwoj Napisano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie, czy fakt, że mam zwykłą manetkę, a nie dual control świadczy, że ktoś tu zrobił jakiegoś mixa, czy pasują do niej tylko dual controle, czy sprzedawana była też w takiej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Pewnie poprzedni właściciel eksperymentował. Są zwolennicy odwrotnej sprężyny w takiej konfiguracji, są opinie że to działa bardziej (brakuje określenia -instynktownie?) naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ja tak jeździłem, dziwnie na początku ale ma to swoje plusy i ma tez minusy których widziałem znacząco wiecej niż plusów, moze dlatego ze klasa sprzętu była zatrważająca ale jadnak. Co do bezproblemowego pracowania nie ma obaw no poprostu wskaźniki o ile takowe są, bedą działać odwrotnie i zasadniczo tyle, poza faktem zw wszystko działa odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.