progressive Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Z racji tego że jestem nowy chciałem się przywitać, także Witam wszystkich. A teraz przejdźmy do konkretów. Ostatnio znajomy ojca poprosił Mnie o złożenie roweru dla swojego syna. Miałem już z tym styczność dlatego też zgodziłem się. Teraz kwestia jest następująca chłopak ma 203cm wzrostu i waży ponad 100 kilogramów. Przeglądając wiele for i tematów natrafiłem na informację, że do takiego wzrostu odpowiednią ramą będzie rama 24". Jednak dzisiaj w sklepie rowerowym ( nie podam nazwy żeby nie robić reklamy) serwisant poinformował Mnie że rama powinna mieć 26-28". I teraz do Was pytanie "drodzy bikerzy" jaką wielkość ramy powinien posiadać człowiek o określonych przeze Mnie parametrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 20 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2011 No ale do jakiej jazdy? Szosa/MTB/grawitacja/coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 W przypadku cross/trekking/touring 24" powinno być w sam raz. Poza tym najlepszy IMHO sposób na określenie potrzebnego rozmiaru ramy: Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego (MTB) wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower cross/trekking/touring - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54. Pozdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2011 O doborze ramy pod wzrost temat jest obszerny i przyklejony, wystarczyło poszukać: http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ Jeśli to ma być rower MTB to tylko 29ner dla takiego osobnika, i to coś na lepszych częściach, z racji że będą musiały podołać wadze bikera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
progressive Napisano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Chodzi oczywiście o trekking. Tak mi się wydawało że 24" to jest dobry rozmiar ramy. Ale chciałem się upewnić. Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burak Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Ja mam 189cm i jeżdżę na rowerze z ramą 61cm. Jeśli na moim rowerze miałby jeździć ktoś o 15cm ode mnie wyższy, to chyba czułby się jak na rowerku dziecięcym. Jakoś tego nie widzę. Rozmiar ramy to kwestia bardzo indywidualna. Możesz posiłkować się wzorami lub tabelkami, np tą: http://www.gazelle.nl/Service/Framemaat Musisz jednak pamiętać, że ludzie o ponadprzeciętnym wzroście, często mają inne proporcje ciała, niż ludzie średniego wzrostu. W tym wypadku nie polecam kupowania niczego na czuja. Należy rower osobiście przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Możesz posiłkować się wzorami lub tabelkami, np tą: http://www.gazelle.nl/Service/Framemaat No popatrz, a według tej tabelki 24" jest w sam raz http://www.author.eu/download/1302096080_4d9c68d0d4b5c/en_frame_size-crossdural.pdf Wiesz te tabelki są trochę na zasadzie że, "każdy producent sobie tabelkę na swoje ramy skrobie". No i wypada zdać sobie sprawę z tego, że nie ma uniwersalnej tabelki. Inny rozmiar wyjdzie dla MTB, inny dla szosy a jeszcze inny dla cross/trekking/touring. Nie da się wszystkiego jedną miarą "objechać". Wiem jedno - jeszcze nie zdarzyło mi się źle doradzić rozmiaru ramy sposobem który podałem powyżej. Sprawdza się wyśmienicie szczególnie w sytuacjach zakupu na odległość, kiedy nie ma możliwości przymiarki. Ja mam 189cm i jeżdżę na rowerze z ramą 61cm. Jeśli na moim rowerze miałby jeździć ktoś o 15cm ode mnie wyższy, to chyba czułby się jak na rowerku dziecięcym. Jakoś tego nie widzę... No cóż, a ja to widzę na co dzień Mój syn ma 199cm wzrostu (ok. 100kg wagi) i Author Stratos z ramą w rozmiarze 24" jest dla niego w sam raz. Większa rama była by już dla niego IMHO za duża. Stąd moja opinia, że dla osoby wyższej o 4cm, taki rozmiar powinien być w zupełności wystarczający. A że tak zapytam z czystej ciekawości - na jakim rowerku jeździsz...??? Bo rozważany jest tu cross. No i jaka jest długość Twojej nogi jeśli można wiedzieć??? Pozdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 21 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2011 O doborze ramy pod wzrost temat jest obszerny i przyklejony, wystarczyło poszukać: http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.