rambolbambol Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Z amortyzatora 100mm (Rock Shox Recon Silver TK) zrobiłem 120mm poprzez wyjęcie takiej tulejki w środku a potem przeszedłem na sztywny widelec o długości podobnej do amortyzatora 120mm. Jest miodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Lepiej się podjeżdża, pewniej się zjeżdża. Mam identyczne kąty w ramie, widelec 100mm i nie wiem jak mógłbym zyskać na podjazdach robiąc z tego jeszcze mniejszy kąt, uwzględniając że łamie mi się jeszcze kąt podsiodłowy, ale na pewno wyszedł z tego stabilny ścieżkowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Z góry przepraszam za offtop nie związany z Accent Peak Było z widelcem 100mm (AC-486mm z SAG) Jest ze sztywnym o długości widelca 120mm (AC-510mm): Niestety nie mam fotki Cobii z amortyzatorem na 120mm, ale geometrycznie wychodzi dokładnie tak samo jak na sztywnym. Kąt podsiodłowy zmienił się bardzo nieznacznie. Poprawienie pozycji siodełka nosem w dół i 1cm do przodu załatwiło sprawę. Podjazy są łatwiejsze, bo trochę większy ciężar idzie na tylne koło a zjazdy pewniejsze, bo przednie koło jest bardziej "z przodu" i kąt główki się zmniejsza. Pewnie sama zmiana długości widelca nie daje aż takiego uzysku w podjazdach jak jazda na "sztywnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedsidelamp Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Panowie, zastanawiam się nad złożeniem roweru na ramie Accent Peak 29 2014 w kolorze czarno białym i rozmiarze XL tylko właśnie nie wiem jak jest z tymi ramami z rocznika 2014. Są jakoś wadliwe, pękają czy są raczej nie do zajechania. Z tego co czytałem tutaj to rocznik 2013 był słabo wykonany i kilku osobą strzelił. Nie wiem natomiast jak z rocznikiem 2014 bo nic takiego tutaj nie znalazłem odnośnie wad, jakości i wytrzymałości. Mam 197cm i nogę 95cm, zastanawiam się właśnie nad tym Accentem Peak 29 (XL) lub Cube Reaction HPA SL 29 (23"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Rocznik 2014 jest udany. Mam rozmiar XL CZARNO BIALY i praktycznie nic sie z nim nie dzieje. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fester1506 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Ja też śmigam na biało czarnym peaku w macie rozmiar L i nic się nie dzieje a moja waga to prawie 100kg. I dodam że nie jeżdżę rekreacyjnie, Edytowane 21 Listopada 2014 przez Fester1506 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Waga do 105 kg. i nic a rower dostaje w ... ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedsidelamp Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ok dzięki wielkie za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baz Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Czy są już dostępne ramy na 2015 z tymi małymi zmianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jeżeli nie poprawią się pod względem logistycznym, to ramy pewnie będą jak co roku - kwiecień/marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furian Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam panowie stoję przed wyborem nowej ramy 26. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tu. Czytałem, że peaki się sprawdzają w stosunku do ceny ale mam problem z wyborem. Mój wzrost 185cm noga 77cm (od ziemi do krocza) czy L będzie dobra? 1. http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak 2 .http://velo.pl/czesc.../accent/peak-26 3. http://velo.pl/czesc...accent/el-norte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Czy na pewno dobrze zmierzyłeś długość nogi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 stoję przed wyborem nowej ramy 26 Sorki mistrzu ale to nie wątek o 26" a o 29" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furian Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Dobrze uczniu juz wychodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Wzrost 187, przekrok 87. Wybrać L czy XL? Do tej pory w 26" miałem ramę o długości 610 z mostkiem 11cm i było super, ale Peak XL jest dłuższy o 25mm i dla tego się waham.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 w L bym musiał dać znowu sztycę 400mm, to taka opcja ratunkowa moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrushkin Napisano 24 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czemu ratunkowa? Ja przy przekroku 90 jeżdżę na L-ce ze sztycą 400 i jest git. XL-ka to naprawdę duuuuuża rama, ciężko Ci będzie manewrować taka kolubryną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Tak poprostu uważam. Normalnie firmy montują sztyce 350 i tyle powinno wystarczyć dla danego zakresu wzrostu/wielkości ramy. Niestety firmy też idą na łatwiznę i produkują 3 rozmiary co 2 cale, które mają wystarczyć dla całego zakresu wzrostu, od 170 do 200cm. I niby tak jest tylko, że ci bikerzy znajdujący się pomiędzy zakresami (w przypadku Peaka L jest to wzrost ok. 186/190) muszą iść na pewne kompromisy i ratują się wymianą sztycy na dłuższą. O tyle jest dobrze, że nie ma seryjnie montowanych Peaków bo to goła rama, ale w przypadku zmontowanych już rowerów tak jest, od nowości coś do wymiany - najczęściej sztyca i mostek na dłuższe. Takie ustawienie wymusza też pozycję mocno pochyloną bo najczęściej wychodzi tak, że poziom mostka jest znacznie niżej (nawet 10cm) od poziomu siodełka co nie każdemu musi odpowiadać, a 3 podkładki tego nie są w stanie zniwelować. Uważam też, że sztyca 400mm znacznie bardziej obciąża węzeł ramy tym bardziej, jeśli jest wyciągnięta pod maxa swojego zakresu (siła x ramię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Arni, mam 185 wzrostu i nogę 89. Rama L bardzo mi pasuje. Sztycę mam wyciągnięta na ok. 27 cm, a mostek 80mm więc nie ma tragedii. Pozycje zawsze możesz jeszcze regulować sztycą z offsetem lub bez oraz odwróceniem mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Arni220, nie przeginaj też, ja mam 180cm i nogę 88cm, jeżdżę na L i mostek mam 80 bo 100 za długa (a plan jest ze zmianą na 60 żeby było jeszcze lepiej). WIęc wcale nei jesteś taki za duży na L... Jakaś Mania że musisz mieć duży rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Mam 190 przekrok 89 też wybrałem L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wątek trzeba zgłosić do Rekordu Guinnessa 72 strony i rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 28 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Przy moim wzroście 175 cm mam ramę "M"kę ze sztycą 400,mostkiem 90mm i kierownicą 720,te ramy są spore muszę dać krótszy mostek i szerszą kierę bo mi dupsko ucieka do przodu na siodle pomimo przesunięcia siodła w przód i utrzymania go w idealnym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 OK, przekonaliście mnie. Nie chciałem znowu montować sztycy 400, ale OK. Wiadomo czy coś się zmieni w modelu 2015? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi