Skocz do zawartości

[Rama rowerowa ] Dobór do wzrostu

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że jestem nowy chciałem się przywitać, także Witam wszystkich. A teraz przejdźmy do konkretów.

Ostatnio znajomy ojca poprosił Mnie o złożenie roweru dla swojego syna. Miałem już z tym styczność dlatego też zgodziłem się. Teraz kwestia jest następująca chłopak ma 203cm wzrostu i waży ponad 100 kilogramów. Przeglądając wiele for i tematów natrafiłem na informację, że do takiego wzrostu odpowiednią ramą będzie rama 24". Jednak dzisiaj w sklepie rowerowym ( nie podam nazwy żeby nie robić reklamy) serwisant poinformował Mnie że rama powinna mieć 26-28".

I teraz do Was pytanie "drodzy bikerzy" jaką wielkość ramy powinien posiadać człowiek o określonych przeze Mnie parametrach.

W przypadku cross/trekking/touring 24" powinno być w sam raz.

Poza tym najlepszy IMHO sposób na określenie potrzebnego rozmiaru ramy:

Zmierz długość nogi od podłoża do krocza.

Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego (MTB) wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57.

Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67.

Jeżeli ma to być rower cross/trekking/touring - 0,63.

Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach.

Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach,

należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.

Pozdrówka!

• Mod Team

O doborze ramy pod wzrost temat jest obszerny i przyklejony, wystarczyło poszukać:

http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

Jeśli to ma być rower MTB to tylko 29ner dla takiego osobnika, i to coś na lepszych częściach, z racji że będą musiały podołać wadze bikera.

Ja mam 189cm i jeżdżę na rowerze z ramą 61cm. Jeśli na moim rowerze miałby jeździć ktoś o 15cm ode mnie wyższy, to chyba czułby się jak na rowerku dziecięcym. Jakoś tego nie widzę.

Rozmiar ramy to kwestia bardzo indywidualna. Możesz posiłkować się wzorami lub tabelkami, np tą:

http://www.gazelle.nl/Service/Framemaat

Musisz jednak pamiętać, że ludzie o ponadprzeciętnym wzroście, często mają inne proporcje ciała, niż ludzie średniego wzrostu. W tym wypadku nie polecam kupowania niczego na czuja. Należy rower osobiście przymierzyć.

Możesz posiłkować się wzorami lub tabelkami, np tą:

http://www.gazelle.nl/Service/Framemaat

No popatrz, a według tej tabelki 24" jest w sam raz ;)

http://www.author.eu/download/1302096080_4d9c68d0d4b5c/en_frame_size-crossdural.pdf

Wiesz te tabelki są trochę na zasadzie że, "każdy producent sobie tabelkę na swoje ramy skrobie".

No i wypada zdać sobie sprawę z tego, że nie ma uniwersalnej tabelki.

Inny rozmiar wyjdzie dla MTB, inny dla szosy a jeszcze inny dla cross/trekking/touring.

Nie da się wszystkiego jedną miarą "objechać".

Wiem jedno - jeszcze nie zdarzyło mi się źle doradzić rozmiaru ramy sposobem który podałem powyżej.

Sprawdza się wyśmienicie szczególnie w sytuacjach zakupu na odległość, kiedy nie ma możliwości przymiarki.

Ja mam 189cm i jeżdżę na rowerze z ramą 61cm. Jeśli na moim rowerze miałby jeździć ktoś o 15cm ode mnie wyższy, to chyba czułby się jak na rowerku dziecięcym. Jakoś tego nie widzę...

No cóż, a ja to widzę na co dzień ;)

Mój syn ma 199cm wzrostu (ok. 100kg wagi) i Author Stratos z ramą w rozmiarze 24" jest dla niego w sam raz.

Większa rama była by już dla niego IMHO za duża.

Stąd moja opinia, że dla osoby wyższej o 4cm, taki rozmiar powinien być w zupełności wystarczający.

A że tak zapytam z czystej ciekawości - na jakim rowerku jeździsz...??? Bo rozważany jest tu cross.

No i jaka jest długość Twojej nogi jeśli można wiedzieć??? :icon_wink:

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...