voodoo21 Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Po prostu znalazłem projekt z prawie pełnymi błotnikami,który mnie zainteresował.Solidnie wyglądają i wcale Peak w nich nie wygląda gorzej. Pomykałem bez i z tymi min błotnikami na innym rowerze Mtb więc wiem jakie plusy i minusy były tamtych rozwiązań i czas spróbować jakiś bardziej pełnych. A to że Peaka ,będę wykorzystywał rekreacyjnie a nie maratony ,to mój wybór. Dlatego i rama większa . Więc i dodatkowe gramy dorzucone przez błotniki mi nie straszne .Jak i to ,że jak to można błotniki montować w takim rowerze. Jakoś po zdjęciu wyżej można i wcale ani źle nie wygląda ani te błotniki nie przeszkadzają w jeździe.Jednak nie tylko rower ,będzie asfalt czy ścieżki rowerowe widział. Góry mam niedaleko więc i tam też będą wyjazdy,żeby sobie w terenie pojeździć rekreacyjnie.A to że lubię czasami zapuszczać się w teren dlatego nie brałem szosy czy miejskiego. Szukałem porady czy ktoś montował chociaż w sezonie jesienno- zimowym i coś poleci co pasuje do tej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Dostałem odpowiedź od Velo w sprawie rury podsiodłowej która leciała mniej więcej tak: Proszę podjechać do sklepu z reklamacją, jeżeli sklep uzna że luz jest zbyt duży rama zostanie wymieniona. Konkretów brak, także odnoszę wrażenie że doskonale wiedzą o co chodzi i luz jest "wliczony" w projekt ramy. Wzięliśmy także losową ramę Peak i losową nową sztycę: dokładnie to samo, sztyca wpada do środka bez najmniejszego oporu. Ja sprawę olewam, nakleję paseczki z cieniutkiego aluminium + użyję Carbon Grip. Przy mojej wadze ( 60kg w ubraniu) raczej nic dziać się nie powinno, tym bardziej że na 130 stron wątku są chyba tylko dwie informacje o jakiś problemach z pęknięciami. Mały UPDATE: Przykleiłem testowo kawałeczki tej cienkiej tasiemki aluminiowej na sztycę: zrobiło się bardzo ciasno, żeby wsunąć sztycę trzeba było "kręcić", wysunięcie było jeszcze trudniejsze. Tasiemka ma grubość 0,06 lub 0,08mm czyli sumując 0,12 lub 0,16 mm a zrobiło się bardzo, bardzo ciasno. Puszczona sztyca nawet nie drgnęła, podejrzewam że ja dorzucę Carbon Grip to może się zrobić nawet za ciasno. Ogólnie ta taśma to świetna sprawa, tylko cena powala: cena w zależności od szerokości ( 10- 20 mm) to od 250 do 450 zł za 16 metrów. A wydawało się że tam jest tyle luzu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Myślę, że sama pasta by Ci wystarczyła. Bez żadnej taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Tak jak pisałem, robiłem to "testowo". Aktualnie czekam na nową sztycę i wtedy podejmę decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) mam dwa peaki i ten sam problem ze zbyt luźną podsiodłówką w jednym mimo tego wszystko jest ok a w drugim poratowałem się blaszką z puszki po pewnym trunku tak ta sztyca mi zjeżdżała przed tym dałem trochę pasty montażowej do carbonu i ludzie jak ta sztyca napi******a jakby zaraz rower miał pęknąć w pół więc patent z blaszką polecam właściciel sklepu który prowadzi accenta sam mi mówił że on zna ten problem a Velo ma na stronie błąd i sugerował żeby zmienili średnicę na 31.8 bo tak wynikało z jego obliczeń ale jak widać nawet swoich partnerów mają gdzieś a co dopiero szarych ludzików Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez WonszRzeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 31,8 byłoby zdecydowanie za ciasne, trzeba by było na siłę wciskać sztycę, a to też chyba niezbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 widocznie na takie sztuki natrafiał zbyt luźne tu i ówdzie bo że powtarzalności nie ma to sam widzę na swoim przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Ciekawe czy karbony będą tak samo tandetnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Miałem karbonową w rękach, na pierwszy rzut oka wyglądała całkiem ok. Tyle że to samo jest z aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 No nie mów tylko, że malowanie karbonu jest też tak tandetne. Jak tak, to ja poproszę oryginał od Flyxii czy innego Dengfu, a naklejki sobie sam nakleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Zaraz zaraz zaraz...jak 31.6 jest za ciasne...coś się zmieniło? Ja mam aluminiową i carbonową właśnie 31.6. Pamiętam ze przy zakupie ramy w 2015 sprzedawca mnie informował o błędzie w specyfikacji...ale to już 3 lata temu Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Leniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak za ciasne, za luźne. Sztyce o wymiarze 31,6mm za luźno wchodzą do rury podsiodłowej, zamiast na bardzo delikatny wcisk wpadają z totalnym luzem. Potrzeba by sztycy 31,7 lub 31,8mm, a nie 31,6. Ale kto robi sztyce 31,8mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 No raczej nikt takich nie robi. Nawet nie wiem czy u mnie wpada czy też nie, bo wkładam i przykrecam heheh jak nie wydaje dźwięków to jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 31,6 za luźna. 31,6 obklejona cieniutką tasiemką ( tasiemka ma 0,06-0,08 mm) z aluminium jest już lekko ciasna i pewnie gdybym obkleił całą a nie punktowo to by był problem z wsadzeniem. Czyli można strzelać że jest tam luz 0,1mm mniej wiecej. Tutaj "real foto" https://www.facebook.com/1147159152009703/photos/pcb.1429255197133429/1429254600466822/?type=3&theater Dokładnie ten egzemplarz miałem w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Tutaj "real foto" https://www.facebook...?type=3 Dokładnie ten egzemplarz miałem w rękach. No ja wiem jak wygląda rama karbonowa Peaka, ale czy malowanie było tak samo fatalne? Chodzi o to, że dobre ramy mają inaczej wykończony lakier, bo po nałożeniu tych kolorowych warstw idzie jeszcze na to lakier bezbarwny, dzięki czemu nie czuć pod palcami tego przejścia z koloru na kolor, bo tworzy się jednolita, gładka warstwa. W alu Peaku nie ma tego zewnętrznego wykończenia co przypomina zwykłą kalkomanię, a nie profesjonalne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Niestety nie zwróciłem na to uwagi bo byłem akurat tego dnia "na szybko". Myślałem że mówisz raczej o "równym" malowaniu wzorów. Ciekawa sprawa, bo ja mam wersję satynową i u mnie nie czuć "schodka" na lakierze. W starym Hexagonie też tego nie było raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoo21 Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ramę czymś zabezpieczacie ? https://bike-protection.sklep.pl/pl/p/Folia-ochronna-MTB-BLYSZCZACA-przezroczysta/114 lub https://www.rowertour.com/p/52246/zefal-skin-armor-l-ochronne-naklejki-na-rame-przezroczyste Czy lepiej kupić tą folie z papierniczego na metry tą na O? Ewentualnie takie coś https://www.fabertec.pl/Oracal-270-Stone-Guard-126cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jedyne zabezpieczenie ramy to pasek izolacji czarne na główce ramy pod pancerz oraz na podsiodłówce również pasek czarnej izolacji pod pancerz. No i owinięta rurka pod łańcuchem również izolacją. Wogóle nie widaćtej izolacji na czarnym macie, i po ponad pół roku używania tego egzemplarza ramy,wielokrotnym myciu karcherem sie nie odkleiło nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Folia z papierniczego najlepsza ( a próbowałem sporo folii). Tej dedykowanej do rowerów bym nie kupował, przepłacone. Jak nie masz 2 lewych rąk to sobie samemu dotniesz idealnie to co potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoo21 Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Jakie pedały platformowe polecacie? Najlepiej z oferty http://velo.pl/ lub Decathlonu? Ogólnie jakieś pod normalne buty nie specjalne rowerowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 VP-196 są niezłe i bardzo lekkie, ale to chyba nie jest temat na takie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandinista Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Cześć! , jako że dopiero dziś się zarejestrowałem wypadałoby się przywitać wśród entuzjastów 2 kółek i od razu mam prośbę o mądrą radę. Otóż mam u siebie rower romet jolene29 er 2014 praktycznie nie używany. Problem w tym ,że gimnazjalista ,który nim jeździł wyrósł niemożebnie i domaga się czegoś większego. Czy można bezproblemowo i możliwie bezkosztowo przełożyć cały osprzęt na ramę accent Peak. Z tego co się zorientowałem inna jest szerokość suportu 68 i 73. Jak wygląda sprawa z pozostałymi komponentami? Wzrost jeźdźca to 188 cm więc chyba wchodzi w grę rozmiar L. specyfikacja rometa : http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,pgbll90ezb jest to wersja z amortyzatorem rock shox 100mm. Proszę o poradę pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Tak na szybko to jeszcze stery i sztyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandinista Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Dzięki, jakieś jeszcze niespodzianki mogą się przytrafić? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Na pewno nowe pancerze. Prawdę mówiąc to chyba tyle, nie przychodzi mi nic innego do głowy a sam ostatnio robiłem przekładkę ramy na Peak'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi