Marcys998 Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Ja opisywałem ten problem, spierniczona jest główka ramy, znaczy za wysoko przyspawana, w linku powyżej zobacz porównanie ramy mojej bialo czrnej i kolegi niebieskiej to da ci odp. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Cały czas mnie dziwi popularność tej ramy. Ok, jest stosunkowo niedroga, ale jak ktoś tam wsadza rebę, full XT no to taniość nie jest juz żadnym argumentem. Potem mamy rower, niby składany samemu, ale jak 100 innych na forum, do tego dochodzą jakieś niedoróbki, spawanie na kolanie i pękanie gdzie spawane;) Wiem, wszedłem z tym postem do złego tematu, ale mam go zasubskrybowanego i czasem przyjdzie jakiś mail;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Gdybym znalazł nowa ramę do 1500 zł to bym ją kupił zamiast peaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 @grzechu2410, a nie da się znaleźć? Za 1500 zł to już można kupić całkiem fajną ramę, tylko trzeba się porozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celar Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Przymierzam się do peaka bo moja rama jest strasznie klocowata a pozatym jest chyba za mała. Dlaczego 'chyba'? Otóż jest to 19'', mam 186 cm wzrostu, ale nogę od wewnątrz 93cm, przy wysokości rury podsiodłowej 480mm sztycę 400mm mam wysuniętą powyżej znaku minimum insert (wiem -zło). Ponadto mam problem ze sztywnymi podjazdami koło dość szybko zaczyna myszkować i podrywać się a twarz i tak już mam na kierownicy a siodełko w tyłku. Z kolei mam obawy że 21" będzie za długa. Obecnie mam mostek 100mm czy jakbym sprawił sobie takiego peaka 21'' to mogę zastosować mostek np 60mm i będzie to jakoś jeździć? Za porady z góry dzięki. Edytowane 20 Września 2015 przez celar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 @celar jesteś dość nietypowy, ja mam to samo, tyle że w drugą stronę - 185 cm i noga 82 cm. Pasują mi ramy od 17" do 19", ewentualnie więcej. Myślę, że przy większej ramie W NAJGORSZYM WYPADKU założysz po prostu odpowiedni mostek (może nawet 40 czy 50 mm), ewentualnie sztycę bez offsetu i będzie dobrze. Różnice długości ram przy zmianie o +2 cale to kilkanaście mm. P.S. W dziale "kupię" wrzuciłem anons, szukam sztywnej ramy 29er... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raq Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Witam, Właśnie kończę składanie Peaka i napotkałem mały problem ze sterami. Sugerując się poradami z tego tematu postanowiłem nie robić pozornych oszczędności i zainwestowałem w Dartmoor Astro. Miski weszły precyzyjnie i bez problemu, natomiast gorzej było z osadzeniem w nich łożysk. Dolne bez problemu, założyłem palcami, natomiast wciskanie górnego nie obyło się bez narzędzi. Trzeba było się nieźle nagimnastykować żeby weszło całe w miskę. Robił mi zaprzyjaźniony mechanik na moich oczach, więc łożysko było wciskane tak aby go nie zniszczyć, a jednocześnie żeby weszło jak najgłębiej. Pomimo to między łożyskiem, a górną pokrywą sterów jest szpara 1,5 - 2 mm. W żaden sposób nie da się jej zlikwidować. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem przy tych sterach ? Nie ma tam żadnego luzu i wydaje się, że działa ok, ale obawiam się o szczelność. Jestem troszkę zawiedziony, stery nie są tanie, a z montażem było sporo zachodu. Ponadto wizualnie wygląda to jak jakaś prowizorka. [/img] Edytowane 3 Października 2015 przez raq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Niestety to norma ....ja dałem cienki oring i pozbyłem sie tej szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Czytając ten temat stwierdzam, że cena tej ramy idzie w parze z jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Chyba zależy jak się trafi. Ja ze swoim Peakiem nie mam kompletnie żadnych problemów W tej cenie mimo wszystko ciężko znaleźć cokolwiek równie dobrego za te pieniądze. I mowa tutaj oczywiście o nowej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 A w miejscu gdzie luka nie powinno być uszczelki? Mam stery FSA i jest tam uszczelka. Albo zapomnieli włożyć do kompletu albo zrobili totalne partactwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raq Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Nie ma nic więcej ... Dziś byłem na pierwszej jeździe testowej i stwierdzam, że absolutnie nic złego się z tym nie dzieje. Jedyny minus, że będzie się tam zbierać syf, dlatego pomyślę o jakimś oringu. Nawiązując do wypowiedzi wyżej - nie ma to nic wspólnego z jakością ramy. Górna miska tych sterów jest po prostu za płytka i łożysko nie wchodzi tak głęboko jak powinno. Skoro mój przypadek nie jest jedyny, to znaczy , że te stery tak mają. Przy tej cenie oczekuje się wysokiej jakości, a tu trzeba uprawiać jakieś druciarstwo z dodawaniem podkładek czy uszczelek. Drugi raz bym ich nie kupił , w poprzednim Peaku miałem stery accenta i były b.dobrze wykonane. Do samej ramy nie mam zastrzeżeń, jest prosta, nie ma żadnych przekoszeń czy krzywo pospawanych elementów. Sprawdzane specjalnym przyrządem w warsztacie. Edytowane 4 Października 2015 przez raq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Jaki jest pierścień centrujący pod deklem sterów? Możesz zrobić zdjęcie tego elementu? Ma on różną wysokość, z kołnierzem bardzo niskim albo wysokim, to wpływa na to jak leży na misce pokrywka. Jeśli ten element jest wysoki to można go zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Ramka faktycznie podrożała. Ja swoją kupowałem 3 lata temu w przedsprzedaży za 650 zł, czy coś koło tego. Na pocieszenie powiem, że nic mi nie pękło do dziś i nie narzekam na nic. Edytowane 11 Października 2015 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIYaudioPawelS Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 panowie, kto z Was uzywa blotnikow w tej ramie? mam problem z dopasowaniem przedniego blotnika poprzedni moj blotnik http://velo.pl/akcesoria/blotniki/author/x-bow-przod nie do konca wspolgra z ta rama. albo mi ociera o rame, albo ryzykuje ze polamie go podczas ugiecia amorka a ze mi zaginal, to musze szybko cos kupic nowego (taka pogoda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Może Mud Accent. Jest trochę inaczej wyprofilowany. Tył jest niżej i nie powinien obcierać o ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Rzuć też okiem na Topeak Defender XC1. Mocowany jest do lag amortyzatora. Tylko wygląd ma trochę masywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ew. Zefal No Mud.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIYaudioPawelS Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Rzuć też okiem na Topeak Defender XC1 fajny, ale za ta cene bym wolal kupic nowy licznik! Ew. Zefal No Mud.. to mi sie podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Czytam ostatnio o tych wszystkich pęknięciach i wgniotach na Peaku i włos mi się jeży na głowie. Byłem prawie zdecydowany, ale się boję bo moja waga jest słuszna, a rama średnio wytrzymało. Znacie jakieś fajne ramy (normalnie dostępne w Polsce) alu, które mogą konkurować z tym Accentem? Szukam w necie Krossa B i nie ma, szukam innych i też słabiutko bo to z reguły modele sprzed kilku lat. Normalnie tragedia. Ktoś podpowie gdzie i czego szukać w cenie do 1kzł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Słuszna waga, tzn? Ja startowałem na tej ramie od 105 kg, przez sezon zeszło do 93 i w zasadzie nic się z ramą nie działo, znajomy 108 kg. W tym sezonie zrobione 1,7k km po górach kilka maratonów i żadnych problemów z ramą, koła,osprzęt siadały - to fakt ale rama git. Uważam że za tą cenę (w moim przypadku 580zł) rama się spisała dobrze. Oczywiście że nie jest zawsze tak różowo, bo trzeba również przypomnieć o problemie źle wspawanej - za wysoko główki ale na szczęście to nie w moim egzemplarzu a kolegi i należy takie coś wg mnie reklamować. Generalnie ja nie mam na razie większych powodów do narzekań a też ważę słusznie :-) Jak nie peak to może primal..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ramy Author, zajrzyj do velo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Wiem, że Peak jest popularny i jeżdżą na nim ciężcy (100kg) zawodnicy, ale mam obawy jednak po tych ostatnich postach, w których rurki się gną i pękają. Rok czy dwa dla ramy to jednak mało, 5/8 lat powinna wytrzymać. No nie wiem. Z drugiej strony z racji jej popularności te kilka przypadków może być promilem usterek. Tego Dartmoora widziałem, ale piszą, iż jest dedykowana do AM więc trochę niebardzo do zastosowań w maratonach. Geometria obliczona dla skoku 140mm, zmieniając skok na 100mm zmieni się geo chyba na bardziej sportową? Hmmm, jest też cięższa o 300g, a to może oznaczać więcej materiału czyli wzrost wytrzymałości. Co sadzicie o tym Primalu pod 100kg i na maratony, porażka co? Edytowane 4 Listopada 2015 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Ważę 86kg i mam Peaka 1,5roku. Trochę maratonów, sporo treningów. Lekko nie ma. Nic się nie dzieję. To solidna, przemyślana rama. Przy nadwadze zawsze wszystko mocniej obciążasz i Primal tak samo się podda wcześniej, niż przy wadze przeciętnego zawodnika. Wszystko zależy od tego gdzie, jak jeździsz. Możesz ważyć 70kg i łamać po dwie ramy na rok. Sam złamałem 2 w zeszłym roku, a nie miałem upadku. Do maratonów kup rower XC. Te ramy co są uszkodzone na forum, to ledwie kilka sztuk i wszystkie to wady fabryczne. - Gwarancja. Peak fajnie jeździ, jest sztywny bardzo i to jego zaleta wielka. W dodatku jest po prostu bardzo tani. Pęknie za 3 lata, to sobie kupisz coś innego bez płaczu i stresu, że wydałeś 4000 na ramę. To ma zalety na zawodach. Gdzie jak ktoś w CIebie wjedzie, to wracasz bez roweru do domu. Edytowane 5 Listopada 2015 przez Mateusz30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Zarówno Peak jak i Primal to dobre i tanie ramy miałem Peaka i byłem z niego bardzo zadowolony i nadal sobie go chwalę,teraz mam Primala i również sobie chwalę ramę bo jest bardziej masywna i bardzo dobrze mi się na niej jeździ,pęknięcia ram to zazwyczaj wina użytkowników i zbyt mocnej eksploatacji i każda się poddaje z czasem,w swoim Primalu mam Sida 100mm a sama rama jest przewidziana pod skok od 100 do 140 mm,Peak jest typowym rowerem do XC,lekka rama która nieźle pracuje i bardzo dobrze spisuje się w zakrętach plus świetnie podjeżdża pod górki za to Primal to rower do AM/CC większy skok na przodzie daje mu przewagę na zjazdach i jest to jego wielka zaleta ostatnio wyszalałem się na nim na lokalnych singlach leśnych z naciskiem na zjazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi