Luk33 Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Nie ma takiego czegoś jak przedłużenie gwarancji tej ramy. Stery drogie, bardzo drogie prawie jak połowa wartość ramy za czasów przedsprzedaży. Rozmiar misek sugeruje, że powinny pasować. Edytowane 18 Września 2013 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Było coś takiego ale trzeba było zakupić ramę ze znaczkiem 5 lat i wtedy za darmo można było przedłużać. My co kupiliśmy w przedsprzedaży nie dostaliśmy takiej możliwości tak samo jak i cena była wyjątkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Jakie macie doświadczenia ze sztycami z offsetem? Tym razem trafił mi się thomson seatback i po zamontowaniu okazuje się ledwo starcza regulacji poziomu. Poprzednia sztyca tez była z cofnięciem 20mm, i kąt tez był na max aby złapać poziom. Trochę to niezdrowo wygląda.. Mam wrażenie ze z tym kątem rury podsiodłowej, prosta rurka w zupełności wystarczy, ale nie miałem okazji spróbować. Jak to u was wygląda ? Edytowane 19 Września 2013 przez madluki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 thomson ma offset ok 15-17mm, nie pamietam dokladnie, a nie chce mi sie sprawdzac, a od kata mniej wiecej 72,5 offset jest wrecz obowiazkiem, aby prawidlowo ustawic siodlo, rzecz jasna tez kwestia siodla, a pisze o pewnych standardach dla mojego wzrostu (188cm) dla osob nizszych bedzie nieco lepiej, natomiast osoby ok 2m w ogole nie powinny patrzec na ramy z duzymi katami podsiodlowymi, choc znowu dochodza kwestie osobnicze, proporcje ciala itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcupine Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ja w Peaku musiałem zmienić sztyce na taką z offsetem bo na prostej sztycy bardzo źle mi się jeździło, rama L ,wzrost 183cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie wiem czy wolno, ale pozwolę sobie wkleić: http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/228-roberta-rower Tutaj odpowiedz dla zastanawiających sie do czego służy rama rodem z biedry ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Skoro model 2014 ma mieć taką samą geo, to jeśli ktoś ma taką możliwość: mam prośbę o zmierzenie jaki wychodzi przekrok w gotowym rowerze na tej ramie. Peak 2013 rozm. L, z amorem 100mm i na terenowych oponach (~2.2). Mierzony w połowie długości rury, przy kominie i przy główce. Edytowane 26 Września 2013 przez Pidzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) 820 mm od ziemi w połowie górnej rury,730 mm przy kominie,910 mm przy główce opona 2.1 Edytowane 26 Września 2013 przez piterd3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Dzięki. Czyli jednak za duża na mnie będzie, liczyłem na max 810 pośrodku :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Czołem! Zastanawiam się nad Peak29 w wersji 2013 i zastanawiam sie, czy przypasował by do tego widelec 120mm. Trochę się boję tej główki 72* w peaku, 120mm by ją spłaszczyło do 71. Założenie jest takie, że potrzebuje roweru do szybkiej jazdy po płaskim terenie i mieście. Z racji tego, ze jestem przyzwyczajony do rowerów bardzo górskich, odpadają wszelkiego rodzaju szosy/trekkingi/przełajówki i jedyny słuszny wybór to 29er. Dobrze było by też, gdyby rower nie protestował specjalnie przy skakaniu z krawężników, murków i schodów, bo taką mam fanaberię i lubie. Generalnie planuje coś takiego: accent peak29 (?) wideł 100-120 1x10 z szosową kasetą do tego jakiś krótki most i kierowniczka 680 Jak wam się widzi taki projekt? Spełni pokładane w nim nadzieje, czy szukać innej ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/103354-rower-romet-29er-czyli-pretekst-do-dyskusji-o-stali Koledzy sa specjalistami w cywilizowaniu 29 erów. Przeróbki głownie na ramach stalowych, ale dają obraz tego co chcesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcz Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam! Zainteresowany jestem ramą Peak29 w wersji 2013 lub 2014 jak się pojawi (geometria podobno ta sama). Mam problem z doborem rozmiaru ramy. Mam 191zm wzrostu, długość nogi 91cm, waga 78-80kg. W zamyśle ma to być rower na którym chciałbym się ścigać w maratonach XC. Nie mam żadnego doświadczenia w kwestii twentyninerów i niewielkie co do rowerów górskich, teraz głównie jeżdze i ścigam się na szosie. Z tego co prześledziłem w tym wątku, to jestem na pograniczu L i XL. Sam skłaniałbym się do L, ale chętnie wysłucham jakiś porad / sugestii / waszych doświadzczeń. Pozdrawiam, marcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 lepiej XL z krotszym mostkiem, niz L z za dlugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Panowie, jaka jest DMC na ramie Peak z 2012 r.? Zastanawiam się nad kupnem roweru złożonego na tej ramie w rozmiarze "M". Ale moja waga to 106 kg i chciałem zamontować fotelik dla dziecka jeszcze. Wzrost 172 cm, długość wewnętrzna nogi jakieś 74-76 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Panowie, jaka jest DMC na ramie Peak z 2012 r.? Zastanawiam się nad kupnem roweru złożonego na tej ramie w rozmiarze "M". Ale moja waga to 106 kg i chciałem zamontować fotelik dla dziecka jeszcze. Wzrost 172 cm, długość wewnętrzna nogi jakieś 74-76 cm. W tej ramie brak otworów do mocowania bagażnika do ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 W tej ramie brak otworów do mocowania bagażnika do ramy Fotelik miałby być montowany do rury podsiodłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Można zapomniec o zamontowaniu fotelika do 29er , no chyba ze to bedzie rama która podchodzi pod Crossa , u mnie w Peaku 29 "M" i Ghost 2970 22"(56cm) tez nie dalo rady fotelik ociera o koło , a jak nie ociera to na pierwszej dziurce zacznie:] Do tego celu 26 zdecydowanie bardziej sie na daje. Fotelik mozna tez przykrecac do podsiodłowki i tak zazwyczaj to wygląda. Edytowane 29 Września 2013 przez GhOsTwrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Przy 29er to dziecko moze nie ocierac o kolo przy ramie chyba 23, a moze i wiecej. Chyba ze jakas rama ma gorna rure baaaaaaaaaardzo wysoko. Choc z drugiej strony, co wiem z "doswiadczenia" takie obicie dziala przeciwusypiajaco co czasami sie przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Przy 29er to dziecko moze nie ocierac o kolo przy ramie chyba 23, a moze i wiecej. Chyba ze jakas rama ma gorna rure baaaaaaaaaardzo wysoko. Choc z drugiej strony, co wiem z "doswiadczenia" takie obicie dziala przeciwusypiajaco co czasami sie przydaje W naszych rodzimych sklepach nie znalazłem za wiele. Ale na pewno Hamax robi różne wersje stelaży, adpaterów. np. http://www.rowerystylowe.pl/p-2761/stelaz-do-niskich-ram-hamax-kiss-lub-sleepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isono Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam, chciałbym się zapytać o rozmiar ramy czy m nie będzie za duża na mnie ? Wzrost 170 cm Długość nogi od podłoża do krocza 80 cm Szerokość ramion 43 cm Długość tułowia 54 cm Długość ramienia 63,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) https://www.facebook.com/photo.php?v=566550076731894&set=vb.100001307195722&type=2&theater sztywność Edytowane 17 Października 2013 przez RufusBiker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Przydałby się taki ''test'' innych ram, bo np.moja szosa którą mam pod ręką zachowuje się tak samo\podobnie jak peak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 w ten sposob mozna porownawczo testowac sztywnosc ROWERU, ale nie ramy - najbardziej ugina sie zawsze na kolach i ich mocowaniu w ramie/amortyzatorze, szczegolnie, gdy nie ma sztywnych osiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 w ten sposob mozna porownawczo testowac sztywnosc ROWERU, ale nie ramy - najbardziej ugina sie zawsze na kolach i ich mocowaniu w ramie/amortyzatorze, szczegolnie, gdy nie ma sztywnych osiek jak nie widzisz jak się ugina węzeł suportu to gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 widze, ze sie przemieszcza, jezeli ty widzisz, ze sie ugina, to tobie gratuluje w przypadku kol na szpilki 5mm przynajmniej 3/4 ugiecia zawsze bedzie na kolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi