robert1982 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Osobiście przy 178cm wzrostu noga około 80cm mam M-ke , mostek 100mm -6stopni bez podkładek, sztyca bez offsetu, rama idealnie mi pasuje, kolega ma L-ke (przy wzroście 184cm), z ciekawości wsiadłem to czułem się jak na krowie, dla osób poniżej 180 włącznie zdecydowanie odradzam L chyba że po bułki do sklepu to może... w moim przypadku tak to wygląda, sztyca wysunięta około 240mm ja bym tylko obciął sterówkę bo bardzo szpeci ogólnie bardzo pro wygląda Edytowane 25 Lutego 2015 przez robert1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 @robert1982 Takie ucięcie w tej ramie może być bolesne. Ucinając sterówkę to zostanie jej jakieś 140-145mm, czyli widelec praktycznie jest niesprzedawalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert1982 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 @robert1982 Takie ucięcie w tej ramie może być bolesne. Ucinając sterówkę to zostanie jej jakieś 140-145mm, czyli widelec praktycznie jest niesprzedawalny. ja mam ucięte na 15,5 dałem płaską podkładkę od sterów i dołożyłem półcentymetrową wrazie gdyby mi padły stery i musiałbym kupić inne z troszkę inną podkładką wyższą a wygląda znacznie lepiej niz z tym rozbijaczem czoła ale to tylko moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalibra Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) @robert1982 tak jak napisał Mokry nie uciąłem jej ze względu na ewentualny problem z odsprzedaniem bądź zmianą ramy, na początku mi to przeszkadzało ale przejeździłem cały tamten sezon i się przyzwyczaiłem, nie mniej rozważam zmniejszenie tej górnej podkładki na połowę, zawsze to będzie mniejszy "rozbijacz czoła" Edytowane 25 Lutego 2015 przez kalibra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Osobiście przy 178cm wzrostu noga około 80cm mam M-ke , mostek 100mm -6stopni bez podkładek, sztyca bez offsetu, rama idealnie mi pasuje, kolega ma L-ke (przy wzroście 184cm), z ciekawości wsiadłem to czułem się jak na krowie, dla osób poniżej 180 włącznie zdecydowanie odradzam L chyba że po bułki do sklepu to może... w moim przypadku tak to wygląda, sztyca wysunięta około 240mm Patrząc na wysunięcie sztycy przy Twojej nodze (80cm) wydaje mi się że przy moich wymiarach (noga 84 cm) sztyca byłaby niebezpiecznie mocno wyciągnięta w rozmiarze ramy M. Sztyca 400mm mogła by być za krótka dla mnie dlatego sugerowałem się rozmiarem L. Chyba że się mylę... @kalibra, mógłbyś podać jaki jest przekrok w Twojej ramie? Edytowane 26 Lutego 2015 przez jaro0011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Twoja sztyca byłaby wysunięta na 28 cm, 12 pozostałoby jeszcze w ramie gdzie minimum to 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Jaki mostek + kierownicę do ramy L 186 wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalibra Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) @jaro 0011 co do przekroku to w najniższym miejscu (styk górnej rury i podsiodłowki) jest 72cm od ziemi, w połowie górnej rury jest 81cm, ogólnie jak stanę to mam jeszcze te minimum 5cm zapasu nad górną rurą więc jest bezpiecznie. myślę że sugerowanie się samym wystawaniem sztycy to nie tędy droga w dobieraniu rozmiaru, jeśli chcesz poważniej pojeździć (szybciej agresywniej, lepsze manewrowanie) to albo rama idealnie skrojona albo ciut mniejsza jak rozmiar nie podchodzi, jak ktoś wyżej pisał nigdy większa, takie i moje zdanie. najlepiej jakbyś się przejechał na obu, w końcu tyle osób jeździ na peaku że nie problem w okolicy kogoś znaleźć i się przymierzyć, nawet na forum spokojnie można kogoś namierzyć Edytowane 26 Lutego 2015 przez kalibra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baz Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Na Velo.pl pojawiła się rama peak 27,5 w fajnym czarno grafitowym kolorze. Czy pojawi się taki sam kolor dla 29er? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Na 90% Peak na rok 2015 nie przejdzie żadnych modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Panowie porada i chłodna ocena potrzebna jest. Dostałem dziś moja ramę i po oględzinach na spawie stwierdziłem takie coś jak widoczne na zdjęciu. Przejmować się tym (to przetopienie?) nie osłabi to konstrukcji, nie stanie się przyczyną pękania w tym miejscu? Oceńcie doradźcie co robić, reklamować czy składać bajka. Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 W tym miejscu z pewnością nie pęknie bo nie ma w nim żadnych obciążeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 profilaktycznie napisałem też do velo co o tym myślą, może tragedii nie ma a trochę panikuję, przejrzałem lupą i przetopu na wylot nie ma pęknięcia też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeszcze raz powtarzam że w tym miejscu nie występują naprężenia i nie ma szans na pęknięcie w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie przejmuj się tym, miałem kilka ram accenta w ręku i wszystkie są tak koślawo pospawane i pomalowane a ludzie jakoś na tym jeżdżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcys998 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Już się trochę oswoiłem :-) zobaczę jeszcze co Velo odpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Siemanko! Z racji, że jestem w trakcie przesiadki z 26' na 29' i celuję w ową ramę to jaki rozmiar byście polecali przy 193cm wzrostu? L czy XL?Widziałem, że na forum jeden z kolegów ma na sprzedaż Peak'a w dobrej cenie w rozmiarze L, ale przy jego 190cm ciut jest za krótko. Hm?pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ok. Padło na Peak'a w rozmiarze XL, amortyzator zamowiony, obrecze też. Myślę, że do przyszłego tygodnia zmontuje swojego 29er ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Kenzi dobry wybór budżetowej ramy w słusznym rozmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 W pełni z tego wyboru cieszyć się będę jak już odbiorę całość Szkoda tylko, że nie dane mi będzie porządnie przetestować sprzętu na zlocie - koniec OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 dzisiaj velo zmieniło ceny, niestety na wyższe . Podrożały głównie części i rowery Dartmoor oraz ramy w tym Accenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenzie Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dobrze wiedzieć. Mi udało sie dzisiaj zamówić części po tańszych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Na alledrogo nie widzę podwyżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 3 Marca 2015 Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 O cholera pojechali po bandzie. Tyle to już by nie dał. Sorki Accent ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi