amoniak Napisano 5 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Mam właśnie coś takowego w jednym ze swoich rowerów. Jest to najwyższy model tylnej przerzutki MTB tego producenta na 2004 r. Przebieg około 8 k km. Mam ją juz ponad rok dlatego zdecydowałem sią napisać recenzję. Duży minus i jedyny jaki zaobserwowałem-W POSCE NIE WYSTĘPUJE :roll: (nie wiem czemu bo wszystkie inne cęści z oferty Sr-Suntour`a są dostępne) Cena 40 $ tu adres strony gdzie można to coś kupić (potencjalnych zainteresowanych ostrzegam, że koszty przesyłki są skalkulowane w sposób chory i do Polski się nie opłaca ściągać. Prawie 20$ za przesykę :evil: :evil: ) Plusy: Czułość i selektywność na najwyższym poziomie. Waga 260 gram. Sposób działania to ideał. Zmiana biegu następuje błyskawicznie. Szczególnie fajnie zmienia na niższe biegi podczas podjazdów, pstryk i już. na pewno chodzi to lepiej od mojego starego LX, z wiecznie latająym wózkiem. Śmiem twierdzić, że chodzi to tak dobrze jak XTR , a conajmniej tak jak XT lub SRAM 9 (w drugim rowerze nmam SRAM 7 który chodzi troszkę gorzej) Jesienne błoto i deszcz jej nie ruszają, śniegi też przeżyła żadnej różnicy w działaniu. Zastanawiałem się czemu to tak działa, odpowiedzią jest budowa i materiały użyte do budowy. Budowa przypomina pantograf. Linka wprowadzana jest od przodu przerzutki, krótsza i prosta droga linki = mniejsze opory . Następnie linka jest mocowana do dźwigni, od góy dla Systemu ESP (1:1) lub od dołu wtedy ramie dźwigni jest o połowę krótsze i mamy sterowanie Shimano (1:2) zdjęcie Fajne dwa w jednym. Kąt pod jakim schodzi cały korpus przerzutki jest dość duży, tak, że nie ma problemu z zapleceniem łańcucha na największe tryby 34T. Jedynie miałem obawy co do kółek w wózku, są dość duże, ani shimano ani Sram w najwyższych modelach nie mają ich w tak gigantycznych rozmiarach. Kółka są na łożyskach maszynowych Jedynie szkoda, że przerzutek Sr-Suntour`a nikt do Polski nie sprowadza, bo jest to produkt na najwyższym poziomie. Przechała już 8 k km i nic się z nią nie dzieje Zero luzów czy mulastego działania (d la skaczących: sprężyna napinająca łańcuch jest :twisted: mocna i napina tak, że nawet osłona na widełki nie jest potrzebna) Zresztą tą przerzutkę można znaleźć w roweruch SIGN jest to DUROLUX SGX różni sie jedynie kolorem od XCR 750 SGX zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 5 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Cieszy mnie to mocowanie umozliwiajace zapodanie dowolnych manetek-szkoda ze inni producenci tak nie robia no i bardzo krotki pancerzyk pod koniec-krotszy od Srama o shimano nie wspomne nawet...duze kolka faktycznie kiepsko wygladaja(ale to tylko wyglad w koncu)-ciekawe czy daloby sie mniejsze zalozyc jak te sie zuzyja?I czy wtedy przerzutka bedzie dobrze dalej chodzic? Jak tam z uzytymi materialami?Co jest stalowe?Reszta chyba alu bo plastiku nie widze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 5 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Jak tam z uzytymi materialami?Co jest stalowe?Reszta chyba alu bo plastiku nie widze... Kółeczka są plasykowe a sworznie i śrubki stalowe re 8 k km i zero luzów :grin: naprawdę czasem przy myciu łańcucha przesmarowałem sworznie. Fajnie jest skonstruowana gdyż sprężyna jest prawie na wierzchu i błoto czy śnieg nie maja sie gdzie wbić i utrzymać podobnie jak w XTR Kółeczka mają łożyska maszynowe w obydwu takie same (znalazłem odpowiedniki w katalogu SKF)nawet zanabyłem drogą kupna ale zmieniac jeszcze nie muszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 wzystko fajnie. nie podoba mi sie jedynie wozek, ktory sprawia wrazenie jakby byl "tyl na przod" :? ps. z jakimi manetkami u ciebie smiga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 10 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 A co ma podobanie się do działania :? Podobać się to ma laska :twisted: Przez chwilę śmigała z MRX pro (pod shimano) a obecnie X-7 Widziałem ją w Cyklopie na Nowowiejskiej w Warszawie za 110 zł BTW nowa Dura ace ma duże kółeczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 10 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 A co ma podobanie się do działania a czy ja gdzies napisalem, ze ma? zreszta glownie ma dzialac dobrze. a ze mi sie wizulanie nie podoba to inna sprawa zreszta gdybym potrzebowal przerzutki to byc moze bym sobie taka sprawil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 10 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Qrde tamto zdjęcie tak jakoś dziwnie skadrowane :? Tu masz kilka innych z przed chwili 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 11 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 co tu marudzic: fajny sprzet :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 11 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 a no fajny 8) tym bardziej, ze kosztuje 110 złociszy a jest IMHO lepszy niż SRAM 7 który jeździ w moim drugim rowerze. Brak plastykowych elementów to też plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 11 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 nowe sramy tez juz za duzo tworzywa sztucznego (plastikowa przerzutka moglaby byc niebezpieczna :mrgreen:) nie maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Duży minus i jedyny jaki zaobserwowałem-W POSCE NIE WYSTĘPUJE Rolling Eyes Już występuje: http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=2744 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 a ja mam pytanie, będzie to współpracować z kasetą 8 czy może będzie mieć za gruby łańcuch? bo chcę sobie kurna taką kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 23 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Jak napisane że przerzutka na 9 trybów to znaczy że obsłuży każdą kasetę od 6 do 9 trybów łańcuch wcale nie będzie za gruby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Jak napisane że przerzutka na 9 trybów to znaczy że obsłuży każdą kasetę od 6 do 9 trybów zaryzykowalbym stwierdzenie, ze z 5 tez da sobie rade :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Musze blizej zapoznac sie z ta przerzutka, widze xtra oferte za naprawde przystepna kase! Niech Admin zmieni post bo znow sie nie zalogowalem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 29 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Jak napisane że przerzutka na 9 trybów to znaczy że obsłuży każdą kasetę od 6 do 9 trybów nie jestem pewny ale to chyba nie jest tak na 100% bo spotkalem sie z opinia ze ultegra zle wspolpracuje z 8 biegowym lancuchem za szeroki dla niej a nie wiadomo bylo czy suntour nie robi swoich przerzutek na 9b tak dokaldnei spasowanych pod wezszy lancuch ze z szerszym nie beda dobrze chodzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 spotkalem sie z opinia ze ultegra zle wspolpracuje z 8 biegowym lancuchem jest to o tyle mozliwe, ze w grupie ultegra jest naped 10ciorzedowy, a wiec nikt nie przewidzial montazu szerszego lancucha i wozek jest po prostu zbyt waski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 30 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 ale to bylo jeszcze wtedy jesli dobrze pamietam gdy byl na 9 biegow...przyznaj ze istnieje jakas tam mala szansa ze suntour produkujac przerzutke ktora opisal jako 9b(a nie np jako 8/9b jak SRAM czy Shimano swoje adekwatne modele)tez nie przewidzial montarzu szerszego lancucha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 30 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 nie jestem pewny ale to chyba nie jest tak na 100% bo spotkalem sie z opinia ze ultegra zle wspolpracuje z 8 biegowym lancuchem za szeroki dla niej a nie wiadomo bylo czy suntour nie robi swoich przerzutek na 9b tak dokaldnei spasowanych pod wezszy lancuch ze z szerszym nie beda dobrze chodzic Będzie zimą w zeszłym roku przez pewien czas chodziło z kasetą 7 biegów i manetkami SRAM MRX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 27 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Teraz przerzutka ma już coś koło 20 kkm 25 kkm Nasmarowałem sworznie wyczyściłem wyregulowałem i nadal działa bez najmniejszych problemów luzu praktycznie brak teraz jest już trochę obdrapana a dział tak samo jak na początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi