biegacz1 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ma ktoś porównanie Peaka do ramy karbonowej ? waham się czy Peak rzeczywiście będzie wolniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 peak nie pojedzie szybciej niż ty pedałujesz ;-) Myślę ze warto dopłacić parę tysi do carbonu ! Może sie okazać ze będziesz 1,5 sekundy szybszy i zamiast miejsca stoaechnastego zajmiesz stoątę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Zadaje tylko dlatego takie pytanie, gdyż walczę o czołówkę w swojej kategorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 W takim radzie utrzyj nosa innym wygraj to na Peaku ! Będziemy zaszczyceni :-) Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Jak sie scigasz to popros jakiegos zawodnika przed startem ... na 100% kazdy pozwolo Ci sie przejechac i zdecydujesz.Moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Kup koniecznie czerwonego Peaka - czerwone są najszybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam kolegów , jestem na etapie kupna ramy i chciał bym się zapytać Was czy sztyca w waszych rowerach ma duży luz ? . Miałem możliwość sprawdzenia trzech ram i w każdą sztyca bez zacisku wpada luzino . Jak to wygląda u was ? . Od razu dodaje że sztyca na pewno miała odpowiednią szerokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbig001 Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Żeby mojej sztyca weszła, musiałem naprzeć jak King Kong. Ale to sztyca niezbyt wylajtowanej marki Zoom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Zadaje tylko dlatego takie pytanie, gdyż walczę o czołówkę w swojej kategorii. Jeśli karbonowa będzie lżejsza z 300-400 g od Peak'a to warto taką wybrać. Ale mniej to już nie poczujesz różnicy. Ważniejsza jest masa kół. Grzechu, u mnie sztyca wchodzi luźno ale po zamknięciu zacisku ani drgnie i tak musi być. Inaczej rura podsiodłowa może zacząć pękać. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Sagitt77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jeśli karbonowa będzie lżejsza z 300-400 g od Peak'a to warto taką wybrać. Ale mniej to już nie poczujesz różnicy. Ważniejsza jest masa kół. Co do kół to pełna zgoda ale nie żartuj sobie, że 300-400g będące niepełnym bidonem albo multitoolem ze skuwaczem w tylnej kieszonce robi różnicę na kilkudziesięcio kilometrowej trasie maratonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 400 gramów masy rotowalnej robi olbrzymią różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wszoltysik Napisano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Masy rotowalnej tak, ale nie 400 gram masy ramy, więc najlepiej kupić peaka i zainwestować w dobre mocne i lekkie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Rama Peak'a w rozmiarze L waży 1750 g, a ile waży dobra rama karbonowa? Policzcie sobie różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsik Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Skoro kolega pyta o ramę Peak'a to myślę, że w gre nie wchodzą dobre ramy carbonowe a raczej te z dolnej półki. A tu różnica wagowa już nie jest taka rewelacyjna. Też bym wolał lepsze koła. Żeby tylko to malowanie w Peaku było odrobine lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Ja bym wolał żeby malowanie było słabe i waga 100g w dół. Chiński karbon waży 1320-1350g, a Peak w tym samym rozmiarze 1720-1740g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Nie musisz kupować chińszczyzny za niską cenę: http://www.planetx.co.uk/i/q/FROOLUR29/on-one-lurcher-carbon-hardtail-29er-frame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Ja powiem tak ... waga wagą a zęby nie odrastaja. jestem zdania ze lepiej miec pewną rame niż placebo w postaci 400g. nie jestes tego w stanie odczuc. Sama waga czlowieka waha sie +/- 0.5 do 1.0 dziennnie. Zatem Twoj zachwyt nad 400g jest w 100% "zasadny". Powodzenia w wyborach sprzetu i zdrowia ... potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dzisiaj mierzyłem rozmiar M z mostkiem 90mm i całkiem przyjemny ten Peak, nawet fajnie siedziało się na tym rozmiarze. Mam teraz zagwostkę jaki rozmiar wybrać przy wzroście 183,5 cm i dlugości nogi 86cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 przy wzroście 183,5 cm i dlugości nogi 86cm. "M"-kę wyłącznie bo "L"-ka będzie zbyt duża, w mojej ramce zawitał nowy amorek taperowany SID z czarnymi lagami na QR15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Doradzi jeszcze ktoś z rozmiarem ramki ? Zastanawiałem się nad L i mostek 80mm. Boje się że M okaże się przy użytkowaniu za krótka i będę musiał nadrabiać to mostkiem, a wyciągnięcie sztycy też będzie dosyć spore. W tej chwili jeżdże na Accencie Peaku L 26 + 110mm mostek. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez biegacz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Na tej ramie jak najbardziej da się wygrywać maratony w kategorii wiekowej. Dla Ciebie rozmiar wyłącznie L, na M'ce będziesz miał wywaloną sztycę w kosmos. Sam posiadam L i jestem kilka cm niższy, mostek mam 110 mm ale po zmianie na kierownicę 720 muszę go skrócić i wpadnie pewnie 90mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Mam M przy 179 cm. Mostek 70 kiera 720 i na L z mostkiem 60 też dałbym radę. Moim zdaniem bierz L . Dodam jeszcze że preferuję krótkie rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedsidelamp Napisano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ktoś z Was ma w swoim peaku zamontowany amortyzator 120mm ? jest to dobry pomysł czy dość ryzykowny bo niby przeznaczenie ramy jest pod widły 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 No cóż, będziesz miał suport wyżej i inny kąt główki ramy. To wszystko. Co do rozmiarów Biegaczu to w ramie L stojąc będziesz miał jakieś 3-4 cm zapasu pod kroczem. Porównałem do siebie i tak wyszło (rama L, moja noga 86 cm). Pomyśl czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paledziok Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Bardzo ciekawy wątek. Mam 195cm i 115kg wagi, właśnie mi poszedł komin i zgodnie z tym co piszecie, to mam już miejsce na ścianie w garażu żeby powiesić tam eksponat w postaci starej ramy. Tylko pytanie czy rama Peak29 XL 2014 zniesie moje gabaryty i posłuży przez dłuższy okres? Może jest tu ktoś o podobnych wymiarach, z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi