malutki Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Kup najlżejszą na jaką Cię stać. Wszystko zależy jeszcze od twojej wagi. Sztyca aluminiowa 31,6/400 o wadze 150 g to będzie wydmuszka do oglądania nie do jazdy. od siebie polecę thomsona Edit: Podaj budżet i swoją wagę. Tu masz względnie lekką sztycę: https://r2-bike.com/KCNC-Seatpost-Ti-Pro-Lite-Scandium-316-x-350-mm Edytowane 4 Maja 2018 przez malutki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Teraz, malutki napisał: Kup najlżejszą na jaką Cię stać. I to jest najlepsza porada Teraz, malutki napisał: Sztyca aluminiowa 31,6/400 o wadze 150 g to będzie wydmuszka do oglądania nie do jazdy. Wezmę sobie to do serducha A co myślicie o częściach Accenta, oprócz ceny oczywiście? ps. czytam właśnie temat Mania Lekkości ale do porad MichuDarlowo nie będę się stosował Edytowane 4 Maja 2018 przez pierotez dopiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Klamoty accenta typu sztyca, mostek, kierownica, zaciski... są bardzo przyzwoite. BTW: widziałem ostatnio peaka ta12 w sklepie (bodajże biketopia) za 780zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Accent Execute PRO, tylko trzeba uwazac. Mi wczoraj strzelil gwint w jarzmie :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Klamoty accenta typu sztyca, mostek, kierownica, zaciski... są bardzo przyzwoite. BTW: widziałem ostatnio peaka ta12 w sklepie (bodajże biketopia) za 780zł. hmmm, 26 minut temu, skom25 napisał: Accent Execute PRO, tylko trzeba uwazac. Mi wczoraj strzelil gwint w jarzmie :| MTB nizinne - mazowieckie, sporadyczne wypady w górki. Czysta amatorszczyzna, 173cm / 70kg. Budżet na razie w połowie (~2kz) + zbieranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli cytując mój wpis. Przy dokręcaniu trzeba uważać, bardzo łatwo przesadzić ze względu na głupi system mocowania siodełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Dziękuję za cenną uwagę, ogólnie to ja jestem z tych miej uważających a klucza dynamometrycznego nie mam. Execute Pro jest bardziej lajtowy i z 7075, waga o prawie 100g niższa od nie Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Ja klucz mam, ale nie ma jak go uzyc przy tej sztycy. Kupilem dzisiaj pierwsza lepsza sztyce Execute zeby przelozyc jarzmo. W zwyklej Execute sa nieco mniej "wylajtowane" elementy jarzma. Mowi sie trudno, 10 gram różnicy ale 100 zl wiecej w kieszeni w stosunku do PRO. Wczoraj szukalem sztyc, pod 31,6 masz jeszcze Aerozine Zero. Waga 200 gram dla dlugosci 400. Dodatkowo istnieje szansa ze sa tam zastosowane sruby metryczne, bo w Accencie sa magiczne M5,5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Dokładnie mam tak samo. Klucz jest ale mozliwość przykręcenie (zgodnie z zakresem) sruby z przodu to kosmos. Tył ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ktoś może ma zdjęcia ramy Peak ta-12 w kolorze czarno - białym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karo_fu Napisano 7 Maja 2018 Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 9 godzin temu, Zazi napisał: Ktoś może ma zdjęcia ramy Peak ta-12 w kolorze czarno - białym? Czekamy na zdjęcia od fotografa, jak tylko będą gotowe to wlecą na velo.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy21100 Napisano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Dla osoby o wzroście 176cm Peak 29 w rozmiarze S będzie dobry czy jednak za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 17" może być za mały co nie znaczy, że 19 będzie dobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Rozmiar s dla mnie (175"wzrost 81/82 noga) był dobry. Ale warto się przymierzyć jeśli masz wątpliwości przed zamawianiem (sporo peakow jeździ może ktoś uzyczy) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 ja na 183 mam M'ke i to już minimalny rozmiar przy sztycy 350 wysuniętej do ogranicznika. Przy ok. 175 bralbym S'ke. 2" to jakies 5cm, więc S'ka z 350mm sztycą starczy. lepiej mieć mniejszą rame w mtb. Zwrotniejszy rower,lżejszy, no i ladniej wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Moja żona ma 175 i jeździ na męskim peaku 17". Początkowo była kierownica 660 i mostek 70/6 I narzekała, że rower za krótki. Obecnie kiera 720 i mostek 100/6 I pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dla statystyk. Wczoraj pękła mi rama przy spawach na rurce podsiodłowej. Sztyca 400mm, 80kg mojej masy, jazda bez wielkich szaleństw. Ogólnie lipa, jeszcze nigdy mi rama nie pękła, a miałem ich trochę. Wszystko od Accent mi pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Jaki przebieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Sztyca 400 czyli mocno wysunięta pewnie. Siła x ramię niestety. Nie ty pierwszy i nie ostatni, inne też pękają w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ostatnio pękła koledze cervandes rama pod średnie koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 2 godziny temu, skom25 napisał: Jaki przebieg? Trudno sprecyzować. Rama rocznik 2013, więc w teorii stara. Chyba to był pierwsza seria z taperowaną główką. W praktyce rama po dwóch latach jazdy stała i się kurzyła. Pojedyńcze wyjazdy w ostatnim okresie. 10 tys. na pewno nie zrobiła. Ogólny stan bdb. 1 godzinę temu, Arni220 napisał: Sztyca 400 czyli mocno wysunięta pewnie. Siła x ramię niestety. Nie ty pierwszy i nie ostatni, inne też pękają w tym miejscu. 400 po to, by dobrze siedziała w ramie o rozmiarze L. Duży zapas bezpieczeństwa. Widocznie musi być jeszcze większy. Luz między sztycą, a ramą też pewnien swoje zrobił. Sztyca wpadała mi bez zacisku do ramy, jak nie powiem co, tzn gładko. Kiedyś jeździłem z kawałkiem puszki w środku, ale z czasem puszka wypadła i tak zostało, szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Niestety coś jest na rzeczy. Coś mi strzelało w okolicy sztycy, po bardzo długich bojach okazało się że to zacisk. Smarowanie, dokręcanie itd nie pomagało, strzelało cały czas. Dopiero wymiana na taki do sztyc karbonowych, gdzie wycięcie w zacisku nie pokrywa się z wycięciem załatwiło prawdopodobnie problem. Wniosek jest taki że sztyca się rusza i rozpychała zacisk. Gdy wycięcie jest po boku najwyraźniej całość się tak nie napręża. Ja mimo że jestem bardzo lekki, to pogodziłem się już z faktem że pytanie nie brzmi "czy", tylko "kiedy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Niestety, tak się produkuje. Mi kiedyś pękł komin w Unibiku, pękały w Krossach i innych. W Peaku jest luz na sztycy, warto go zlikwidować poprzez owiniecie sztyce blachą po puszce. Sztycy nie wyciągać pod maksa i liczyć, że wszystko wytrzyma kilka lat. Nie ma innej opcji, siła x ramię działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Cały rower sobie rozpisz, włącznie z narzędziami jakich nie masz do złożenia kompletu. I żągluj częściami, wariantami i dobierz najlepszą opcję. Ja dwa miesiące męczyłem excele z różnymi opcjami, chyba wszelkimi możliwymi. Skończyło się na PRO Koryak. I ostatecznie ze złożonego, fajnego roweru za dokładnie 6 kafli wszystko działa super, poza ramą, która pękła. Tak, Peak. Teraz kupiłem Authora Traction 2018, pod względem jakości wykonania niebo a ziemia. Peak rysował się od dotknięcia żelkiem Haribo, tutaj czuć o wiele, wiele lepszą jakość. A jak z trwałością - się dowiemy, ledwie 200km za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Wg starej szkoły to sztyca nie powinna pod własnym ciężarem wpadać do podsiodłówki. Składałem trochę peaków (w tym 3 swoje) i zawsze dało się taką dobrać. Niestety nie chroni to przed tą drugą przypadłością tych ram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi