Skocz do zawartości

[amortyzacja przód]Co kupić RST First Air, 100mm, air / OCR Lockout czy Rock shox Tora 80 SL coil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem zmienić amortyzator w moim 2 rowerze i zastanawiam się nad tymi dwoma RST First Air, 100mm, air / OCR Lockout i Rock shox Tora 80 SL coil i który kupić??????

pozdro

Napisano

Troche to pytanie mało precyzyjne. Te amorki różnią się i to znacznie. Dlatego nie da się odpowiedzieć.

Napisano

Zdecydowanie RST F1RST Air, ze względu na to ze jest powietrzny o 270 g lżejszy i tańszy. Jakieś 3 nr temu w Magazynie Rowerowym był test amorków to XC. Ten model tam jest i wyszedł całkiem nieźle.

Firmy OCR nie znalazłem. Może i jest ale wątpie, skąd to wytrzasnąłeś?

Pozdrówko,

Kuba

Napisano

potrzebny mi jest amor dobry do maratonów i do trochę cięższej jazdy po górach czyli musi być wytrzymały a co do OCR jest to system otwartej kąpieli olejowej na pewno kupie któryś z tych tylko który??

Napisano

Jeżeli masz do wyboru tylko te dwa modele to bież RST , ale ja bym sie jednak zastonowił na RS tora 302/318 solo air

Napisano
potrzebny mi jest amor dobry do maratonów i do trochę cięższej jazdy po górach czyli musi być wytrzymały a co do OCR jest to system otwartej kąpieli olejowej na pewno kupie któryś z tych tylko który??

Hmm. To chyba jednak Tora. Osobiscie tez dlatego, ze jest spręzynowa to bym ja wybrał. Tylko to moja w gruncie rzeczy subiektywna opinia. Po prostu nie pasuje mi progresywna praca amorków.

Jesli ważysz nie za dużo jakieś 70 kg to możesz brac też Firsta, bo nie sadzę by były wtedy problemy ze sztywnością. Jesli więcej to rozważ też RST Titan Air. Troche to masywnieszje od Firsta.

Ogólnie to musisz sobie zadac pytanie, co chesz miec jako medium ściskane i czy First nie będzie zbyt delikatny.

Napisano

To pytanie kombinatorskie, wcześniej porównywałeś dwa rowery z takimi właśnie amorami - może napiszesz prawdę, o co ci chodzi ?

Nie sądzę żeby First był tylko do 70 kg, używam Blacka o skoku 120 mm również z goleniami 30 mm moja waga 85 kg i sztywności w górach mu nie brakuje, na pewno nie jest zbyt delikatny :) , i bez przesady z tą progresją , to nawet lepiej, że pod koniec skoku amor minimalnie sie utwardzi.

Napisano

Rulez. Black to troche inna bajka. Pochodzi jeszcze z czasów gdy sprzęt był porządny. Teraz to wszystko sie sypie aż miło.

Priorytetem ma byc wytrzymałość, a amorek ma być do trochę cięższej jazdy używany. Dlatego wybrałbym Torę. A praca amorka - kazdy lubi inną - mi praca powietrznych RS'ów zupełnie nie pasi.

Napisano

ja też bym się skłaniał ku torze bo mam taki amor w moim drugim rowerze i sprawuje się całkiem nieźle a myślałem o rst bo w rowerze który miałem kupić był ten amor i dla tego się zastanawia właśnie też nad nim

Napisano
czy amorekrst capa t6 jest dobry do roweru mtb

Nie. To atrapa amortyzatora, w miarę bezpiecznie jeździ się z tym, kiedy jest zablokowane. Lepszy dobry sztywniak :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...