mucios92 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jeśli staniesz boso to od podłogi do krocza. 86cm długość nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 @@mucios92, po raz kolejny mowie ci, ze L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Też stawiam na L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucios92 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Zapytałem dla pewności. Poza tym wspominałeś tez o XL jesli dobrze pamietam jesli chodzi o geo Peaka. Ale okej, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Tu ramę można wyrwać za 699 zł http://www.ambike.pl/p/pl/4011/rama+accent+peak+29+-+model+2013.html Można ponegocjować w dobrych sklepach rowerowych i kupić za jeszcze niższą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Może mi ktoś podać długość rury podsiodłowej w lini prostej mierząc metodą środek-środek (środek suportu-punkt na środku połączenia rury podsiodłowej z rurą górną) w rozmiarze M model 2013? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 390mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Jaki rozmiar wybrać M czy L? Mam 179cm wzrosu, noga 86. Chyba L będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 jak mierzyles te noge, bo ja podkladajac grzbiet ksiazki pod krok mam 87 przy 188cm, a wydaje mi sie, ze jak na faceta mam dosc dlugie nogi w proporcji do tulowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Mierzyłem tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) no to zdecydowanie M i mysl nad sztyca odpowiedniej dlugosci, albo szukaj kwadratowej ramy, czyli wszystkiego, z czego sie smieje, bo wyglada na to, ze masz specyficzna budowe - cube/ktm potrzebujesz mniej wiecej czegos z podsiodlowka 18-19" i gorna rura horyzontalnie ponizej 600mm Edytowane 28 Grudnia 2012 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Hej. Mam 183cm wzrostu oraz wysokość krocza na poziomie 86cm, zdecydowałem się na ramę Peak29 z kolekcji na 2013r rozmiar L. Piszę to po to by ktoś ewentualnie doradził/skorygował mój tok myślenia. Przed zakupem chciałbym się również dowiedzieć paru rzeczy o tej ramie. Jak to rzeczywiście jest z geometrią tej ramy? Czy rzeczywiście nie daje sobie rady na maratonach? Szczerze mówiąc chciałbym na tej ramie zaliczyć około 5 startów rocznie. Reszta to jazda rekreacyjna po różnego rodzaju ściażkach leśnych, górach jak i również oczywiście po mieście. Wolę być na 100% utwierdzony w swoim wyboże, a z drugiej strony nie znalazłem żadnej konkurencyjnej ramy pod 29 w tych pieniążkach. Należy również wziąć pod uwagę fakt, iż nie jestem żadnym profesjonalistą i rower to nie jest całe moje życie. BTW, posiadacie jakieś fotki rowerów na tych nowych ramach? Chodzi mi o różne kompozycje kolorystyczne w połączeniu z widelcami i resztą osprzętu? Edytowane 28 Grudnia 2012 przez tommek7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ciutke jestes pomiedzy rozmiarami, ale chyba faktycznie lepiej L ta rama jest specjalnie zrobiona dla ambitniejszych scigantow/maratonczykow, ktorzy nie sa w stanie ot tak wyskoczyc z 5tys na rame....ciekawi mnie, skad padaly glosy, ze jest zupelnie odwrotnie - powiedz prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A tutaj przykładowo, przedostatnia wypowiedź kolegi: http://www.forumrowerowe.org/topic/126767-rama-prosze-o-pomoc-w-doborze-ramy/ Ta opinia nie zmianiła jakoś szczególnie mojego zdania o trej ramie, ale jednak czytając coś takiego można poczuć pewne zwątpienie w słuszność swojego wyboru. Wszędzie zaznaczam, że jestem poprostu ambitniejszym amatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 nie skomentuje nawet takie sa uroki forum - naciskac moze kazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ta rama jest specjalnie zrobiona dla ambitniejszych scigantow/maratonczykow, Więc powiedz mi nabiał czemu skoro ta rama z roku 2012 była taka dobra to przez cały sezon startowy 2012 na wyścigach widziałem słownie jedne rower złożony na tej ramie, może miałem pecha ale przez cały sezon? ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) jak mierzyles te noge, bo ja podkladajac grzbiet ksiazki pod krok mam 87 przy 188cm, a wydaje mi sie, ze jak na faceta mam dosc dlugie nogi w proporcji do tulowia No nie masz długich nóg, ja mam 87 cm przy 182 cm ... masz raczej krótkie jak na 188 cm.Według mojej tajnej rozpiski noga 86 przy 179 i 87 przy 182 jest jak najbardziej proporcjonalna , a przy 188 proporcjonalna noga powinna mieć 90 cm ... Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ja mam 186 i noge 93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) @@Grand231, co ma 1 wspolnego z 2? stosujac twoj tok mozna dowiesc, ze najlepszymi rowerami sa krossy i cuby, na fullach jezdza tylko nieudacznicy, 29" nie ma w ogole sensu itd, bo przeciez takie sa proporcje widziane na maratonach nie mam zamiaru nikogo przekonywac do tego, ze peak29 jest geometrycznym idealem roweru maratonowego, bo nie jest, ale bez drgniecia powieki moge powiedziec, ze 3/4 bikerow bioracych udzial w takich imprezach ma ramy, ktore w tej kwestii sa wyraznie mniej odpowiednie - podkreslam, w mojej ocenie kolejna sprawa, ze argumenty odnoszace sie do tego, ze wiekszosc populacji robi/wybiera to zaprzeczenie teorii, bo jakkolwiek niedyplomatycznie to zabrzmi, jestem zdania, ze ludzie madrzy, swiadomi i rozumni sa w zdecydowanej mniejszosci...zawsze, wszedzie i w odniesieniu do kazdej dziedziny zycia/poruszanego problemu z tymi nogami to mnie zaskoczyliscie tym bardziej, ze mam 3 kumpli o niemal identycznym wzroscie i jak siadam na ich rowery, to wysokosc siodla pasuje mi idealnie...moze na slasku sa inne 'wzorce' ciekawa sprawa - moze inaczej mierzymy/mamy inny prog bolu podsuwania wyzej ksiazki tak powaznie to stworze maly ot, ktory pozniej najwyzej sie wypikuje - posiadacze nogi w okolicach 87cm lub o wzroscie ok 188cm, zmierzcie prosze odleglosc od wierzchu siodla w najszerszym jego miejscu do srodka mufy - to rozwieje watpliwosci Edytowane 28 Grudnia 2012 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ja nie sądzę kategoriami że jeżeli czegoś jest dużo to jest dobre, ale jeżeli rama z roku 2012 była by warta uwagi to przecież przejawiała by się w większej ilości sztuk niż dosłownie jedna. Podkreślam że tej ramy nie używałem ale opieram się na spostrzeżeniach znajomych, którzy mieli do czynienia z tą ramą - u każdego przejawiała się opinia co najmniej dziwnej geometrii i wymiarów, do tego wyczytałem że były problemy ze średnicą podsiodłówki oraz pękanie ram. Więc suma sumarum chyba nie można stwierdzić że ramy z 2012 roku były udane, zresztą widać to po sklepach gdzie zostało multum tych ram z 2012 roku. Pierwsze roczniki ram Accenta tak zresztą mają podobnie było z El Nino, w pierwszym roku nie za specjalną potem ulepszoną i już chwaloną i używaną przez wielu bikerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 zmierzylem u siebie wymiar, o ktory prosilem - 81,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 zresztą widać to po sklepach gdzie zostało multum tych ram z 2012 roku Zostały głownie pomarańczowe i XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 zmierzylem u siebie wymiar, o ktory prosilem - 81,5cm U mnie 78 cm i muszę stwierdzić, że jest to dosyć zgodne z moją rozpiską, zgodnie z którą przy siodełku 81,5 cm noga powinna mieć około 92 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) jestem normalny! no...prawie konczac ot: Edytowane 29 Grudnia 2012 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 U mnie 78 cm i muszę stwierdzić, że jest to dosyć zgodne z moją rozpiską, zgodnie z którą przy siodełku 81,5 cm noga powinna mieć około 92 cm To by w sumie tłumaczyło usilne namawianie wszystkich na zakup zbyt długich ram przez "nabial-a"Wynika to bezpośrednio z jego proporcji , czyli dłuższy tułów względem nóg. Żyjąc w przeświadczeniu ze wszyscy są zbudowani podobnie uważa ze inne proporcje są nietypowe . A jest dokładnie na odwrót . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi