Skocz do zawartości

[Żele energetyczne]Ile zabrać na maraton

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się was doradzić ile żeli energetycznych zabrać na maraton?. Od jednego znajomego dowiedziałem się że żele powinno się jeść co 30 min na trasie, znowu drugi poleca mi max 2 opakowania na 4 h jazdy, gdyż żele zbytnio obciążają wątrobę. Jak to właściwie jest?, dzięki za poradę. :icon_wink:

Jaki maraton i jakie żele? :)

Żele mają od 60kcal do prawie 300kcal w opakowaniu, płaskie maratony, na które generalnie bierze się więcej żeli trwają od godziny do nawet 4-5h.

Ostatnio na długi płaski maraton (100km, 4.5h jazdy w dość ciężkim terenie) zabrałem 5 żeli po 120kcal, i ledwo wystarczyło, ale w ogóle nie zatrzymywałem się na bufetach.

W górach biorę ze 2-3 takie żele, ale najczęściej wszystkich nie zjadam, traktuję je ratunkowo, bo i tak się zatrzymuję na bufetach i przy okazji napełniania bidonów zawsze coś jem. Mimo że maraton giga w górach trwa dłużej to żele prawie u mnie nie schodzą. Oczywiście czołówka jak nie zatrzymuje się na bufetach to potrzebuje znacznie więcej żeli.

Wniosek stąd taki, że każdy ma inne zapotrzebowanie i należy do tego dojść eksperymentalnie, nie ma czegoś takiego jak bezwzględna dobra ilość żeli do zabrania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...