venom2000 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A ja w swojej hybrydzie mam taki blat 48/38/28 i zastanawiam się czy zmienić na 2 blaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Lubię stwierdzenia co mi jest potrzebne a co nie. Jeśli chodzi o wygląd to ma dla mnie drugorzędną rolę ma jeździć szybko i sprawnie w każdych warunkach. Jeżdżę przez 12 miesięcy bez względu na pogodę i temperaturę inni mają samochód ja mam rower do poruszania się. Co do prędkości powyżej 50km/h potrzebna mi jest do płynnego poruszania się w ruchu miejskim i na dalsze wypady asfaltem. Fajnie że pobudziłem taką dyskusję bo było nudno w tym temacie. Venom2000 najpierw pojeździj potem decyduj i wyraź opinie jakie wrażenia zawsze możesz odkręcić Edytowane 18 Marca 2013 przez fata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Fata ja już na tej korbie fabrycznej zrobiłem ponad 10 kkm i stwierdzam że największy blat jest mi zbędny bo chwilowe prędkości na prostych odcinkach na średniej tarczy wyciągam na poziomie 45 km/h,średnie staram się utrzymywać na 25 do 27 więc chyba nie jest tak źle,a korba już ma swoje i mam wrażenie że jest krzywa looknij w specyfikację mojego bajka to może mi podpowiecie na jakie blaty zmienić i sorki za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Niektórzy muszą uczyć się na własnych błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 jak kolega używa tego roweru do jazdy po mieście i asfalcie, to taki blat może się przydać, tylko reszta roweru niezbyt pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) jak kolega używa tego roweru do jazdy po mieście i asfalcie, to taki blat może się przydać, tylko reszta roweru niezbyt pasuje Ale nie tylko asfalt (choć dziury są jak w dobrym terenie) tu na śląsku mamy fajne tereny do jazdy gdzie reszta roweru pasuje (lasy, jura, góry, hałdy pokopalniane) tak więc ta konfiguracja to złoty środek Edytowane 18 Marca 2013 przez fata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 nie wątpie, ale w takim razie nie wróżę mu zbyt długiego żywota mi nawet 42, który miałem wcześniej całkiem często zahaczał o jakieś wystające bardziej elementy nawierzchni no i w takim terenie z kolei najprawdopodobniej będzie brakować Ci miękkich przełożeń, no chyba że lubisz wyścigowe tempo na niskiej kadencji, co ja przerabiałem w ubiegłym sezonie (42/28x11-34) Ja za złoty środek uważałbym piastę Rohloffa, gdyby tylko chciała ważyć trochę mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Co do prędkości powyżej 50km/h potrzebna mi jest do płynnego poruszania się w ruchu miejskim i na dalsze wypady asfaltem. Ja takie prędkości na dłużysz odcinkach osiągam na kolarce, najlepiej w mini peletonie i z wiatrem. Przy takiej konfiguracji musisz mieć nogę jak koń. Podziwiam. Z mojej strony polecam jakieś węższe oponki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) wygasmy prosze kwestie tej korby, kolega z czasem sam wyciagnie wnioski, bo do srednich 25-27km/h po slasku optymalne sa zebatki 22/32 ostatecznie 22/36, patelnia powyzej 40 zebow to juz kontrowersja Edytowane 19 Marca 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam potrzebuje szybkie info: Czy sterówka 17cm starczy do peaka 29 rozm M 2013r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam potrzebuje szybkie info: Czy sterówka 17cm starczy do peaka 29 rozm M 2013r? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0126 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) kończę składać swoją 29-kę na w/w ramie, wczoraj wykonałem jazde próbną i strasznie szarpał tylny hamulec ( m785 ) po powrocie do domu i wyjęciu klocków ujrzałem takiego kwiatka. jak sie okazuje zacisk jest zbyt daleko od osi koła i tarcza siega tylko do połowy klocków, a to przeciez mocowanie post mount wiec mozliwości regulacyjne ograniczone. co z tym zrobić ? czy przypadkiem nie jest żle wspawane mocowanie zacisku? Edytowane 28 Marca 2013 przez jacek0126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Mało prawdopodobne. Jaką masz wielkość tarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0126 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Mało prawdopodobne. Jaką masz wielkość tarczy? 160mm. mam drugiego peak-a, ( 26" też mocowanie post mount ) i dolne mocowanie zacisku jest bliżej osi koła około 6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Może koło nie weszło do końca? Ktoś tu zgłaszał, że sporo farby nawalili i były problemy z założeniem. U mnie hamulec m596+ tarcze 160mm i wszystko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0126 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Może koło nie weszło do końca? Ktoś tu zgłaszał, że sporo farby nawalili i były problemy z założeniem. U mnie hamulec m596+ tarcze 160mm i wszystko pasuje. najprostsze rozwiązania z reguły są najlepsze. sporo farby to mało powiedziane nalane z pół litra biorę pilnik i szlifujemy. dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Panowie gdzieś mi umknęła minimalna długość przewodów hamulcowych. mógłby ktoś podać? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zondrin Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dla rozmiarów L i XL przód 75 cm tył 145 cm Chociaż tak jak pisali koledzy wcześniej tył można o 10 cm skrócić przód tak ok. 5 cm. Ja robiłem "przymiarki" na tych długościach i mi odpowiadały i to nie są minimalne tylko takie "domyślne" i było dwie strony wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 a czy zna ktoś dla rozmiaru M? ( 2013) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 a czy zna ktoś dla rozmiaru M? ( 2013) Różnica będzie niewielka...Nasza Dorota ma w swojej eMce domyślnie koło 140cm i jest git. Lepiej mieć trochę więcej niż trochę mniej i martwić się jak się kierownica postanowi zawinąć wyrywając przewód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supergdynia Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 to 150 powinno być oki? : ) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zondrin Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 raczej za długi dla mnie te 140 jest troszeczkę za długie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmi Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 PEAKna wiosna :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Muszę przyznać, że ładne rowery wychodzą na tej ramce, sam mam sentyment do Accenta bo ujeżdżałem go w startówce a teraz dalej ujeżdżam w treningówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 6 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 kmi, jaki rozmiar ramy? M-ka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi