Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Oprócz wagi ważny jest też materiał ramy i  jak są zrobione spawy, nie tylko sama waga. Waga może świadczyć ile zastosowano na zrobienie ramy  i jak gęsty jest materiał. Moja rama była wyliczona na 138kg i cóż z tego?

Edytowane przez JuraMałopolska
Napisano (edytowane)

Lakier jest kiepskiej jakości. Po 30km dostrzegłem otarcie na główce ramy spowodowane przez pancerz. Wystarczyło umieścić naklejkę ochronną w tym miejscu i po sprawie.  Dla mnie jest to rama na sezon max dwa. W przyszłym roku wchodzą ramy z boostem. Mam nadzieję, że z poprawionym geo, z mocowaniem hamulca wewnątrz trójkąta i prowadzenie pod myk-myka.

Edytowane przez Zazi
Napisano
57 minut temu, Zazi napisał:

Dla mnie jest to rama na sezon max dwa.

Ja latam na swojej już trzeci sezon i nie mam zamiaru zmieniać.

Bez naklejek ochronnych, nawet lakier na najdroższej będzie dość szybko przetarty. Ale fakt, lakier jest kiepski.

• 2 tygodnie później...
Napisano

To jaka jest najlepsza alternatywa do maratonów w cenie 1k, trochę cięższa i wytrzymalsza tj nadająca się do katowania np. lekkiego enduro?  Octane prone z amortyzatorem 120mm?

Tak na szybko ktoś pomoże obliczyć dropa siodła do kiery bo chyba coś źle liczę (dla szosy mi wychodzi dobrze :P):

Rama M-ka amor 120mm https://octane-one.com/prone/

1) SIODŁO   wys. siodła 79cm po korekcji kąta ST= 76cm ( dł. nogi 88cm)

2)  KIERA:  stack 63,6cm + 2cm (połowa grubości mostka) +0,9cm (wznios mostka 80mm -17st) + 1,5cm (połowa śr. kierownicy)= 68

76-68= 8cm dropa?  Coś tu nie gra.  Czy z moją długą nogą,  prone mógłby się sprawdzić w wyścigach?

Napisano

Cóż pewnie by się dało z nich nienajgorszego XC nadrabiającego ona zjazdach zrobić ale ta waga 2,2kg trochę lipa.

Author Egoist właśnie sprawdziłem ale dziwna to geometria, główka 20mm wyższa rama 15mm dłuższa dla 19cali.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Siema,

Chcę zbudować Peaka Ta 12 na sztywnym widelcu. Mam 181 cm wzrostu, długosć nogi 86cm. Dzisiaj siedziałem na Peaku ale tym starszym na ramie L i M.

L miała mostek 100mm i siedzenie przesunięte na maxa do tyłu - wydawała mi się za duża, ale to może wina tego siodełka, a sprzedający miał mnie w dupie zeby dopasować siodełko, lub kwestia przyzwyczajenia z pozycji starego roweru na kołach 26"

M wydawała się bardziej komfortowa, tak mocno nie leżałem, tylko sztyca siodełka była mocno wysunięta.

w starych peakach max rozmiar był L w tych Ta12 jest XL, i właśnie proszę o poradę jaką wziąć ramę M, czy L (TA12)

Napisano

Mostek 100, siodełko na maxa do tyłu i sprzedawca któremu nie chce się przestawić siodełka ?

Jedź z własnym multitoolem, bo przy 181 cm M to w mojej opinii ryzykowny pomysł. M bym wybrał dla siebie przy 176cm

Napisano

Ja Ci proponuję zmienić sklep, na rynku nie ma miejsca dla takich jak opisałeś. Teraz mu się nie chce przestawić siodełka, a jak coś będzie nie tak z rowerem, to nie będzie mu się chciało "bawić" w gwarancję.

Co do rozmiarów, to Peak jest jednak dość długi, stąd może być takie wrażenie. 

8 godzin temu, ossek napisał:

tylko sztyca siodełka była mocno wysunięta.

W Peakach tak jest. Ja mam wersję 26', 174 cm wzrostu, ramę S 17' i sztyca jest wyciągnięta naprawdę mocno.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 25.05.2019 o 21:28, skom25 napisał:

Ja latam na swojej już trzeci sezon i nie mam zamiaru zmieniać.

Bez naklejek ochronnych, nawet lakier na najdroższej będzie dość szybko przetarty. Ale fakt, lakier jest kiepski.

Ja latam 7 sezon z pękniętą podsiodłówką i wklejonym insertem na sztycę 27,2 :E

Napisano
W dniu 22.08.2019 o 12:48, Luk33 napisał:

Ja latam 7 sezon z pękniętą podsiodłówką i wklejonym insertem na sztycę 27,2 :E

Bardzo dobra robota...nie dość ze pęknięcie ogarnięte to i jeszcze większy komfort

• 1 miesiąc temu...
Napisano (edytowane)

Witam

Gdzie kupie hak przerzutki do Peak Carbon 2017 ? taki na sztywna oske.

Cos mi sie wydaje, ze u producenta nie beda dostepne i nawet nie pewnie  nie wiedza dokladnie jakie to ma wymiary itp :D

Hak wyglada na jakis "chinski typowy hak przerzutki"

Gdzies w azjatykich sklepach?

pozdrawiam

Edytowane przez Marcinwro
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Panowie, posiadam Peak-a 29 TA. Zakupiłem w zeszłym roku przyczepkę Qeerido. Chciałbym ją również zaczepiać o Peak-a, czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiej osi powinienem użyć? Czy taka "boostowa" 148x12 będzie ok?

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Słuchajcie mierząc dzisiaj przekrok przy ścianie długość nogi wyszła mi 77cm ale maksymalnie, bez luzu (jak ja kiedyś mierzyłem że wychodziło mi 73-74  :)).

Jaką ramę Peaka wybrać abym miał komfort z jazdy? Maksymalnie dużą dla komfortu czy małą dla mobilności i luzu w przekroku? S czy M!? :rolleyes:

Moje jeżdżenie to pół na pół amatorskie XC po mazowieckich leśnych ścieżkach przyrzecznych i komfortowa jazda do pracy / weekendy z rodziną.

I dylemat czy M nie będzie za duża i krowiasta, i czy S nie będzie po prostu za mała :unsure:

Ps: wzrost 173, waga 73, jestem raczej drobny ;)