tommek7 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli jak z tyłu mam w tym rowerze kasetę 7-dmio biegową to normalnie wejdzie mi to na bębenek z piasty przykładowo Novotec? Wcale nie twierdze, że będzie się na tym jeździło idealnie, ale zawsze chyba lepiej przejechać się na rowerze jak jest taka możliwośc niż np czekać kolejny miesiąc aż wpłynie gotówka na korbę, kasetę oraz oprzyrządowanie. Długo nie trzeba liczyć by dojść do faktu, iż mówimy tu zapewnie o sumie rzędu około 1000zł. No tak kierownice od biedy mogę zamienić, ale akurat to chciałbym kupić nowe. Myślałem jedynie o sztycy z siodełkiem oraz przerzutkach wraz z manetkami. Do 29er są jakieś inne korby? o większym/mniejszym ramieniu niż standardowo w 26'? Pomijam już przełożenia (to w końcu przejściowy setup na powiedzmy 2 miesiące użytkowania) Edytowane 28 Stycznia 2013 przez tommek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Problem może być z długością suportu (jeśli masz na kwadrat, octalink). W peaku jest mufa 73mm. 100% problem to stery. Musisz kupić nowe tapered z redukcją na standardową rurę sterową wymiary misek 44/56. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0126 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 100mm skoku czyli rozmumiem że długość zalecanego amora to 490mm. a tak z ciekawości skąd ta informacja?</p> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 wysokosc rzeczywista statystycznego amora 100mm to 500-505mm przy pelnym wyciagnieciu, uwzgledniany sag ma zawsze jakas tam wartosc umowna, zwykle okolo 15-25mm skad wiem? po prostu bylem blisko powstawania tej i poprzedniej ramy, ale kazdy, kto umie czytac ze zrozumieniem.... http://www.velo.pl/produkty/?m=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek0126 Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 czytam ze zrozumieniem tylko cyferki, a tak na poważnie wole popytać Was niz kupić coś niepotrzebnie, ale to się okaże po zmontowaniu roweru bo rama zamówiona. powinno wyjść poniżej 10kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Czyli jak z tyłu mam w tym rowerze kasetę 7-dmio biegową to normalnie wejdzie mi to na bębenek z piasty przykładowo Novotec? Trza będzie dołożyć jedną podkładkę np. ze starej kasety. Do 29er są jakieś inne korby? o większym/mniejszym ramieniu niż standardowo w 26'? Pomijam już przełożenia (to w końcu przejściowy setup na powiedzmy 2 miesiące użytkowania) Zasady te same co dla 26", czyli korby 175 mm oraz standardowy zestaw blatów 22-32-44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dostałem nowa ramę. Wygląda dobrze. Lakier lepszy niż w zeszłorocznym modelu. Niestety z rurą podsiodłową kiepsko. Sztyca pracuje wyraźnie w osi ramy. Na boki jest git. Myślałem ze może głębsze osadzenie sztycy coś da ale Gucio . Kiwanie uspokaja sie dopiero gdy sztyca napotka zagięcie rury. Oczywiście po zamknięciu zacisku sprawa sie uspokaja, ale co z tego skoro naprężenia będą przenoszone przy zacisku. Dzisiaj wypiłem juz puszkę z zestawem naprawczym..zamontuje i liczę ze wytrzyma to sezon ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam mam pytanie czy uda mi się założyć korbę z 48 zębami czy będzie pasować do ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 oczywiście będzie, ale nie ma to sensu o ile nie jesteś mutantem lub nie chcesz zrobić na peaku szosowej rakiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To zależy od przerzutki. Po co Ci tak duży blat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 kiedyś na 26 miałem fajnie się jeździło potem założyłem 44 i brakuje mi prędkości kończe składać 29 i zastanawiam sie czy 44 mi wystarczą dużo śmigam asfaltem więc rakieta wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Dostałem nowa ramę. Wygląda dobrze. Lakier lepszy niż w zeszłorocznym modelu. Niestety z rurą podsiodłową kiepsko. Sztyca pracuje wyraźnie w osi ramy. Na boki jest git. Myślałem ze może głębsze osadzenie sztycy coś da ale Gucio . Kiwanie uspokaja sie dopiero gdy sztyca napotka zagięcie rury. Oczywiście po zamknięciu zacisku sprawa sie uspokaja, ale co z tego skoro naprężenia będą przenoszone przy zacisku. Dzisiaj wypiłem juz puszkę z zestawem naprawczym..zamontuje i liczę ze wytrzyma to sezon ;-) A potem co? wymiana gwarancyjna na model 2014? Nigdy tego nie badałem na innej ramie(nie licząc starej stalowej z zespawanym zaciskiem), ale czy lekkie gibanie się sztycy bez zacisku nie jest zjawiskiem normalnym? Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Luk33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Sprawdziłem na trzech rowerach - we wszystkich sztyce wchodzą w ramę na lekki wcisk, mowy nie ma o jakimkolwiek zbędnym luzie. A tym bardziej gibaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ja natomiast mogę potwierdzić, że lekkie gibanie występuje. W moim przypadku bardziej wyczuwalne na boki. Puszka wchodzi bez problemu i z nią sztyca ani drgnie nawet bez zacisku. Pytanie, czy takie minimalne gibanie nie jest normalnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) napisze po raz ostatni - jezeli jest naciecie, to bez zacisku bedzie widac ruch i czuc w rece delikatne 'odbijanie' wynikajace z luzu, jest to normalne, jesli wystepuje w stopniu symbolicznym...sprawdzilem u siebie w weglowej kolarce, bo innego roweru chwilowo nie posiadam, i rowniez wystepuje gibanie mimo, ze sztyca z torba podsiodlowa, siodlem i lampka nie mysli zjechac w sytuacji, gdy zacisk lata sobie luzno @@Teodoryk, u mnie wlasnie wchodzi, jak u ciebie, a jednak dalej czuje stukanie, ktore jest ewidentnie wynikiem odbijania sie sztycy od przeciwleglych scianek ramy....sprawdzales to, czy stwierdziles, ze jak wchodzi pasownie, to opisywane zjawisko nie ma prawa bytu? przyznaje sie bez bicia - mierzylem ramy accenta, ale nie wsadzalem w nie sztycy, niemniej dostalismy je i niedlugo bedzie mozliwosc zweryfikowac, akurat mnie nie przypadnie ten zaszczyt, ale chlopaki sprawdza i skomentuja Edytowane 31 Stycznia 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Umnie też lekko się gibie ale jak nałożę zacisk bez dokręcenia gibanie znika i sztyca chodzi ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam mam pytanie czy uda mi się założyć korbę z 48 zębami czy będzie pasować do ramy Z doświadczenia wiem, że jeśli brakuje miejsca, to raczej na wysokości środkowego blatu (32 lub 36z). 48z raczej wejdzie. Przerzutka przednia będzie ciut wyżej, wiadomo, no i dobrze, żeby to była przerzutka dostosowana do wielkich blatów (większych niż 48z). Niestety obawiam się problemów z małym blatem, bo układ 22-3x-48 to nie jest najfortunniejsze zestawienie, a 29er w teren powinien mieć najmniejszą 22z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) inna sprawa, ze zebatka 48t ma sens, gdy pedaluje sie powyzej predkosci 50km/h, zapewne wlasnie tyle wyciaga jadac rownym tempem po plaskim/lekko z gorki pytajacy Edytowane 31 Stycznia 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nabiał trafił w dziesiątkę codziennie do pracy mam tajną drogę mało jeżdżę w terenie tylko weekend i to amatorsko teraz przy 40 km/h już zaczynam mielic a przy osiągnięciu 50 będzie mniejszy problem z samochodami którzy muszą wyprzedzić za wszelką cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 z taka lyda to sie szykuj na wielka petle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Fata mozesz tez zainwestowac w osłone do tej korby... http://bi.gazeta.pl/.../z10096378X.jpg Edytowane 31 Stycznia 2013 przez madluki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 @@Teodoryk, u mnie wlasnie wchodzi, jak u ciebie, a jednak dalej czuje stukanie, ktore jest ewidentnie wynikiem odbijania sie sztycy od przeciwleglych scianek ramy....sprawdzales to, czy stwierdziles, ze jak wchodzi pasownie, to opisywane zjawisko nie ma prawa bytu? Sprawdziłem raz jeszcze bardzo pieczołowicie 1. Unibike Evo 29 sztyca 31,6 ZERO jakiegokolwiek luzu na głębokości do 15cm 2. Kross A4 sztyca 27,2 wchodzi bez luzu, jednak po wsadzeniu na 15cm daje się nią minimalnie poruszać na boki oraz przód-tył w obu wypadkach przy poluzowanej śrubie zacisku, sztyca pod własnym ciężarem nie wjeżdża do wnętrza rury podsiodłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fata Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Fata mozesz tez zainwestowac w osłone do tej korby... http://bi.gazeta.pl/.../z10096378X.jpg Zainwestuje w kamerę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bedsidelamp Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Panowie może orientujecie się gdzie jeszcze moge dostać czarno-białą XL-ke w necie ? bo szukam i znaleźć nie mogę jej nigdzię, wszędzie jej brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi