pim Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam! Zainteresowany jestem ramą Peak29 w wersji 2013 lub 2014 jak się pojawi (geometria podobno ta sama). Mam problem z doborem rozmiaru ramy. Mam 191zm wzrostu, długość nogi 91cm, waga 78-80kg. W zamyśle ma to być rower na którym chciałbym się ścigać w maratonach XC. Nie mam żadnego doświadczenia w kwestii twentyninerów i niewielkie co do rowerów górskich, teraz głównie jeżdze i ścigam się na szosie. Z tego co prześledziłem w tym wątku, to jestem na pograniczu L i XL. Sam skłaniałbym się do L, ale chętnie wysłucham jakiś porad / sugestii / waszych doświadzczeń. Pozdrawiam, marcz Górna rura maksymalnie 630 z mostkiem 80 mm a idealnie to 620. W Peaku XL nie dasz pupy za siodełko nawet z mostkiem 40 mm. jak już to chyba lepiej L ale zobacz, że ta rama ma dziwaczą główkę jeżeli chodzi o pochylenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 interpolujac z moich 188cm to XL z mostkiem 90-100mm, a L z mostkiem 120mm przy kierownicy ok 700mm, wiec lepiej XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 zapraszam na kanał wyłącznie accent peak 29 w akcji: [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KXrggb8V7-o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Cudowna miejscówka gdzie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wydaje mi się, że Mała Fatra na Słowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) Mała Fatra. Piękne góry. O ile dobrze kojarze, to rowerem tam nie można (w sensie, że nielegal). I wiele jest tam miejsc typowo pieszych (wypych/wnoszenie) oraz stromizny do zjechania tylko dla orłów czy też do wywyinięcia orła Edytowane 18 Października 2013 przez marcinusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) co do tej sztywności to musicie jeszcze wziąć pod uwagę wage uzytkownika. u mnie odchyla sie ok 1cm i widac, że chyba połowa to na kołach ect. Edytowane 19 Października 2013 przez goldziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Panowie sezon się powoli kończy i można się rozglądać za sprzętem na kolejny sezon wypatrzyłem coś takiego: rama: Accent peak 29er 2013 XL amortyzator: Rock shox 32 tk 100mm + blokada skoku i regulacja tłumienia) sztyca: PRO XLT 400mm kierownica: RAVX 680mm mostek: Truvativ Team 120mm stery: Neco maszynowe hamulce: Shimano m395 160/180mm korba: Truvativ Stylo przerzutka/manetka Nexus 8 siodło: Ravx Speedmax chwyty Ritchey WCS opony Continental Raceking 2.2 koła Obręcze Rigida oczkowane 36 szprych; przednia piasta SLX tylnia piasta: Alfine 8 Mam 3 pytania: - czy takie zestawienie jest warte 3kzł? - rama powinna dać radę dla jeźdzca 204cm, noga ok 100-102 cm (nie pamiętam dokładnie a nie mam teraz jak zmierzyć) - znacie sztycy 31,6 i długości większej niż 400mm? będę wdzięczny za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) wg mnie rower za maly i na tym trzeba zakonczyc, dla ciebie sa ramy okolo 23" z gorna rura 660-670mm, a co za tym idzie, jesli znajdziesz taki rower, to spokojnie dostaniesz na niego 40% znizki, bo jak ty go nie kupisz, to nastepny klient trafi sie za 2 lata Edytowane 21 Października 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 dzięki za szybką odpowiedź, obawiałem się właśnie za małego rozmiaru :/ a czy mógłbyś podać jakaś taką dużą ramę? bo chyba źle szukam że nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrociu Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Hej, jakiś czas temu, trochę z nudów postanowiłem zrobić tabelkę z takim amatorskim porównaniem geometrii budżetowych rowerów do stawiania pierwszych kroków w maratonach. Nie wiem co w tej klasyfikacji robi Kross Level B+, ale mniejsza o szczegóły. Tabelka miała mnie samego uświadomić czy ten Accent różni się od swoich bardziej znanych braci lub bardziej rekreacyjnie nastawionych konkurentów. Porówniania dla rozmiaru M. Może komuś się przyda. Z tableki wychodzi, że Specialized Rockhopper i Kross Level B6 są nawet zbliżone do Accent Peak, mam rację? Tabelka robiona przez laika, dzięki której i ja miałem się czegoś nauczyć. Zamieszczam, bo może komuś się przyda, coś ułatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaku Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 dzięki za szybką odpowiedź, obawiałem się właśnie za małego rozmiaru :/ a czy mógłbyś podać jakaś taką dużą ramę? bo chyba źle szukam że nie znalazłem. Na pewno Spece są dostępne 23". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Rowery z ramami 23" robią MERIDA 58,4 cm i CUBE 56,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 dzięki panowie, popatrzę ile kosztują takie ramy i jak z ich dostępnością. szkoda że nie ma peak-a w rozmiarze XXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Lepiej wyjdzie kupić gotowy rower. Edytowane 22 Października 2013 przez gad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Czy ktoś w posiadaczy PEAK'a 29 z 2012r miał przyjemność złamać hak przerzutki ? Czy mieliście problem ze znalezieniem zamiennika? Ja osobiście nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Chodzi o taki? http://allegro.pl/hak-do-accent-peak-kona-bulls-polecam-tim-bike-i3612330439.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 złamać nie miałem okazji - udało się wyprostować. w dobrych sklepach rowerowych bedzie na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 MokryxD - masz oko na "moim" allegro tego nie znalazłem..... Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja złamałem już 3 i zastanawiałem się, czy coś z nimi nie tak. Najtaniej jest iść do sklepów z metką dobre sklepy rowerowe (velo). Tam ci sprowadzą za darmo, a na allegro trzeba płacić za wysyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Myśl o złożeniu Peaka wraca jak bumerang... Wpomóżcie mnie kilkoma informacjami. Rama ma deklarowane duże obniżenie środka suportu względem osi. Jaka wam wychodzi realna wysokość suportu? Mierzone od ziemi/podłogi do osi suportu? Podajcie też informację o oponach, na jakich rower stoi, bo to nie bez znaczenia. Przykładowo mój obecny rowerm ma suport na wysokości 31cm na MK II 2.2. Taka wysokość pozwala mi nie klepać pedałami o kamienie na górskich trasach. Może ktoś uprzejmy pokusi się o zmierzenie wysokości "przekroku" dla ramy L i XL - z podaniem miejsca mierzenia? Byłbym wdzięczny. Czy ktoś oblatany na wielkokołowych sztywniakach jest w stanie powiedzieć, że Peak jest bardziej nerwowy w sterowaniu lub mniej stabilny na zjazdach niż rowery na innych ramach? Deklarowany kąt widelca jest dość stromy (72st). Zastanawiam jak się to ma do realnych odczuć z jazdy. Baza kół wychodzi krótsza niż w wielu 29erach, ale to chyba bardziej zaleta niż wada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 820 mm od ziemi w połowie górnej rury,730 mm przy kominie,910 mm przy główce opona 2.1 Taki pomiar dla XL mnie interesuje. Anyone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal291 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Witam ! Ja też kombinuję złożenie sobie peaka 29, równiez rozmiar ramy XL - z tym, że chciałem się zapisać na ramę z 2014r - gdzie i w jaki sposób mozna to zrobić? Czy sa jakieś bonusy dot. przedsprzedazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Bonus jest taki że przepłacisz.Tak było w zeszłym roku kupiliśmy wszyscy w przedsprzedaży cena 750 ramy były w grudniu potem na wiosne była promocja koło lutego tańsze o 100 zł tak więc nie podpalaj się na przedsprzedaż bo chyba nie zyskasz jedynie że będziesz miał to satysfakcje że jesteś jednym z pierwszych co mają ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal291 Napisano 18 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Bonus jest taki że przepłacisz.Tak było w zeszłym roku kupiliśmy wszyscy w przedsprzedaży cena 750 ramy były w grudniu potem na wiosne była promocja koło lutego tańsze o 100 zł tak więc nie podpalaj się na przedsprzedaż bo chyba nie zyskasz jedynie że będziesz miał to satysfakcje że jesteś jednym z pierwszych co mają ramę. No to bezsens totalny, bo ludzie powpłacają, ktoś poobraca ich kaską a nic z tego nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi