onlybike Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Pytam o minimalną wysokość sterówki bo ostatnio pojawił się na allegro Manitou Tower pod 29http://allegro.pl/manitou-tower-pro-29-100mm-i3184025949.html i ma sterówkę 15,5 cm. Licząc, że główka ma 10,5 cm, mostek 4, to daje 14,5. Pozostaje jeden centymetr marginesu. Co o tym sądzicie ?Jest jeszcze jeden szczegół - widać na fotkach, że został kupiony przez jakieś stowarzyszenie MTB, więc pewnie łatwo nie miał przez ten jeden sezon, mimo tego jest gwarancja. Od razu do ceny zakupu doliczyć uszczelki ? Myślicie, że warto się na niego skusić czy kupić nowego RST first air ?Dzięki, pozdrawiam! Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez onlybike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Pytam o minimalną wysokość sterówki bo ostatnio pojawił się na allegro Manitou Tower pod 29 http://allegro.pl/manitou-tower-pro-29-100mm-i3184025949.html i ma sterówkę 15,5 cm. Licząc, że główka ma 10,5 cm, mostek 4, to daje 14,5. Pozostaje jeden centymetr marginesu. Co o tym sądzicie ? Jest jeszcze jeden szczegół - widać na fotkach, że został kupiony przez jakieś stowarzyszenie MTB, więc pewnie łatwo nie miał przez ten jeden sezon, mimo tego jest gwarancja. Od razu do ceny zakupu doliczyć uszczelki ? Myślicie, że warto się na niego skusić czy kupić nowego RST first air ? Dzięki, pozdrawiam! Kup nòwke RST. Jest naprawde ok. Przetestowany w boju. Polecam. A gwarancja to duży plus. Przy 100 kg super sie go ustawia. Pod mniejsza wage tez jest spoko. Moj mlody 60 kg i tez sobie chwali. Poprzednio mielismy recony pod 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmi Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja bym brał Maniciaka. W sumie koszt serwisu niewielki będzie (o ile będzie potrzebny). A jak miało stowarzyszeie to może i jakiś towarzysz zadbał o niego i serwis nie będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onlybike Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja bym brał Maniciaka. W sumie koszt serwisu niewielki będzie (o ile będzie potrzebny). A jak miało stowarzyszeie to może i jakiś towarzysz zadbał o niego i serwis nie będzie potrzebny. Najbardziej martwi mnie ta krótka sterówka, bo trudno powiedzieć jaką dlugość "zjedzą" stery. Sama główka w rozmiarze L do którego sie przymierzam (189 cm, noga 81) ma 10,5 cm, mostek ma 4, to daje 14,5 a sterówka ma 15,5. Co o Tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja ma sterówkę przyciętą na 15 cm. Brak jakichkolwiek podkładek, sam mostek. Jak będziesz miał zwykłe płaskie stery, powinno by ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja ma sterówkę przyciętą na 15 cm. Brak jakichkolwiek podkładek, sam mostek. Jak będziesz miał zwykłe płaskie stery, powinno by ok. Jak dasz dartmoora moze byc lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Myślicie, że warto się na niego skusić czy kupić nowego RST first air ? Raczej przemyśl zakup RST Air, A co do Manitacza - Używany amortyzator powietrzny to zawsze spora niewiadoma, a nie masz możliwości go sprawdzic w serwisie. Już nie mówiac o tym ze jest sporo za drogi. Kupiłem nowy za chyba 100-150zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Najbardziej martwi mnie ta krótka sterówka, bo trudno powiedzieć jaką dlugość "zjedzą" stery. Sama główka w rozmiarze L do którego sie przymierzam (189 cm, noga 81) ma 10,5 cm, mostek ma 4, to daje 14,5 a sterówka ma 15,5. Co o Tym sądzicie ? Są stery, które mają łączną wysokość około 10 mm, można wejść na stronę Velo i popatrzeć na Accenty, część lub wszystkie mają podane wysokość. Mostek nie musi (nie powinien) w całości siedzieć na sterówce, zazwyczaj między kapslem a końcówką sterówki zostawia się/zostaje 3-5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmi Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 DARTMOOR ASTRO: Lekkie i trwałe stery przeznaczone do główek i widelców w standardzie taper. Górna miska semi-integrated 1,1/8” a dolna semi-integrated 1,5”. Miski i pokrywka wykonane z aluminium 6061. Uszczelnione łożyska wykonane ze stali Cr-Mo. W komplecie dodatkowa bieżnia redukcyjna do widelców 1,1/8”. Wysokość: 9,0+2,8=11,8 mm. Wymiary montażowe: 44/55,95 mm. Waga: 120 g (bez kapsla, śruby i gwiazdki). http://dartmoor.pl/hardware/stery/astro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 kwestia zanelzienia nieskiego mostka - bez większego problemu można znaleźć takie poniżej 40mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) kwestia zanelzienia nieskiego mostka - bez większego problemu można znaleźć takie poniżej 40mmTo sa konbinacje alpejskie.Tez mialem obawy przed rst. Kupilem za namowa znajomego sprzedawcy. Wierz mi ze nie polecal bym smieci dla samego polecania. A i rurke dotniesz tak aby calosc grala. Skladasz rower pod siebie wiec po kiego grzyba robic jakies dziwne dzialania. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez jestercup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 w 29erze i tak warto zadbać o to by kokpit był nisko, więc w czym problem? jeśli onlybike'owi bardziej pasuje kupienie manitou, to nie widzę problemu. Sam zrobiłem podobnie - do główki ramy 135mm założyłem widelec, który miał sterówkę coś koło 180mm, i idealnie wystarczyło - sterówka kończy się ok. 3mm poniżej górnej krawędzi mostka, też niskiego new ultimate. Potem ludzie jeżdżą z kominami 3cm nad mostkiem, bo szkoda im uciąć, bo nie będzie co z tym zrobić. Nie wypowiadam się na temat samego amortyzatora, jego pracy itd., bo go nie znam, mówię tylko, że pod względem możliwości założenia nie będzie z nim większych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmi Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 A jakie to stery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onlybike Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 GUBbike, jest napisane na profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Posiada ktoś tą ramę w rozmiarze XL ? Na początki tego tematu jest kilka słusznych uwag co do geometrii tej ramy. Przydały by się jeszcze dwa rozmiary Peaka dla ludzi wysokich, bo jak czytam ten temat i widzę, że niby ludzie niezbyt wysocy bawią się w sztyce 450 mm to słabo mi się robi. Podobno ktoś z forum tam pomagał przy tworzeniu tego projektu. Czy możliwe są dalsze zmiany tego projektu ew. dodatkowy rozmiar dla ludzi "kwadratowych" ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avx102 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jak wypada ta rama sztywnością w porównaniu ze Scottem Scale 29 (alu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Te 21" i sztyca 450mm to chyba przy nodze ze 110cm może być potrzebne, a taką, to może długonogi 215cm człowiek mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Mam 196 cm wzrostu. Noga 89 cm. Sztyca 400 cm. Rama xl. Jest super. Poprzednie ramy - scott scale 40 tez Xl - Merida 21'' Obie ze sztycami 400 zatem nie rozumiem pytania o rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Możesz zdjęcia dać jak posiadasz? Nie wiem czy nie będzie za długa, i nie wiem na jakiej wysokości będzie kierownica aby była równo z siodełkiem. Proszę daj foto z profilu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Możesz zdjęcia dać jak posiadasz? Nie wiem czy nie będzie za długa, i nie wiem na jakiej wysokości będzie kierownica aby była równo z siodełkiem. Proszę daj foto z profilu. Pozdrawiam Nie potrafie dodawac tu fotek daj adres mail na priv wysle fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 No to sie pochwalę. Troche grosza wpadło i dziadek Superior (rocznik 06 jeden z pierwszych 29erów made in Europe) poszedł w odstawkę i złożyłem sobie rower na ramie Peak, rozmiar XL przy 188 cm wzrostu. Ortodoksi mnie zaraz zabiją, ale przyczyn jest wiele, sprawa dość mocno złożona i nie do końca warta szerokiego opisywania. W każdym razie jeździ się dobrze:), z mostkiem 110 i sztycą z offsetem Poskładałem całość w dość nietypowej konfiguracji. Napęd w całości deore poza kasetą i łańcuchem bo te są SLX. Koła na piastach DT 370 i obręczach Sun Rims Inferno 25. Kapcie to geax Saguaro. Amortyzator to lekko sfatygowana REBA rocznik 08, heble Hayes Stroker Trail. Z dziadka Supka przełożone rurki, widły, tarcze hamulcowe. Waga całości średnio mnie interesuje (może zacznie jak schudnę ze 20kg:)). Rower świetnie sprawuje sie w Trójmiejskich lasach. Może kiedyś jakąś fotkę wrzucę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 ja przy 188 i ramie xl z mostkiem 110mm wisialbym jak na trzepaku, a o ostrzejszym skrecaniu obiema rekami nie byloby nawet mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 To fakt. Jestem wyzszy (196) , mam mostek 100 i sztyce bez offsetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Jestem trochę nieproporcjonalnie zbudowany. Superior miał 617mm długosci i przy tym samym mostku, sztycy i kierownicy miałem siodełko na maksa do tyłu wysunięte i pozycję wyprostowaną. Gwoli ścisłości mostek mam na + i tylko jedna wąska podładka pod nim. Nie ścigam się, jazde bardziej rekraacyjnie traktuje. Nie przeszkadza mi przekrok przy ramie xl. W poprzednim rowerze 19" był identyczny bo miał zdecydowanie mniejszego dropa mufy suportu. Kiedyś wsiadłem na gianta xtc w rozmiarze 19" w fabrycznej konfiguracji i czułem się zgarbiony jak kot. Prawdę mówiąc mając do wyboru rame większą i mniejszą z mostkiem chorej długości wybieram to pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi