Skocz do zawartości

[długie dystanse] Maratony Giga - jaki trening w zimie?

cycek38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich :P

Od tego roku zacząłem trochę jeździć i startować w maratonach mtb. Przejechałem ponad 3 tys.km więc nie tak mało, chociaż chwalić też nie ma się czym :P

Mój problem polega na tym ze nie wiem jak się przygotowywać zima , bo to najważniejszy okres, a ja jestem zielony.

Chodzi mi o trening pod maratony około 100 km. Co myślicie żeby od października zacząć biegać 2,3x tygodniowo oraz 3x siłownia? Jak dużo biegac(ile czasu lub km)

I co dalej ? kiedy trenażer? a co myslicie o bieganiu na bieżni zamiast na dworze?

Dzięki z góry za wszystkie porady:P

Zima najważniejsze jest przygotowanie bazy tlenowej- dlatego ja bym zastąpił 1 raz w tygodniu siłownię basenem. Pamiętaj, żeby na siłowni rozwijać tez inne partie mięśni niż w nogach (ręce, brzuch, plecy) gdyż w sezonie raczej sie tego nie robi. Trenażer/szosa-zależy kiedy chcesz przygotować szczyt formy. Najlepiej jest chyba zacząć jeździć gdzieś z końcem grudnia- na poczatku 1x w tygodniu, potem stopniowo robić częściej treningi na rowerze (skupiaj sie na początku na wytrzymałości)

Calego sezonu nie da sie utrzymac dobrej formy :( . Najlepiej jest wedlug mnie zrobic 1-szy szczyt w okolicy czerwca , pozniej 2 tygodnie troche luzniejsze a 2 szczyt formy wypadnie gdzies we wrzesniu. W czolowce bedzie ci bardzo ciezko, najlepsi jezdza juz po kilka lat i baze tlenowa maja bardzo dobrze wyrobiona.

wydaje mi sie, ze jakbys mial walczyc z czolowka giga, to po 1 nie zadawalbys takich pytan...3tys km to tyle, co kot naplakal...no chyba, ze zrobiles to w 2 miesiace, to jest to do przyjecia, choc jak na czub giga i tak malo

jesli jednak, to licz sie z tym, ze podczas budowania bazy tlenowej i sily wypadaloby trzymac 25h tygodniowo powoli zwiekszajac udzial roweru az do wyeliminowania pozostalych aktywnosci i od marca rozbudowa

silownie proponowalbym ciagnac do konca bazy, chocby 1x w tyg

Nie przesadzaj nabiał...

Ustawiłem sobie w tym roku trening na ~600h, i w czasie podstawy maksymalna objętość to było w okolicach 17h na tydzień, oczywiście nie cały czas, tak naprawdę objętość wahała się od 13 do 17h, z tygodniem regeneracyjnym 8h raz na 4 tygodnie. To jest bardzo dużo, wystarczy spojrzeć na moje kilometry, a to tylko rower, bez biegania i trenażera. Giga, nawet na powerade, gdzie trwa często 5-7h, spokojnie kończą z dobrym rezultatem ludzie jeżdżący połowę tego co ja.

piszac 25h mialem na mysli calkowita objetosc, nie mam pojecia, jakie miejsca zajmujesz, nie obracam sie w srodowisku 'czuba', ale wiem, ze mniej wiecej wlasnie tyle trenuja, oczywiscie pozniej obj spada...

a ze te 15h+ to juz duzo, to mam swiadomosc, chociaz tez trzeba przyznac, ze godzina godzinie nie rowna

odnosnie wynikow ludzi, ktorzy robiac 10-12h staja na pudle to owszem, ale z tego co zaobserwowalem, to nie ma tam ludzi, ktorzy sa bez kosmicznej bazy w postaci lat spedzonych nie tyle nawet na rowerze, co na basenie, a i w sezonie mimo, ze jezdza relatywnie malo, to reszty czasu i tak nie spedzaja przed tv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...