Skocz do zawartości

[rama] Accent Peak29

wapid

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewny na 100%, ale chyba stery Accent są dostępne, ale nie ma ich na stronie velo. 

To samo tyczy się haków do peaka.

Ewentualnie są jeszcze stery gubbike, ale  cenowo wychodzą nie mniej niż Astro.

Chyba, że tylko dolną miskę masz do wymiany http://www.goodbike.com.pl/p/66/697/gubbike-stery-redukcyjne-1-5-quot-1i1-8-quot-5-kolorow-2012--stery.html

Edytowane przez Luk33

• 2 tygodnie później...

Kłaniam się nisko i witam wszystkich pozytywnie zakręconych.

Mój pierwszy post i od razu pytanie. 

Czy rama Peak 29 (2013) w rozmiarze "M" będzie dobra dla mojego wzrostu (171 cm / długość nogi 74 cm)?

Rower nie wyjdzie za wielki? Bezpieczeństwo "klejnotów" nie będzie zagrożone? ;)

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez aTomek

• 2 tygodnie później...

Hej,

prośba o poradę.

Przymierzam się do zbudowania sprzętu na tej ramie by rozpocząć przygodę z maratonami.

Wcześniej jeździłem na 26 calach a ostatnio na rowerze Crossowym, więc nie mam doswiadczenia w MTB 29'.

Prośba o pomoc w doborze rozmiaru. Mój wzrost to 181cm, waga ok. 95kg. Noga ok. 81-82cm.

Preferencje: wyciągnięta sylwetka, szeroka kierownica.

Może jest ktoś w Warszawie kto jeździ na takiej ramie L lub M i da się przymierzyć? :)

pozdrowienia i z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Wrociu

zdecydowanie L

Moja zona ma 168 cm i jezdzi na M

Dzięki za odpowiedź.

Generalnie Accent Peak29 w Warszawie nie widuje się za wiele. Przynajmniej ja nie spotykam.

Dziś, po opublikowania tego wpisu z prośbą o poradę spotkałem człowieka na Accent Peak 29 (rozmiar L) na ścieżce rowerowej na Racławickiej. Jeżeli to czytasz to jeszcze raz dzięki, że mogłem się przymierzyć :)

Niesamowite zrządzenie losu :)

Natomiast ta przymiarka pozostawiła mnie z wątpliwościami :)

rozmiar L - niby pasuje, ale jest spore ryzyko, że kroczem wyląduję na górnej rurze

rozmiar M - obawiam się kłopotu z sztycą podsiodłową, mam wrażenie, że przy mojej masie, warto by było aby ta sztyca siedziała trochę głębiej no i nie jestem pewien czy 400mm wtedy wystarczy.

Edytowane przez Wrociu

Hejka. 

Nadeszła pora i na mnie. 

Na przyszły sezon będę składać swojego pierwszego 29era. I już powoli zaczynam się orientować co i jak, gdzie szukać i czego szukać. 

Na ramę miałem dwa pomysły. Pierwszy, którego chyba niestety się nie uda zrealizować, to chiński carbon. Drugi zaś to Accent Peak. No to w takim razie pojawiam się tutaj, na forum. Chyba dobrze trafiłem, co? :)

Bardzo mocno zastanawiam się nad tym Peakiem. Oprócz tego, że mi się podobają, to poczytałem trochę tu i ówdzie...  i wtedy serio zaczął mi spędzać sen z powiek.. 

Ale do rzeczy.

Ścigam się... Ścigam się maratony u Golony i na BM. Te w najcięższej - najdłuższej odsłonie. Generalnie nie są to wycieczki, bo dojeżdżam już coraz częściej bliżej początku niż końca... I tu pojawia się pytanie. Czy te kilka aluminiowych rurek podołają? Nie w kontekście pękania, tylko chodzi głównie o geometrie. Czy jest rzeczywiście ścigancka? Fajnie by było, gdyby wypowiedział się ktoś kto miał styczność z tą ramą i z takim użytkowaniem. @@nabial

I drążąc temat dalej, jakie (i czy w ogóle), są ramy które mogłyby konkurować z Peakiem do właśnie takiego użytkowania? 

Oczywiście myślę tutaj już o kupnie wersji na 2014 rok... Może wtajemniczeni zdradzą kiedy można ich się spodziewać? :)

A tak już zupełnie na koniec... 

190cm wzrostu... L czy XL? 

Głodny wiedzy i dobrego ściganta

Tomek ; )

Edytowane przez YgreK

Czesc Tomek poznalismy  sie w Szklarskiej przy bufecie po wyscigu nie wiem czy pamietasz. Ja osobiscie jestem zdziwiony ze drugi seson latasz na radonie i nie zmieniłeś koła na 29" zwłaszcza przy 190 cm. Moim zdaniem z rozmiaru XL będziesz zadowolony geometria sprawdzi że wjedziesz i zjedziesz o wiele pewniej i szybciej niz przy 26". ;D nie ma sie co wiecej rozpisywać musisz sam się przjechac i ocenić ;)

primo, masz problem w postaci bycia pomiedzy rozmiarami, wiec decyzje wypada podjac na podstawie proporcji ciala i preferencji

za te pieniadze, moze i 2x wiecej nie znajdziesz nic lepszego, geometria jest bardzo ok - po prostu nie ma w niej bledow...subiektywnie, sugestia tylko, aby nie wsadzac krotkiej kierownicy, te 660mm to minimum

Ja osobiscie jestem zdziwiony ze drugi seson latasz na radonie i nie zmieniłeś koła na 29" zwłaszcza przy 190 cm.

Kasa, kasa, kasa.

primo, masz problem w postaci bycia pomiedzy rozmiarami, wiec decyzje wypada podjac na podstawie proporcji ciala i preferencji

W takim razie poszukam na jakimś ścigu kogoś z tą ramką i wsiądę i przymierzę. Do tej pory jeździłem na 20", a L-ka to trochę mniej niż 19"... Muszę jeszcze pomierzyć rurki, ale mniej niż 20" mieć nie mogę. Mam nadzieję, że XL, nie jest jakąś wielką krową, którą nie da się jeździć. : )

za te pieniadze, moze i 2x wiecej nie znajdziesz nic lepszego, geometria jest bardzo ok - po prostu nie ma w niej bledow...subiektywnie, sugestia tylko, aby nie wsadzac krotkiej kierownicy, te 660mm to minimum

W takim razie, jak na carbon funduszy braknie, to Peak będzie moim wierzchowcem. A kierownicy będę szukać. :)  

Jakby ktoś szukał tańszych sterów to cytuje maila:

Oprócz sterów Astro do ramy PEAK pasują również accentowskie Taper B-10 z łożyskami kulkowymi. Dostępne są aktualnie w poniższych sklepach:

CYKLO, 42-202 Częstochowa, Wilsona 18, (34) 368-36-01, cykloczewa@interia.pl
BANACHBROTHERS, 81-225 Gdynia, Morska 103, (058)732 13 91, robert@banachbrothers.pl
BIKE CENTRUM  Legnica, 59-220 Legnica, Muzealna 2, (076) 856-01-15, bike.centrum@op.pl
OKEY SPORT, 45-056 Opole, Kośnego 41, (77) 423-11-50, okeysport@op.pl

Jesli ktoś to już montował do dajcie znac proszę

Pozdrawiam

Edytowane przez madluki

Przecież Evo ma 115mm główki, a Peak 105mm(rozmiar L) więc jak przytniesz sterówke do Evo  na 1 podkładkę  to do Peaka będzie na 2 podkładki, (mowa o podkładkach 10mm) Ja mam  przyciętą sterówke na 20cm w Evo.(rama XL)

Edytowane przez Teodoryk

Jakby ktoś szukał tańszych sterów to cytuje maila:

Oprócz sterów Astro do ramy PEAK pasują również accentowskie Taper B-10 z łożyskami kulkowymi. Dostępne są aktualnie w poniższych sklepach:

CYKLO, 42-202 Częstochowa, Wilsona 18, (34) 368-36-01, cykloczewa@interia.pl
BANACHBROTHERS, 81-225 Gdynia, Morska 103, (058)732 13 91, robert@banachbrothers.pl
BIKE CENTRUM  Legnica, 59-220 Legnica, Muzealna 2, (076) 856-01-15, bike.centrum@op.pl
OKEY SPORT, 45-056 Opole, Kośnego 41, (77) 423-11-50, okeysport@op.pl

Jesli ktoś to już montował do dajcie znac proszę

Pozdrawiam

A jakby ktoś szukał droższych to te pasują ?

http://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/headset_reducing/prod/orbit_15e_zs1

FSA Orbit 1.5E ZS-1

materiał: aluminium obrabiane CNC
łożyska: maszynowe
sugerowana średnica główki nie większa niż 50 mm góra, 62mm dół.
wymiary górna miska: średnica zewnętrzna 44 mm, wysokość 8 mm
wymiary dolna miska: średnica zewnętrzna 56 mm
kompatybilne z widelcami o standardzie 1 1/8”
wysokość po montażu 19,8 mm
waga 144g
kolor czarny
łożyskowanie maszynowe

typ: pół zintegrowane

pomożecie?