Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

małe pytanko czy są jakieś większe różnice w użytkowaniu między rocznikiem 2016 i starszymi waszym zdaniem

Edytowane przez Celir
Napisano

Na stronie producent piszę 'Uwaga! Rozmiarówka ram 2016 różni się od tej z lat ubiegłych. Przed doborem rozmiaru ramy sprawdź jej geometrię.' Znalazłem schematy rocznika 2015 i 2016 i hmm wychodzi na to że L 2015 to M 2016 a przynajmniej bardzo mają zbliżone wymiary czy to może jakiś błąd w rysunkach? Schematy znalazłem na stronie centrum rowerowe
Rocznik 2015 https://www.centrumrowerowe.pl/ramy-rowerowe/mtb-sztywne/29-cali/p,rama-peak-29-bialo-czarna-matowa-2015-accent,276888.html

Rocznik 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/ramy-rowerowe/mtb-sztywne/29-cali/p,rama-peak-29-bialo-czarna-2016-accent,557658.html

Napisano

A mnie zastanawia, dlaczego do tej pory rama która jest projektowana, rekomendowana, reklamowana przez "prosów" nie ma z tyłu sztywnej osi?

Napisano (edytowane)

Jaki więc rozmiar mam wybrać na następujące wymiary ciała chcę kupić ramę z 2015 roku

wymiary.png

Edytowane przez Celir
Napisano

Przy kącie główki 72' M-ka odpada, bo jest za krótka o 1-2 cm. L-ka na długość jest idealna, bo do 72' odpowiednim mostem będzie most o dł. 6-8 cm. problem może stanowić przekrok. Jeśli L-ka nie będzie dobra to szukasz czegoś innego. Najlepiej przeszukać internet już złożonych Peaków L i pomejlować z właścicielami o przekrok.

Napisano

tak tez robilem i wiekszosc osob doradzala mi rozmiar m tylko zastanawia mnie oznaczenie rozmiarow bo 19 cali to zazwyczaj M a w roczniku 2015 M to 17,5 cala a 19 cala to L

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowane)

...w roczniku 2015 M to 17,5 cala a 19 cala to L

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Troche inaczej chyba...

Przed 2016

M, L, XL - 17.5", 19", 21"

Od 2016

S, M, L - 17.5", 19", 21"

Edytowane przez schwinn0
Napisano

Wersja karbonowa będzie miała sztywną oś.

No ok, ale do tej pory i tak powinni ramę zaopatrzyć w takie rozwiązanie.

Generalnie to z większością producentów tak jest. Niby takie świetne, ale dostępne tylko w nielicznych...

Skąd takie info, że w karbonowej będzie??

Napisano

Za tą cenę to już takiej rewelacji nie ma. spokojnie można inne znaleźć nowe bardziej renomowanych firm...

Daj jakiś przykład. Bo ja mam wrażenie, że kupić w Polsce samą ramę karbonową w sklepie to jakiś cud.