leo1 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 szalona wiekszosc ram peka z winy uzytkownikow, ktorzy najczesciej grzesza wlasnie masa .... . To jaka jest dopuszczalna masa użytkownika, dla tej ramy? Bo mocno się zastanawiam, nad jej zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 bledow pomiarowych byc nie powinno, jesli jednak sa jakies odstepstwa, to porownujac z pokrewnymi geometrycznie ramami, np speca, raczej nie bedzie realnie wiecej, niz 1100...tak na szybko przyblizajac wzgledem authora - 5mm ogona+10mm gornej rury+katy 15-25mm = 30-40mm mniej masy dopuszczalnej tez chyba nie sposob dociec, bo takie rzeczy zwykle podaje sie w przypadku wylajtowanych czesci, badz karbonowych, ale fakty sa takie, ze komponenty sa produkowane z mysla o statystycznym 80-90kg czlowieku...czym sie martwic, skoro jest gwarancja, a przeciez w przypadku niefartu raczej obejdzie sie bez komisyjnego wazenia zawodnika haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec71 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nabiał no właśnie ale nie70mm.Tyle jest różnicy pomiedzy instynctem 29'' w rozmiarze 19'' a peak 29 w rozmiarzeL 1130 -1060=70.Wcześniej wziąłem rozmiarXL Chyba się jednak walnęli w pomiarze Spójrz na to http://www.velo.com.pl/produkty/nowosci/?m=1&pk=%&id=3345 dla peak 26''i na to http://www.velo.com.pl/produkty/nowosci/?m=1&pk=%&id=3344 dla peak 29''.Porównaj rozmiar np.19'' baza kół 1060dla 29'' i 1099 dla 26'' czyżby 29'' miał mniejszą bazę kół chyba pomylili tabelki Przecież 29''ma dłuższy ogon i górną rurę coś tu nie gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Czy producent dysponuje informacją ile bezwzględnie sztyca musi wchodzić w ramę (aby gwarancja była zachowana)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To jaka jest dopuszczalna masa użytkownika, dla tej ramy? Bo mocno się zastanawiam, nad jej zakupem Myślę, a wręcz graniczy to z przekonaniem, że 140kg pójdzie na tym bez problemu. Karbonowe ramy mają przeważnie do 100kg. Aluminiowe nie puszkowe, 100+, a wręcz nawet 120-130, dodaj do tego jeszcze próg bezpieczeństwa i możesz spać spokojnie. Ja ważę 115kg i jeszcze żadna rama aluminiowa nie pękła pod moim ciężkim dupskiem. A nie rzadko targam na kierownicy dwa 5l baniaki wody, plecak pełen kartofli pomidorów...i jakoś dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja pękłem kilka ram, ważę 75 kilo Jedyne co wam pozostaje to kupić i przetestować. Poza tym 5 lat to bardzo dużo czasu i gdybam że bardzo wielu osobom zachce się czegoś nowego, problem życia ramy będzie bez znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stigzak Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Czy producent dysponuje informacją ile bezwzględnie sztyca musi wchodzić w ramę (aby gwarancja była zachowana)? Giant podaje 10cm, generalnie na pewno trzymaj się tego, żeby sztyca była poniżej połączeń podsiodłówki z widełkami. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez stigzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carminex Napisano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Myślę, a wręcz graniczy to z przekonaniem, że 140kg pójdzie na tym bez problemu. Karbonowe ramy mają przeważnie do 100kg. Aluminiowe nie puszkowe, 100+, a wręcz nawet 120-130, dodaj do tego jeszcze próg bezpieczeństwa i możesz spać spokojnie. Ja ważę 115kg i jeszcze żadna rama aluminiowa nie pękła pod moim ciężkim dupskiem. A nie rzadko targam na kierownicy dwa 5l baniaki wody, plecak pełen kartofli pomidorów...i jakoś dają radę. to chyba mnie uspokoiłeś. Ważę 105 teraz w sezonie zwalam do 100 i szukam właśnie ramy 29er -188cm noga 90cm i wybieram rozmiar. Czy ramka XL nie będzie za duża?? A miałem jeszcze powiedzieć, że jeżdżę na ramie w kolorze pomarańczowym -i uspokajam pytających prezentuje się fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 rozmiar L jest dla ciebie szyty na miare, do XL jestes zdecydowanie za maly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stigzak Napisano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Zdecydowanie L, XL jest idealna dla osobników takich jak ja , czyli 197cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carminex Napisano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 uff.... to mnie uspokoiliście. Obecna moja rama ma swoje wymiary właśnie zbliżone do rozmiarów PEAK - L . Z tym, że czytając forum troszkę mi namieszało w głowie lub nie dokładnie czytałem :-) szkoda tylko że full-e są takie drogie bo mnie się marzy full 29er Nabiał -miło mi słyszeć że jestem za mały :-D zwyczajowo byłem zawsze tym dużym :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 rama jest pod jaki rozmiar i typ sterów? dostępna będzie w lutym czy wcześniej, później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Główka jest prosta na standardowe półzintegrowane stery A odpowiedź na drugie pytanie również mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 jak przyplynie, to bedzie...prognozowany czas to poczatek lutego, wiec poki co tego sie trzeba trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Jaka jest realna waga tej ramy w rozmiarze M?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 1750g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carminex Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Eeeeee...... jak to jak przyjedzie to będzie???? przecież jest w ofercie velo - czyżbym czegoś nie rozumiał. Wysłałem zapytanie do sklepu czy złożą mi -nic nie pisali, że teraz to niemożliwe. Czyli rozumiem, że jest w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Eeeeee...... jak to jak przyjedzie to będzie???? przecież jest w ofercie velo - czyżbym czegoś nie rozumiał. Wysłałem zapytanie do sklepu czy złożą mi -nic nie pisali, że teraz to niemożliwe. Czyli rozumiem, że jest w ofercie. Dokładnie tak jak napisał Nabiał. 99 procent dystrybutorów nie ma jeszcze pełnych magazynów z towarem 2012. Velo nie jest wyjątkiem. Na stronie masz jedynie podane co będzie obowiązywało w przyszłym sezonie. Jak się uważnie przyjrzysz, to dostrzeżesz pod opisem "dostępność" towaru, informację: "Aktualnie niedostępny w magazynie naszej firmy". Trzeba się uzbroić w cierpliwość do połowy stycznia/początku lutego. Jak ramy dopłyną do Polski, z pewnością będziemy wiedzieli o tym pierwsi. :) Edytowane 9 Grudnia 2011 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Może z velo być też tak, że nawet jeśli na stronie mają na stanie to oznacza że na stanie tenże przedmiot ma któryś ze sklepów, który zamówił u nich tenże towar.... Jedyne co można zrobić to zapytać bezpośrednio w velo jak wygląda sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Mocno skopię geo Peaka amorem 80mm? Cena na towera expert na crc jest kusząca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Skok w tower expert można zmienić. Nie wiem niestety czy dotyczy to wersji tylko 100 czy też 80. Może napisz do dystrybutora? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez uraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 mnie tam czlowiek odpowiadajacy za manitou w polsce mowil, ze skoku zmienic sie nie da...stosowanie w peaku 80mm jest wykluczone, juz duzo lepiej poradzilby sobie ze 120mm, ale i tego nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Hmm, service manual twierdzi, iż: "The Drake 80 and 100mm forks can be converted to either travel by moving a spacer (...)", a skoro Tower = Drake... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 moze rzeczywiscie sie da, a owy czlowiek po prostu cos pogmatwal...miskov sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Tak, i zostanę z 80mm Towerem rzymo, będziesz chciał przestawić skok w swoim? Jakaś relacja mile widziana p.s napisałem do centrali manitou, zobaczymy co odpowiedzą. Dla zainteresowanych: można zmienić skok poprzez zmianę podkładek. Info z pierwszej ręki - manitoumtb Edytowane 16 Grudnia 2011 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi