matbla91 Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam, nie wiedziałem pod który dział podpiąć ten temat, więc piszę tutaj. Otóż mój problem polega na tym, że jak prowadzę rower to pedała pedały się kręcą razem z kołami. Kiedyś oczywiście tak nie było. Nie byłby to taki straszny problem gdyby nie to, że czasami np. podczas cofania pedałami łańcuch nie składa się poprawnie, ale zwykle zaraz błąd sam się naprawia. Czy to może być problem z naciągnięciem łańcucha, tj. za mało "ogniwek" lub za dużo? Był on bardzo niedawno wymieniany, można powiedzieć że jest nowy, stąd takie moje przypuszczenie. Nie jestem jednak pewien czy ten problem nie występował wcześniej. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Zanieczyszczone, zapiaszczone, bądź zabłocone, lub nawet urwane zapadki w wolnobiegu/kasecie. Wymiana tylko pomoże. Objawy pasują. ewentualnie źle złożony bębenek. Rozbierałeś go lub coś tam grzebałeś ostatnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matbla91 Napisano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Wymieniana była kaseta w serwisie. Po tym właśnie coś takiego się dzieje. Jest możliwe że coś tam źle zrobił? Jak położę rower na stojaku do regulacji i zwiększę obroty, puszczę pedały to obserwowana kaseta sprawia wrażenie scentrowanej. Nie wiem jak to opisać, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tak, mogli źle skręcić, zapiaszczyć, albo wina może leżeć w źle ustawionej zaślepce od łożysk ze strony kasety. Miałem taki podobny problem jak pierwszy raz smarowałem łożyska w kasecie. Dodatkowo jeżeli kasetę robi takie jajka to możliwe, że masz skrzywioną oś. jednak lekkie luzy kaseta powinna mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.