Marcin_P. Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Jeśli stery to żaden problem. Czyste, nasmarowane tylko scisnac. Nie chciałem tego robić na siłę, luzu niby nie ma już ale jutro dokręce top cap dość mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Jezeli chodzi o rame to nie wiem, ale ja mialem tak ze rozkrecalem wszystko rozkladalem skladalem,sztyca,mostki,kierownice,suport wymienilem, łańcuch zmienilem,pedały spd rozkrecilem i nic. Okazalo sie ze piasta tylnego koła mi wydawała takie dziwne dzwieki jak by rama była połamana. xD Koniec końców nagle przestała i cicho do tej pory jest. Ale skoro ty to robisz bez jezdy to dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 2 tygodnie temu słyszałem w okolicy suportu stukanie. Na pierwszy rzut poszły gwinty w pedałach. Sztycza, siodło, stery, szprychy. Okazał sie poluzowany zacisk przedniego koła. Przenoszenie dźwięków na rowerze nigdy nie przestaną zadziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Sprawdź stery, może rura stetowa za wysoko docięta i po skręceniu top cap zapiera się o rurę nie o mostek tworząc w ten sposób luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P. Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 llancer, kto powiedział że bez "jezdy"? Tylne jak i przednie koło jest ciasno. Na piastach tez luzu nie ma. Sprawdzę jeszcze raz te stery, jak to nic nie da to obejrzę piasty "dogłębnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ja to odkryłem jak wsadziłem na tył koło 24'' xD Tylko takie mialem pod reka, pod gorke i odziwo cicho było. Więc wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Na 80% to stery, w moim peak'u jest taki problem, że rama rozwala górne łożysko. Wymieniałem to już 2 razy. Po około 500km zaczyna się strzelanie, potem wchodzi luz i łożysko do wyrzucenia. Wydaje mi się, że to wina górnej części główki w ramie,coś musi być niesymetycznie pospawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fester1506 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Też miałem w zeszłym sezonie problem z trzaskami i cykaniem. Rozkręciłem dosłownie cały rower i to samo cykanie podczas pedałowania. Przypadkiem sprawdziłem hak w ramie do przerzutki, odkręciłem całkowicie i założyłem cykanie zniknęło na jakieś 2 miesiące, po czym znów to samo, znów odkręciłem przesmarowałem smarem miedzy rama a hakiem skręciłem i od tej pory spokój. Dodam że wydawało się że dźwięk wydobywa się z główki ramy bądź okolic suportu. Edytowane 26 Marca 2016 przez Fester1506 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P. Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Po świętach będę sprawdzał hak i piasty. Stery na 100% nie są powodem... Po raz kolejny je rozkręciłem, wszystko wyczyściłem, ponownie nasmarowałem i mocno skręciłem a dźwięk nadal się pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Na 80% to stery, w moim peak'u jest taki problem, że rama rozwala górne łożysko. Wymieniałem to już 2 razy. Po około 500km zaczyna się strzelanie, potem wchodzi luz i łożysko do wyrzucenia. Wydaje mi się, że to wina górnej części główki w ramie,coś musi być niesymetycznie pospawane. Dosłownie przed minutą nurkowałem w necie szukający info o naprawianiu gwintów suportu w aluminium i trafiłem na taką stronę zakładu z Krakowa na której gość opisuje dokładnie to zjawisko o którym mówisz: przyspieszone zużycie sterów. Wynika to ze zniekształcania się materiału po spawaniu, wymaga frezowania. Sprawdź czy to Twoja historia: http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Prawda jest taka, że większość ram Accenta po zakupie wymaga frezowania główki i mufy, a gwint suportu też nie zaszkodzi poprawić. Co prawda w Peaku pod tym względem jest już lepiej, niż np w El Nino, ale idealnie też nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Miałem peaka, wkręcić suport jeszcze ujdzie, ale wykręcić ? jeden klucz shimano pogiety,drugi wygięty lekko. PS. kolejny suport wykręcony był i gwint jak nowy.... A sporty to shimano i aerozine. Ale z główką nie miałem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 A posmarowałeś przy wkręcaniu? Możliwe, że się przypiekł i dlatego tak ciężko było odkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Tak. Znajomy w serwisie mi wkracl ze smarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Może były resztki lakieru na gwincie i dla tego zapiekło. Nie wygląda mi na to, by obrabiali mufę po malowaniu, bo kołnierz miałem przykryty lakierem, ale gwintów nie pamiętam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Kupiłem ramę używaną od znajomego który ma własny rowerowy. Także ten wykręcany suport był chyba jako trzeci w niej Dziwne i tyle. Ostatnio jak wykręcałem aerozine,wyszedł głatko, a wkręcany był tak samo. Poprzedni shimano orginalny od korby m615. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 A ja nie mam powodów narzekać. Nic nie jest krzywe, nic nie poprawiałem, nie planowałem suportu. Ramę dostałem w ramach gwarancji od Velo. Pękł inny rower. Drugi rok niemiłosiernego tłuczenia. 8 tysięcy km znosi moje 83kg i prawie 2m wzrostu. 14 maratonów, gdzie nie raz zaliczył loty kilkumetrowe. Nie mam lekkiej nogi i z góry jeżdżę szybko. Treningi przez cały rok. Nie ma do czego się przyczepić. Może poza tym, że malowanie brzydkie jak noc. Kiedy nim jadę, to tego nie widać na szczęście. Świetnie się prowadzi. Wystarczająco zwrotny. Stabilnie podjeżdża. Widelec Maniek Pro oś 15mm Koła Piasty DT350 Obręcze XM401 Szprychy Pilar Zmieniarki X7 reszta Shimano deore/xt Nie widzę konkurencji dla tej ramy. Kupowanie dla zasady czegoś 6 razy droższego, co i tak pęknie po sezonie dwóch. Nie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 A ja mam pytanie z innej beczki. Za ile mógłbym wycenić powyższą ramę? Mam mozliwość przesiadki w Carbon, za nienajdroższe pieniądze, ale ciężko mi określić, za jaką kwote mógłbym pogonić mojego Peak'a. Użytkowana 2 sezony, 4 wyścigi, jeden zlot FR.org oraz normalna jazda (jakieś ostre zjazdy czy eskapady nie miały w ogóle miejsca). I nie żebym narzekał na ramę, wręcz przeciwnie - mimo wielu różnych opinii - nie zawiodłem się ani razu, brak odkształceń, fabrycznych wgnieceń czy innych dziw. Po prostu jest okazja i rozpatruję za i przeciw ewentualnej przesiadki w nową ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAq11 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Czyli rocznik 2016 jest dobry,czy nie? Bo już się pogubiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Czyli rocznik 2016 jest dobry,czy nie? Bo już się pogubiłem...jak na razie nie ma na niego zadnych narzekań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A ja mam pytanie z innej beczki. Za ile mógłbym wycenić powyższą ramę? Mam mozliwość przesiadki w Carbon, za nienajdroższe pieniądze, ale ciężko mi określić, za jaką kwote mógłbym pogonić mojego Peak'a. Użytkowana 2 sezony, 4 wyścigi, jeden zlot FR.org oraz normalna jazda (jakieś ostre zjazdy czy eskapady nie miały w ogóle miejsca). I nie żebym narzekał na ramę, wręcz przeciwnie - mimo wielu różnych opinii - nie zawiodłem się ani razu, brak odkształceń, fabrycznych wgnieceń czy innych dziw. Po prostu jest okazja i rozpatruję za i przeciw ewentualnej przesiadki w nową ramę Nowa w granicach 600zł, czyli pewnie jakieś 300-350zł można za nią zawołać i zobaczyć jak z odzewem. Ja na mojego Peaka 2015 też nie narzekam, w zeszłym roku zarobił cegłą w dolną rurę, aż zrobił się całkiem spory wgniot. Po roku jazdy nic się z tym nie dzieje, nawet lakier nie ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 A na co narzekać. Wielu ludzi z czołówki jeździ na peakach. Markowa konkurencja o podobnej, nie lepszej geo, w tej samej wadze woła 4000. Można za to kupić 7peaków i dobierać do koloru butów albo oczu kochanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 4000 za alu, kto, gdzie tyle woła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Widzieliście? Carbon, w rozmiarze M 1.16kg Zaczynam na poważnie myśleć o powrocie do HT, ale na kołąch 29", ta rama wygląda przecudnie na fotkach. Szkoda tylko, że geo nie jest idealne dla mnie (tak jak w ramach aluk, kąt główki to aż 72 st.), aczkolwiek to ponoć dopiero prototyp i wszystko może sie jeszcze zmienić https://www.facebook.com/accentbikes/posts/1143706655693859 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Niezłe znalezisko. Dobrze, że coś tam gmerają przy Peaku. Gdyby odświeżyli geometrię, to byłby hit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi