Franiuu Napisano 20 Września 2011 Napisano 20 Września 2011 Witam!. Już jakiś czas temu zdarzyło mi się lekko wykrzywić największy blat (w czasie małego upadku). Wygięcie nie jest duże, ok 2-3 mm w stronę ramy, na wysokości ramienia korby. Wygięcie jest długie na 5-6 zębów. I tu pojawia się pytanie... Warto się bawić w zdjęcie korby, wykręcenie blatu i próbę wyprostowania go? Przebieg to około 2 tysiące kilometrów. Usterka trochę przeszkadza, ponieważ mam problemy z dobrym wyregulowaniem przedniej przerzutki. Pozdrawiam, Franek
M333 Napisano 20 Września 2011 Napisano 20 Września 2011 Próba wyprostowania albo wymiana zębatki na nową (o ile to korba rozbieralna). Innych możliwości nie ma. A czy warto to już sobie musisz sam odpowiedzieć.
Franiuu Napisano 20 Września 2011 Autor Napisano 20 Września 2011 Chyba pojeżdżę na tym do końca sezonu i może na przyszły wymienię całość na alivio bądź deore na h2. Takie wygięcie mocno narazi łańcuch na zużycie?
pawelpb Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 Moim zdaniem nawet małe wygięcie blatu naraża łańcuch na szybsze zużycie lub nawet uszkodzenie, no nic dziwnego, że przednia przerzutka nie działa jak powinna. Spróbował bym to naprostować bo 2 tyś km to chyba nie jest jeszcze jej bliski koniec. Aktualnie mam korbę XCT V2 z 2011 i po 1000km śmiało mogę powiedzieć, że oczekuje od niej grubo więcej niż 2 tyś.
Grand231 Napisano 21 Września 2011 Napisano 21 Września 2011 A nie zaciąga ci czasami łańcucha na tym blacie?, ja na twoim miejscu wymieniłbym go jak najszybciej gdyż będzie powodował szybsze zużycie się łańcucha a nawet jego pęknięcie!.
Franiuu Napisano 21 Września 2011 Autor Napisano 21 Września 2011 Łańcuch który teraz mam ma przebieg około 800 kilometrów (może trochę więcej). Z tego co patrzałem, to nie wygina tragicznie tego łańcucha. Przy czyszczeniu po paru dłuższych wypadach kontroluję, czy ogniwa nie są względem siebie zbyt luźne, jak na razie wygląda to dobrze. Niestety wygięcie jest w takim miejscu, że będę musiał zdjęć korbę, żeby to wyprostować i najlepiej wykręcić blat. Dzięki za odpowiedzi Franek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.