MokryxD Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Nawet ośka 12x142 będzie. Tylko faktycznie, skoro robią ramę od podstaw to mogliby poprawić geometrię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 No właśnie na fejsie sporo narzekań właśnie na geo, na wewnętrzne prowadzenie linek, na pressfita. Można im tam ponarzekać, niby piszą, że biorą pod uwagę głosy ludzi, liczę na to, że to nie tylko głos PRu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broda Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Witam wsztkich mam takie pytanie jaka opona max zmieści się w peaku. Czy 2.35 schwalbe RR wejdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 a to zależy też od szerokości obręczy. Moim zdaniem na tyle 60mm to maks, aby pozostało jakieś miejsce dla bota. Schwalbe 2.25 na obręczy 25mm uzyskuje ok. 55mm balona, po co więcej do ścigana z tyłu? RR to Rocket Ron? Po co ci ta opona na tył? Zajedziesz ja momentalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broda Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Obręcz mam właśnie 25mm, a RR to Racing Ralph . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 25mm wewnątrz? No to będziesz miał pewnie ok. 58mm, raczej się zmieści jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menor Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Ma ktoś może informacje ile peak 29 z 2016 r, rozmiar M ma cm w przekroku, ale już na kołach? Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez Menor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Broda Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 25mm wewnątrz? No to będziesz miał pewnie ok. 58mm, raczej się zmieści jeszcze. Tak 25 mm wewnątrz. Obecie na 2.25 jeżdżę na 2 barach i chce spróbować na szerszej jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Co prawda na obręczy 21mm, ale RaRa 2.35 zmieścił się spokojnie. Peak ma na tyle dużo miejsca, że myślę, że poniżej 2.4 większość opon tam się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazu Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Tak 25 mm wewnątrz. Obecie na 2.25 jeżdżę na 2 barach i chce spróbować na szerszej jak to będzie. Ja mam wsadzone Conti XKing 2.4 na Dartmoorach Rocket i jeszcze jest ze 1,5 cm luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Conti wypadają wąsko w porównaniu do Schwslbe, a w dodatku rożnica szerokości obręczy też da pewnie 1mm. Tak jak napisałem, dla pizostawienia marginesu na błoto max 60mm balona, a nie wiem czy tyle pytający nawet uzyska na swojej obręczy i 2.35 oponie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dhman Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Panowie, Pytanie jaki rozmiar ramy dla 172 cm wzrostu /72 kg dla geo 2016? nowy rower ma służyć do maratonów, słabiej zjeżdżam niż podjeżdżam Potrzebuję pomocy na zjazdach. . Napęd XT 1x11, amortyzator Fox'a, koła Crest/Novatec 771/772, opony Maxxis Ikon lub RaRa. Będę wdzięczy również za pomoc w doborze kokpitu - mostek, kierownica. Testowałem w tym roku Merida BIG.NINE TEAM 17'', było OK, ale jakoś nie jestem w stanie porównać tych geometrii Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez dhman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Wyłącznie "M" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 nie M tylko S, rozmiar 2015 M to w 2016 S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwko159 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 hejka a jaki rozmiar ramy dla osoby mierzącej 179 dł. nogi ok.83 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Moim zdaniem 19" z mostkiem 70 lub 80mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menor Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ja mam 180cm i ok 86cm noga i mam rozmiar M z 2016r. i czuje sie na nim bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klex80 Napisano 25 Września 2016 Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam. Jestem tutaj nowym użytkownikiem , więc na wstępie chciałem się przywitać. Pierwszy mój post trafił w tym temacie dlatego że przymierzam się do zakupu ramy Accent Peak 29" Oczywiście przeczytałem prawie cały ten wątek i wiem że wiele osób o podobnych gabarytach pytało już o to samo o co zapytam ja. Przeliczyłem, przeanalizowałem swoje gabaryty ale zależałoby mi na waszej opinii. Otóż potrzebuję waszej propozycji co do wielkości ramy , szerokości kierownicy i długości mostka. Moje parametry gabarytowe to 180cm wzrostu , mam raczej dłuższe nogi (88cm boso), krótszy tułów, i chyba długie ręce (78cm od pachy do czubka palca), normalna moja waga to ok 75kg (chwilowo kilka kg więcej) Rower chcę poskładać pod wypady po ścieżkach leśnych, czyli piaski, korzenie, i żwir, asfalt też będzie użytkowany. Nie mam zamiaru brać udziału w żadnych wyścigach, karkołomnych zjazdach i podjazdach. Owszem zapewne zjazdy i podjazdy jakieś kilka razy w roku będę sobie serwował ale będzie to zapewne na znacznie niższym poziomie niż wasze np wypad w okolice Mirowa i Bobolic (Jura Krak. Częstochowska) troszkę pośmigać po tamtych ścieżkach- czyli nic aż tak bardzo wyczynowego. Z moich obliczęń wynika że najlepsza dla mnie jest rama o długości rury podsiodłowej 49,59cm , dodam że teraz mam rower już dosyć leciwy- author solution z ok 2008r rama 21" i koło 26" i nie bardzo wiem o co chodzi w nim ale źle mi się jeździ , mam wrażenie że jest za mały dla mnie chociaż nie powinien. Na rower chciałbym przeznaczyć max 3000zł ale wiadomo wszystko wyjdzie w "praniu" im więcej człowiek czyta i jest bardziej zorientowany tym bardziej podnosi się półka cenowa osprzętu który kupujemy Nie chciałbym jednak przesadzić z tym wszystkim tworząc rower którego możliwości nie będę wykorzystywał. Interesuje mnie po prostu w miarę dobry rower na nie szczególnie agresywny styl jazdy. Jeśli chodzi o wasze propozycje odnośnie wielkości ramy to bardzo proszę o cale lub cm rury podsiodłowej bo łatwiej się to odczytuje z racji zmiany rozmiarówki Accenta Super będzie jeśli ktoś podpowie jaką szerokość kierownicy powinienem wybrać oraz długość mostka. Z góry dziękuję za cenne wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 25 Września 2016 Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Czesc! Od razu mogę Ci odpowiedzieć na cześć pytań. Ja mam 180, nogę 90 i jeżdzę na Peaku w rozmiarze M (2014), mostek 100mm, kierownica 71cm. Wazę 72kg. Jestem zadowolony o jest mi wygodnie choć to pozycja bardziej "racingowa" jak mi ktoś powiedział, ze względu na ciężar ciała przesunięty do przodu. Pełną geometrię tej ramy znajdziesz tu: http://velo.pl/sites/default/files/pliki/geometria_ramy_peak_29.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klex80 Napisano 25 Września 2016 Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Dzięki za odp. ale mam rozumieć że masz najmniejszą ramę czyli 445mm przy twoim wzroście i nodze 90cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 25 Września 2016 Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Też się zdziwiłem, ale tak jest. Jak mowię, nie mogę narzekać. Mam też dwa inne rowery szosowy i przełajowy i jest to wszystko dobrze pomierzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klex80 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Najlepsze w tym wszystkim jest to że byłem dziś przymierzać wielkości ram na kołach 29" Przejechałem sie na ramie 19" jakiegoś krossa i stwierdziłem że siodełko wysunięte na maxa to za mało - sztyca miała ponoć 35cm odczucie miałem takie że jadę na zbyt małym rowerze. większość pewnie stwierdzi że nie możliwe żeby taka rama była za mała , no ale takie miałem odczucie. zaraz potem przejechałem się na Specialized 21" i zdecydowanie lepiej mi się jechało a siodełko nie było przynajmniej na maxa wysunięte. BratDaltonie - powiem ci że nie wyobrażam sobie jak ty sie mieścisz na ramie 17" ja bym nie dał rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 zaraz potem przejechałem się na Specialized 21" i zdecydowanie lepiej mi się jechało a siodełko nie było przynajmniej na maxa wysunięte. A jak daleko klejnoty były od górnej rurki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dla osoby 180cm wzrostu i 88cm nogi na pewno nie trzeba ramy 21"=53cm. Nie w MTB. Sam mam 190cm/93cm i 50cm podsiodłówki w zupełności wystarcza. 90cm nogi i 44,5cm podsiodłówki brzmi znów podejrzanie mało. Może wystarczające przy sztycy ponad 40cm lub bardzo mocno cofniętym do tyłu siodle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klex80 Napisano 26 Września 2016 Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Kklejnoty były jakieś 4cm myśle od rurki , ale nie wiem w sumie czy rura tam nie była jakoś bardziej opadająca niż np w accent peak. No dobra więc ok . dajmy na to że decyzja zapadnie na ramę 19" z accent peak 29" - jaka sztyce powinienem zastosować żeby było ok? Acha może nie w tym temacie ale co sądzicie o dynamach wbudowanych w piastę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi