malutki Napisano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Panowie, posiadam Peak-a 29 TA. Zakupiłem w zeszłym roku przyczepkę Qeerido. Chciałbym ją również zaczepiać o Peak-a, czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiej osi powinienem użyć? Czy taka "boostowa" 148x12 będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Słuchajcie mierząc dzisiaj przekrok przy ścianie długość nogi wyszła mi 77cm ale maksymalnie, bez luzu (jak ja kiedyś mierzyłem że wychodziło mi 73-74 ). Jaką ramę Peaka wybrać abym miał komfort z jazdy? Maksymalnie dużą dla komfortu czy małą dla mobilności i luzu w przekroku? S czy M!? Moje jeżdżenie to pół na pół amatorskie XC po mazowieckich leśnych ścieżkach przyrzecznych i komfortowa jazda do pracy / weekendy z rodziną. I dylemat czy M nie będzie za duża i krowiasta, i czy S nie będzie po prostu za mała Ps: wzrost 173, waga 73, jestem raczej drobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 S O Mce nawet nie myśl ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 OK! Przymierzę się do S-ki. Jest niedaleko mnie na pewnym portalu tylko ze sztywnym widłem. Mam nadzieję że sztywny-amortyzator nie będzie zbyt dużej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Będzie. Na główkę ramy a co za tym idzie przebieg górnej ruru będziesz miał kilka cm niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Ychy, a więc poprawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 5 godzin temu, Dokumosa napisał: Będzie. Na główkę ramy a co za tym idzie przebieg górnej ruru będziesz miał kilka cm niżej. Zależy co to za widelec, trzeba by znać długość, bo przecież wiele wysokością jest zbliżona do amortyzatora z SAGiem. Godzinę temu, pierotez napisał: Ychy, a więc poprawka. Możesz zwyczajnie podnieść przednie koło 2-3 cm i zobaczyc ile masz luzu, spokojnie to nie garnitur, łatwiej tu dobrac rozmiar i sie przymierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 W takim razie skupię się na rozmiarze S. Rozglądam się za używkami i peak 29 wydaje mi się atrakcyjną opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 3 godziny temu, Sabarolus napisał: Zależy co to za widelec, trzeba by znać długość, bo przecież wiele wysokością jest zbliżona do amortyzatora z SAGiem. Bez pomiarów się nie obejdzie Nie wiem czy cokolwiek się zmieniło, ale te 3 czy 4 lata temu jak szukałem dla siebie sztywnego widła pod koło 26" to skończyło się na widle oficjalnie pod 29", bo jako jedyny odpowiadał długością amortyzatorowi 100mm 26" minus SAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Ogólnie opłaca się oszczędzać na amortyzatorze i brać sztywny wideł? Widzę że peaka na rebie, f1 czy mańku można całkiem lekki rower złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 To jest pytanie raczej do Ciebie. Dla mnie rower na górskiej ramie ze sztywnym widłem to jakaś aberracja. Jak ktoś tak kombinuje to lepiej od razu brać coś gravelowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Niekoniecznie. Sam na próbę sobie takiego poskładałem (siedzi w rowerach) i rewelacyjnie spisuje się na piaszczystych ścieżkach czy na luźnym podłożu tam gdzie gravel grzęźnie. Jednocześnie jest to rower praktycznie bezobsługowy. Obecnie wyjeżdżam go po mazurskich lasach i wcale nie żałuję, że nie zabrałem "prawdziwego" ścieżkowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, pierotez napisał: Ogólnie opłaca się oszczędzać na amortyzatorze i brać sztywny wideł? Otrzymujesz lżejszy rower, zazwyczaj teren do jazdy nie jest tak wymagający jak to wielu lubi przedstawiać - IMHO dwa główne powody takich kombinacji 1 godzinę temu, Sabarolus napisał: Dla mnie rower na górskiej ramie ze sztywnym widłem to jakaś aberracja. A może powrót do korzeni? Nie zawsze rower mtb miał jakikolwiek amortyzator. 1 godzinę temu, Sabarolus napisał: Jak ktoś tak kombinuje to lepiej od razu brać coś gravelowego. U mnie tak to się skończyło. Po przerobieniu mtb na alu ramie i ze sztywnym widłem kolejnym etapem była sztywna "stalówka", a obecnie gravel. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez m0d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Nie zgadzam się, że Peak w alu może być komfortowy, bo być zwyczajnie nie może. Jeździłem kilka lat i ogólnie jest to młotek do obijania kręgosłupa. Przejedź się zwykłym cube w carbonie. Albo czymś stalowym. Brak widelca z przodu na płaskich terenach ma sens, jeśli ktoś lubi ból. Carbo widelec zasadniczo nic nie daje do komfortu, aluminiowa rama to trzepak. Ale da się jeździć. Nie chciałbym mieć czegoś takiego w garażu, ale jak się nie ma co się lubi. Lepszym pomysłem jest stalowy gravel, czy w ogóle stalowy sztywny mtb. Niemniej w przypadku mtb zawsze ciągnie wilka do lasu i będzie brakować amortyzacji. Gravelem jeździ się w inne miejsca. Poza tym peak ma szosową geometrię, która mocno ogranicza przyjemność z jazdy w trudniejszym terenie, czy górach. Tego naprawić się nie da. Widelec sztywny jeszcze bardziej wyostrzy kąt vide pogorszy i tak mało terenowe geo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirfak Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 W dokumentacji Peaka 29 z br stoi, że amortyzator powinien mieć skok 100 mm. Dlaczego tak? Mam możliwość kupna fajnego amortyzatora ale ze skokiem 120 mm. Nie jeżdżę wyczynowo. Bardziej mocna rekreacja. Czy wg Was mogę bezpiecznie wstawić 120 mm? Ważę 72 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 10 godzin temu, Mateusz30 napisał: ...i ogólnie jest to młotek do obijania kręgosłupa. A więc na Mazowieckie się nada. Konstrukcja stricte pod amortyzator 100mm a więc jakaś reba, rs 32 solo air czy maniek załatwią sprawę pozytywnie, czy nadal kręgosłup będzie cierpiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Odrobina techniki i nie będzie cierpiał. Ludzie łomoczą na alu htailach w terenie gdzie peak by się połamał i nie narzekają ,) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Nie no, trochę namieszałem, sorki. Rower chcę mieć amortyzowany. Ale ostatnio pokazało się parę używek pika na sztywnym widle w niskiej cenie i pomyślałem że przydałby się na twarde podłoża do poćwiczenia kondychy. Ale i tak wkońcu zakupiłbym amora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Jak chcesz używkę to pooglądaj dokładnie łączenie tylnego trójkąta z mufą. Tam najczęściej pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirfak Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 23 godziny temu, pierotez napisał: Konstrukcja stricte pod amortyzator 100mm a więc jakaś reba, rs 32 solo air czy maniek załatwią sprawę pozytywnie, czy nadal kręgosłup będzie cierpiał? Możesz napisać dlaczego stricte pod 100mm? Tak z technicznego punktu widzenia. Mam możliwość kupienia Reby 120 mm i stąd to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Bo geometria tej ramy jest dopasowana do takiej długości a nie innej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 8 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 MIRFAK pisze wyłącznie po lekturze tu i forum. Jednak jakbyś poszukał w tym temacie to ktoś ożenił szczęśliwie z peakiem jakiś fajny 120mm właśnie. Mi obecnie brakuje kopa na prostszych (nie mogę kolegów dogonić ) a w góry wybieram się od 10 lat i wybrać się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Niby można wsadzić skok większy o 20mm ale nie zmieni to dzielności terenowej tego typu roweru - brak wartości dodanej. Poza tym peak to rama posiadająca nisko umieszczoną główkę (krótka główka) że to niby do ścigania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirfak Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Dzięki za odpowiedzi. Reba 100 mm zakupiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi