DIYaudioPawelS Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 196cm zdjecie z kwietniowej masy krytycznej a sztyca jest wysunieta ledwie na 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newmtbbiker Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Czy kupił ktoś wersje 27,5 2015 czarno-grafitowy mat? Jak z jakością? Wrzuciłby ktoś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Witam, wczoraj miałem okazję pomagać koledze w składaniu jego Peak'a i taki oto temat (zdjęcie) wypłynął pomiędzy ramą a amortyzatorem RS Reba. Przy pełnym skręcie w prawo mechanizm blokady zatrzymuje się na ramie. Trochę mnie to dziwi bo niedawno składałem swojego i z firstem takie rzeczy nie mają miejsca (inaczej skonstruowana korona). Tak więc ku przestrodze, jeśli macie zamiar składać peaka z rebą spodziewajcie się takiego kwiatka ;-). Przy użytkowaniu to nie przeszkadza ale w przypadku gleby rama, amortyzator uszkodzony. A może przeczyta to ktoś kto będzie mógł przekazać sugestie Velo i w przyszłaości podegną główna rurę ramy w okolicy główki? kto wie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ewidentnie spapraliście montaż. Bo 1 kwietnia już był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 nic nie jest "spaprane" jak to nazwałeś, stan rzeczy taki jak na zdjęciach, najpierw pomyśl i popatrz dokładnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 To nie jest wina amortyzatora,coś zostało uwalone,jakie daliście stery model i markę podać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Stery accent hsi spro, 3 tyg temu składałem swój rower na takich i git, nie wmawiajcie mi prosze że coś jest zle złożone bo jest dobrze, filozofji żadnej tam nie ma. Mój wpis potraktujcie jako info że przy rebie z 2014/15r z manetką takie coć ma miejsce wvpołączeniu z tą ramą no i może modelem sterów choć w to ostatnie wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Amortyzator ma taperowaną główkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 tak taperowaną, wyjście jest jest jedno podłożenie podkładki pod miske steru lub bieżnię na rurze sterowej ale to druciarstwo i na to kolega sie nie zdecyduje, lub zakup innych sterów - w to też wątpię. Brakuje dosłownie 3mm aby przeszedł, ta reba ma poprostu wyższy korek po stronie mechanizmu blokady i tyle. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) A podkładki są prawidłowe założone pod taperowaną rurę ?? Gdyby tak było jak piszesz że korek jest wyższy to nikt by nie zakładał Reby,Sida,Recona i innych RS-ów do tej ramy,sam mam Sida w swojej ramie i wszystko jest miodzio Edytowane 12 Maja 2015 przez venom2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) no tak, prawidłowo, inaczej przecież niedbały się poskładać wcale. Amor dokładnie taki jak w linku z osią 15 i manetką blokady. gdyby był bez manetki przechodziłby bez problemu. Kurcze o błędzie montażowym mowy nie ma, tak jak pisałem, żadnej filozofii tam nie ma a i ja jakiś upośledzony nie jestem, kilka montaży rowerów od zera mam za sobą. https://www.sram.com/rockshox/products/reba-rl A może jest ktoś z posiadaczy peaka z rebą 2014 z pushlockiem i steramii HSI spro accenta i sprawdzi jak u niego? Edytowane 12 Maja 2015 przez Marcys998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 HSI spro co to za stery? Takich nie widzę na stronie Velo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) takie http://velo.pl/czesci/stery-i-podkladki/accent/hsi-spro dzisiaj jeszcze pomierzę dokładnie ramę, porównam wysokość przyspawania główki z moim rowerem, może kitajce za wysoko o te pół cm ją przyspawali po prostu bo juz pomysły mi sie skończyły Edytowane 12 Maja 2015 przez Marcys998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Na oko już widać, że spaw nachodzi na wysokość miski sterowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aopa85 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Skąd to poruszenie?. Mój peak jeszcze w wersji bez taperowanej główki dotykał blokady Reby .Na szczęście jeżdże z założoną kierownicą do roweru więc zapobiegała ona takim uszkodzeniom. Jakby ta rama miała "standardowy" kąt sterówki, problemu by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 w zasadzie to @aopa85 nie rozumie twojej wypowiedzi, sugerujesz że jest zamiar jeżdżenia bez kierownicy w rowerze, czy że ta kierownica przy skręcie blokowała się na rurze górnej ramy i to rozwiązałoby problem? Skoro tak, to moim zdaniem kiera nie powinna zatrzymywać się na ramie, powinna przechodzić nad nią a widelec nie powinien opierać się o rurę główną ramy - takie moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wszoltysik Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Jakość spawów i precyzja wykonania fatalna, u mnie główka ramy jest jakieś 10mm niżej niż w tym ze zdjęcia Marcys998, aż się boje pomysleć jakie rozbieżności mogą być w innych wymiarach i kątach. Edytowane 12 Maja 2015 przez wszoltysik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Sprawa rozwiązana, znaczy jest przyczyna, jak przypuszczałem główka ramy przyspawana jest za wysoko i dlatego brak miejsca na korek blokady. Sprawdzane z moim peakiem gdzie główka jest przyspawana o 1cm niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 No to to już jest żenada, gdzie była kontrola jakości? To są rzeczy oczywiste, ale jestem ciekaw jakby przemierzyć kilka ram pod względem geometrii, ciekaw jestem jaka jest rozbieżność? Oddajecie ramę na reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Mój peak po paru modyfikacjach tj. sztywny widelec,nowa sztyca(czerwone śrubki do korby będą jutro tak samo jak adapter który niestety dziś nie dotarł,przez co hamulec musialem zdjąć na jazdę dziś ... ale tak lekko pod górke oraz zaraz po ruszeniu 30km/h nie mialem ... Świetny zakup jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Jak na dziś kolega srwierdził że nie będzie tego reklamował bo chce już tym rowerem pojeździć, ja zrobiłbym inaczej ale to jego rama i jego prawo. Tak dla przestrogi oglądajcie po kupnie dokładnie swoje ramy, ja weiem że to rama budżetowa no ale bez przesady. Skoro takie rzeczy to jak potraktować tabelę z podaną geometrią. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 U mnie na szczęście takiego problemu nie ma, ale może warto mimo wszystko przedstawić taki problem Velo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Sprawa rozwiązana, znaczy jest przyczyna, jak przypuszczałem główka ramy przyspawana jest za wysoko i dlatego brak miejsca na korek blokady. Sprawdzane z moim peakiem gdzie główka jest przyspawana o 1cm niżej a jaki to rozmiar ramy? jak XL to moze dali mniejszą główke z M/L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Faktycznie rama jest wadliwa. Ale jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Rozmiar M, główka właściwa 100 mm, zdjecia dla porównania mojej i jego. Edytowane 13 Maja 2015 przez Marcys998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi