michalbike Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Planuje zakup pompki stacjonarnej. Początkowo myślałem nad zachwalaną Beto, jednak po przeczytaniu różnych opinii odszedłem na razie od niej i rozważam dwa poniżej przedstawione modele: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_Pompka+JOE+BLOW+MAX+II__P_53028199-53010001__PZTA_z__PD_53010734.html http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=2888&&id_pod_kat=0&&id_kat=46&&id_pp=0 Macie doświadczenie z tymi pompkami? A może polecacie coś zupełnie innego? Zależy mi na tym by pompowała do 8 barów, by była solidna, trwała oraz, co równie istotne, by manometr był w miarę dokładny. Jeśli napompuję 5 barów, to pompka powinna pokazywać w okolicach 5 barów, a nie np. 3,5-4 bary - tak dla przykładu. Z góry dziękuję za pomoc.
marpok Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 A co z ta Beto nie tak? Bo sam uzywam i nie narzekam
michalbike Napisano 21 Września 2011 Autor Napisano 21 Września 2011 Pojawia się zatem kolejna opinia o Beto na plus. Słyszałem natomiast, a raczej czytałem, że właśnie wspomniany manometr jest niedokładny (nie wiem jak to sprawdzono/z czym porównywano) oraz, że w końcowej fazie pompowanie jest bardzo trudne, wręcz wymaga nadludzkiej siły.
avanti Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Beto ma niedokłądny manometr, przynajmniej moja. Głowica też była kiepska i wymieniłem ją na jakąś wziętą ze starej pompki.
marpok Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Ale jak to zdiagnozowales? Pytam, bo mozesz miec racje i chcialbym wiedziec czy moze moja jest cos nie tak, odnosnie glowicy to u mnie jest wszystko oki. Nie zauwazylem tez jakichs trudnosci(nadludzka sila ) pod koniec pompowania o ktorej napisal autor tematu.
michalbike Napisano 21 Września 2011 Autor Napisano 21 Września 2011 ...(nadludzka sila ) pod koniec pompowania o ktorej napisal autor tematu. Pod koniec pompowania, miałem na myśli szczyt osiąganego przez pompkę ciśnienia. Dajmy dla przykładu 7-8 atm w szosowych oponach. Opony MTB to co innego, 3 razy pewnie machniesz i jedziesz
marpok Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Aaa no zle Cie zrozumialem, sorki . To tu Ci nie pomoge ja pompuje max. do 3,5 atmosfery
michalbike Napisano 21 Września 2011 Autor Napisano 21 Września 2011 Zrozumieliśmy się ostatecznie Proszę zatem o dalsze odpowiedzi, szczególnie o dwóch tytułowych modelach.
jasskulainen Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 ja uzywam takiej i nie moge jej nic zarzucic : Giant Control Tower 3
Rychlapl Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Szukam też usilnie czegoś dla siebie, już trochę sklepów przejechałem i nadal nie mogę się zdecydować. Na sprzęt chciałbym przeznaczyć ~150zł. Zależy mi na wydajności, a przede wszystkim dokładnym i czytelnym manometrze. Póki co rozmyślam nad: Zefal Z-race: http://www.zefal.com/zefal/produit.php?key=093002 SKS AirworX 10 : http://allegro.pl/pompka-stacjonarna-sks-airworx-10-pomaranczowa-i1818355943.html Pompki Pro oraz Bontragera mają moim zdaniem mało czytelny manometr, Lezyne strasznie drogie. Pedrosy również mają manometr na dole i nie czytelny. Park Tool z kolei duży i czytelny, ale skala jakaś z kosmosu. Może macie jakiś propozycje, lub możecie coś powiedzieć o wyżej wymienionych pompkach?
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Na razie zrezygnowałem z tytułowych pompek. Topeak'a nigdzie nie mogę znaleźć, a w sklepie, w którym chciałem kupić już go nie mają. PRO Touring podobno beznadziejna, na pewno nie ta jakość jakiej można by spodziewać się po marce PRO. Rychlapl dałeś dobrą propozycję, jaką jest SKS Airworx 10.0. W sieci czytam same pozytywy o tym produkcie. W związku z tym modelem SKS mam pytanie, jaka jest różnica między SKS Airworx Control, a SKS Airworx 10.0, czy jeden jest po prostu następcą drugiego? Mam jedną Lezyne na oku i uważam, że wcale nie jest najgorzej z ceną. Mam niższy budżet od Twego, a jednak Lezyne się mieści. Chodzi o model Steel Floor Drive. Zależy gdzie szukać. Cyklotur oferuje za przeszło 160zł, ale już FormickiBike za 115zł: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=4562&&id_pod_kat=0&&id_kat=46&&id_pp=0 W związku z Lezyne mam też jedno pytanie do obeznanych. Poniższe zdjęcia przedstawiają jeden i ten sam model, Lezyne Steel Floor Drive: http://www.formicki-bike.pl/produkty/maxi/lezyne-steel-floor-drive_788.jpg http://www.sjscycles.co.uk/images/products/medium/lezyne-steel-floor-drive-pump-IMG21545LEZYNEBLACK_L.jpg a jednak się wizualnie różnią. Czy technicznie także?
Rychlapl Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Na moje oko, oba te SKS-y wyglądają tak samo... Kolega używa wyżej wymienionej 10" SKS-a i jest zadowolony, mnie się również z niej dobrze korzysta, okazyjnie. Ta Lezyne wyglądem bije wszystkie na głowę, ale zauważ, że obie zaproponowane przeze mnie pompki mają manometr w górnej części - znacznie łatwiej pracować, niż gdy znajduje się na dole. Na Zefala zwróciłem uwagę, z racji bardzo dobrego wrażenia "organoleptycznego" jakie zrobiła na mnie dziś w Bikershopie. Na szybce znajduję się takie szkiełko powiększające, a obwódkę można obracać i strzałką zaznaczać docelowe położenie wskazówki manometru. A, cena 159 zł.
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 No rację muszę Ci przyznać. Zdecydowanie wygodniej jest jeśli manometr znajduje się 50cm nad ziemią niż przy samym podłożu. Nie podałem jednak swego budżetu. Początkowo chciałem pompkę nabyć do 100zł. Jednak jestem skłonny dopłacić te 20zł, jeśli znajdę naprawdę dobry produkt - takim zdaje się być podany wyżej SKS. 150zł już znacznie powyżej założonego poziomu
Killer206 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Jak ktoś chce pompkę na całe życie to polecam Lezyne No i coś co rządzi w ciul - nakręcana końcówka wężyka!
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Można coś więcej prosić? Model, łatwość pompowania, max ciśnienie, dokładność manometru, solidność konstrukcji, ogólne wrażenia... bądź inne
bemol14 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 W dziale testów jest test pompki SKS AirworX 10, uważam że warto przeczytac:) Jak ktoś chce pompkę na całe życie to polecam Lezyne No i coś co rządzi w ciul - nakręcana końcówka wężyka! nakęcana końcówka denerwuje mnie na stacjach BP ;D
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Zdążyłem się zapoznać z testem tejże pompki i na pewno warto. Takie opinie są najcenniejsze
bemol14 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Też ten artykuł mnie przekonuje i zachęca bowiem sam przymierzam się do zakupu konkretnej pompki, wygląd pompek Lezyne nie trafia w mój gust ale chętnie zapoznam się z ich plusami technicznymi
Rychlapl Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Widzicie Koledzy, zapomniałem o pewnej sprawie związanej z SKS-em, faktycznie da się nią nabić spokojnie 8-9 barów, jednak po koniec trzeba używać dosyć sporo siły. Niestety jest to pojęcie względne, ale na pewno nie idzie tak łatwo jak przy mniejszym ciśnieniu. Osobiście zdecyduję się chyba na tego Zefala, ale przy budżecie ~100zł, SKS chyba nie ma za bardzo konkurencji.
bemol14 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Niestety dla mnie Zefal to już za dużo bo muszę podzielić budżet jeszcze na licznik. Mam nadzieje ze tym SKS dam rade wbić 7-8 barów
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Na tę chwilę pompuj ęnajwięcej 5-6 barów (slicki w MTB), jednak pompkę kupuję także na przyszłość, a w niedalekiej planują zakup szosówki. Szosówki teoretycznie potrzebują znacznie większego ciśnienia, ale z drugiej strony, jak przyjrzeć się max ciśnieniom opon (przeciętnych opon) to nawet 7 barów wystarczy. Tak więc chyba przy takim ciśnieniu nie ma kłopotów, co? Pompka ładuje "na papierze" do 11 barów, czy w takim razie praktycznie jest to wykonalne? Duża siła to faktycznie względne pojęcie, ale zawsze można to do czegoś przyrównać, np. przesuwanie szafy z książkami (chyba za ostro poszedłem, co?), a może po prostu w przybliżeniu podaj jaką masą naciskasz - chyba nie stajesz na tłoku?
bemol14 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Skoro w laboratorium napompowała 11bar to w praktyce te 8 wyciągnie dla przeciętnego "siłacza"
Killer206 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Ja mam rower MTB toteż nigdy nie dmuchałem opon powyżej 4 barów, ale nakręcany wężyk ma jedną poważną zaletę - nie zniszczy wentyla Presta. Ile to razy mi się zdarzyło go pokrzywić A już na pewno łatwo jest, kiedy trzeba się siłować z 8 barami
michalbike Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Czyli za Lezyne przemawia tylko wkręcany wężyk, nic więcej?
Killer206 Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Powinienem chyba pracować w dziale marketingu Teraz już po trochę dłuższym okresie użytkowania mogę tylko podtrzymać moją wcześniejszą opinię. Jedynie można się przyczepić, że czasem zablokowana na wentylu końcówka potrafi delikatnie puszczać powietrze. Znaczący na to wpływ ma samo wentyl oraz czy jest dobrze zamontowana, dociśnięta. Pojawia się to wówczas jak wężyk swoim ciężarem lekko odchyla końcówkę od wentyla. Może różnie to wyglądać, ale zazwyczaj nie przeszkadza - trzeba jedynie spróbować paru rożnych pozycji. Cytat z tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/93147-pompka-stacjonarna-sks-airworx-100/ Dlatego dla mnie to było np. bardzo ważne. Za Lezyne przemawia JAKOŚĆ przez duże J Drewniana rączka i cała pompka może i wygląda mocno oldschoolowo ale jest mega wygodna. Poza tym kojarzy mi się z rzeczami z lat 70', które do tej pory są nie do zdarcia. Najważniejsza rzecz - jeśli producent napisał, że dmuchnie 11 barów to tyle dmuchnie. Nie jest to jakieś wyimaginowane 11 barów jak w pompkach z Taiwanu. Nie wiem czy Lezyne nie ma dożywotniej gwarancji - to już musisz sam sprawdzić Co do manometru - to nie jest wada, że jest umiejscowiony na dole!!! A jeśli ktoś nie widzi to powinien iść do okulisty a nie kupować pompkę z wyżej umieszczonym manometrem Lezyne = zero plastiku, coś co nie podoba mi się w SKSach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.