afly Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Ja mam 194cm - rama Agang 7.29 (górna rura 651mm) + mostek 75mm z kierownicą 700mm. 640mm (rama) + 110mm mostek przy Twoim wzroście 193cm uważam za pomyłkę, chyba że z kierownicą 58cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati93 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 kierownica bodajże 590mm ;]. ale już się zdecydowałem , że wezmę XL, i dopasuje do niej odpowiedni mostek, kierownica 660mm, którą już mam z resztą , myślę że na L - ce wyglądał bym trochę dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 przemyśl rozmiar kierownicy,weź coś dłuższego do poźniejszego skrócenia, ja osobiście myśle nad zmianą na 720mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati93 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 a do tej XL będzie pasowała sztyca 350mm czy będę potrzebował dłuższej? pomyśle też nad czymś dłuższym wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Musisz sprawdzc sztyce ja mam bbb 450mm. A kiera moim zdaniem prosta 700-720 to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati93 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 poczekam , aż rama dojdzie i wtedy wszystko dopasuje, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Ja motam się między Peakiem a Nordkappem jeszcze. Pik kusi ale potrzebna mi jest lekkość crossa na twardym. Trasy 50/50 - trasa / poza trasą a więc też z 10% piasek i krzaki. Pytanko jak najwęższe opony (Smart Samy) dać aby było komfortowo na leśnych ścieżkach: 2,1, 1,9 czy 1,7?. Ogólnie chcę zachować lekkość w miasto/asfalt. Jaki wymiar obręczy i opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Najtańsze stery jakie znalazłem to VP-A45AC3I proszę nie mówcie że nie pasują... bo padnę ze śmiechu Smart Sam 2.1 i Mountain King 2.2 - ja nie widzę większych różnic w toczeniu na asfalcie... bardzo zbliżone wyniki uzyskuję na obu kompletach. Dla lekkości crossa wsadziłbym SS 1.9, ale jeśli zdarza Ci się wjechać w las, to dla komfortu wsadź 2.1 Obręcze... jak tanio i mocno to Airplane 29" Edytowane 25 Maja 2014 przez Poleczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Smart Sam 2.1 i Mountain King 2.2 - ja nie widzę większych różnic w toczeniu na asfalcie... bardzo zbliżone wyniki uzyskuję na obu kompletach. Dla lekkości crossa wsadziłbym SS 1.9, ale jeśli zdarza Ci się wjechać w las, to dla komfortu wsadź 2.1 Obręcze... jak tanio i mocno to Airplane 29" Na żonki Giancie Tournier (Schwalbe Silento) fenomenalnie się jeździ po twardym ale te cienizny rzeczywiście cienkie w terenie. 2,1 hmm, tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić. Najwyżej jak to będzie jednak krosowy to z tyłu dam mniej. Obręcze tak, tanio i dobrze. Myślałem o Alexach, Authorze Krypton Pro i nad tym Accencie. Wymiar w obręczach rozumiem standardowy jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Miałem AUthory kryptony, mam Airplane, waga airplane jest zadowalająca, cena też, szerokość 21mm to takie optymalne do XC SS 2.1 trzyma się na piasku w miarę, ale na asfalcie naprawdę, nie ma za dużego spadku oporów w stosunku do MK II 2.2 natomiast te 2 trzymają się duuużo lepiej w terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 O to może przy okazji polecisz komfortową kierę, mostek (który biały accent?), sztycę Rama ok. 17", mierzę 170cm. Sztyca pewnie 350mm, chodź przeważnie do pika biorą 400-kę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Rama ok. 17", mierzę 170cm. W twoim przypadku rama Accenta to "M"-ka wyłącznie,sztyca 350 wystarczy w zupełności,mostek to max 90 i kiera 720 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Kiera 720 . A ja się zastanawiałem czy 620 nie będzie za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Do ram 29-erów zasadniczo powinno się używać szerokich kierownic co zwiększa ich sterowność,najlepiej z lekkim podgięciem do góry i do tyłu a do tej ramy nigdy nie założę niczego poniżej 720 bo straci swoje walory estetyczne i zachowanie trakcji na zjazdach po prostu czuję się pewniej z szeroką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 nie bierz mniej jak 700mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron79 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 mam 685mm nie narzekam , ale fakt może kiedyś coś zmienię większego , tylko ja mam 180 cm , ale przy 170cm 720mm ? no nie wiem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Z szerokością kierownicy to bym nie przesadzał. Teraz szerokie są w modzie, ale najlepiej polegać na własnych preferencjach. Moim zdaniem duże znaczenie ma tu ujeżdżany teren. Jazda z tak szeroką kierownicą np. na terenie wielkopolski, gdzie jest raczej płasko to jest katorga. Ja mam 670 mm i jest znośnie, ale mogłoby być mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ujeżdżany teren to Mazowsze, podwarszawskie lasy a więc płasko. A jakie wygięcie kierownicy, rizer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Wszyscy jacyś niepoważni... kierownica 720 bo tak mówił kolega... mostek tylko taki bo tak mówił sąsiad, itd. To że sztyca tylko z offsetem, to fakt, bo inaczej w Peaku siedzi się pionowo nad korbami, co nie jest efektywne.Kierownica zależy od tego ile masz w barach, i jasne że na 620mm w 29erze jest ciężko, a 750 to przegięcie bo nigdzie się nie mieści, ale jak można mówić: "720 i żadna inna"? :| Co do "z kierą poniżej 720mm trakcja kuleje" to jakieś nieporozumienie Mostek - 90 to maks, tu się zgodzę, z dłuższym Peak się staje dziwny po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Biorąc szerszą kierownicę zawsze można taką przyciąć i sprawdzić kilka ustawień szerokości rozstawienia chwytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Moja propozycja kierownicy: http://radshop.jgora.pl/pl/p/Kierownica-Ritchey-WCS-Flat-660mm/138 Edytowane 27 Maja 2014 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 z kierą poniżej 720mm trakcja kuleje" to jakieś nieporozumienie z własnego doświadczenia i przyzwyczajenia wiem że tak jest u mnie a każdy ma swoje proporcje szerokości jakie preferuje,szeroka kierownica to tylko propozycja a nie mus dla każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszolot10 Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Krótkie pytanie:wzrost 187; noga 90-91; Rozumiem, że L-ka przypasuje? (nie chcę mieć dużo wyżej siodełka niż kiery - plecy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 mam 182 i nogę 88cm, sztyca wysunięta na 270mm (więc ~30mm zapasu tylko). Mostek 80 (chociaż zmienie na 60 bo troche mi za daleko) i sztyca z offsetem.Sztyca 400 albo 450 to będzie musthave dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zondrin Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Na szybko pytanie skoro był poruszony temat kierownicy. Czy zestaw rama Peak29 2012 r. L mostek 60mm oraz kierownica 580 mm nie jest za mały dla osoby o wzroście 182 nodze 78 oraz szerokości barków 49. Ostatnio jeżdżę dość dużo i zaczynam odczuwać pewien dyskomfort jazdy, ręce mi drętwieją, zaczyna boleć kręgosłup na wysokości barków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi