Arni220 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Lekki jesteś, kominek powinien wytrzymać przy L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam zamierzam zakupić ramę jak w temacie tylko zastanawiam się co do rozmiaru mam 180 cm wzrostu 81 kg wagi noga 86 cm, i teraz dylemat rama M czy L, rower ma służyć mi rekreacyjnie do wyjazdów do lasu i zabierania z sobą na wakacje. Z góry będę wdzięczny za jakieś opinie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Mam 176 i noge 86. Jeździłem na L, mostek 70 i kierownica 720. Było idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dzięki wielkie tak właśnie się zastanawiałem czy ta L nie będzie lepsza no to już wiem coś więcej zabieram się za zamawianie części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A ja raczej muszę i tak jakoś przymierzyc oba rozmiary [emoji14] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 W poniedziałek będę miał prawdopodobnie możliwość przymierzyć się do gotowego roweru na ramie M dam znać jakie wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Tylko zwróć uwage na mostek i kierownicę. Widziałem już peaki, gdzie właściciel twierdził że M jest ok na długość tylko kierownica była 580 i mostek 110. A taka konfiguracja za bardzo nie skręca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dzięki za radę postaram się wszystko sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Podstawą dla tej ramy jest szeroka kierownica najlepiej lekko gięta,miałem w nim 760 z gięciami : w górę 9 stopni i do tyłu 4 stopnie,mostek 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadomb Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam. Mam 187cm wzrostu. Przekrok 84cm. Jezdzilem na ramie xl i wydaje mi sie ze jest troche za wysoka. Pozycja na rowerze raczej rekreacyjna ale nie bylo zle. Jaki rozmiar ramy powinienem dobrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mam 187cm wzrostu. Przekrok 84cm. Dobrze zmierzyłeś długość nogi? Ja mam 178 i nogę 84 Jeżdżę na ramie w rozmiarze M. Jezdzilem na ramie xl i wydaje mi sie ze jest troche za wysoka. No bo jest za duża dla Ciebie L powinna być dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadomb Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dobrze zmierzyłeś długość nogi? Ja mam 178 i nogę 84 Jeżdżę na ramie w rozmiarze M.No bo jest za duża dla Ciebie L powinna być dobra wydaje misie ze dobrze. Mierzelem stojac w lekkim rozkroku. Odlgosc od krocza do podlogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Wczoraj miałem okazję wypróbować ramę M przy moim wzroście 180 cm noga 87 było ok ale miło było by zobaczyć jak to wychodzi na L jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Pod 180 cm "L"-ka powinna być jak znalazł czyli szyta na miarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Też tak uważam. M i krok 87cm to wywalenie sztycy 400 na maksa w górę, to nie jest idealne rozwiązanie dla ramy. L ma inną wadę, długość dla 180cm, ale tę można bezboleśnie skorygować mostkiem nawet 60mm. Stafik, jesteś pewny swego przekroku? Może w butach go zmierzyłeś a nie na boso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stafik85 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Muszę zweryfikować jeszcze dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bercov Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam! Mam pytanie odnośnie doboru wielkości ramy. Moje parametry to 198 cm wzrostu i 91 długość nogi. Wypada na XL, ale czy na pewno? Obecnie jeżdżę Unibike'em Viper na ramie 23' i wydaję się być ok. Co myślicie? Mam też pytanie, czy ramy te mają już splanowane mufy, czy przed założeniem suportu z zewnętrznymi łożyskami lepiej taką operację przeprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 No nie wiem czy XL Peaka będzie dla ciebie dobre. Celował bym w coś 55/57cm podsiodłówki. Przy takim wzroście nie ważysz na pewno 70/80kg lecz pewnie 100 lub więcej. Szkoda nadwyrężać kominek ramy wyciągając na maksa sztycę 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Witam! Mam pytanie odnośnie doboru wielkości ramy. Moje parametry to 198 cm wzrostu i 91 długość nogi. Wypada na XL, ale czy na pewno? Obecnie jeżdżę Unibike'em Viper na ramie 23' i wydaję się być ok. Co myślicie? Mam też pytanie, czy ramy te mają już splanowane mufy, czy przed założeniem suportu z zewnętrznymi łożyskami lepiej taką operację przeprowadzić? Mufę musisz koniecznie splanować. Co do wymiaru, Przy Twoim wzroście XL będzie jak znalazł. Pamiętaj że viper to rower crossowy z inną geometrią . ja mam wzrost 190cm i nogę 93cm i mam Peaka XL , ale crossa mam 58cm i jest w sam raz. Natomiast szosówka to już 60cm, Więc spokojnie XL powinno by dla Ciebie OK. W moim wypadku sztyca jest wysunięta na bezpieczne 23cm licząc od komina do prętów. Edytowane 11 Lutego 2016 przez Teodoryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadomb Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jak mierzycie dlugosc nogi? Od wewnetrznej strony? Od krocza czy od pachwiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Tyłem do ściany. Twarda książka pod klejnoty, prostopadle do ściany i zaznacz grzbiet i zmierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadomb Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Stojac w rozkroku? Czy nogi zlaczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zapomniałem, razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Stojac w rozkroku? Czy nogi zlaczone? Jeśli jeździsz na rowerze w rozkroku, to mierz w rozkroku. LOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIYaudioPawelS Napisano 11 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Moje parametry to 198 cm wzrostu i 91 długość nogi. Wypada na XL, ale czy na pewno? Obecnie jeżdżę Unibike'em Viper na ramie 23' i wydaję się być ok. Co myślicie? mam 197cm i mam XLsztyce kupilem 580mm, zeby nie ryzykowac polamania kominka ja bym osobiscie celowal wlasnie w 22-23" ale nie kupisz tak duzego peaka co nie zmienia faktu ze jezdzi sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi