cusek Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jak dokręcać kasetę? Czy do samego końca ile ręce mogą? czy ma być ileś tyknięć? Czekam na czyste odpowiedzi a nie użyj klucza z niutonometrem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Ja dokręcam na 4-5 tyknięcia ,póki co jeszcze nie miałem nigdy problemów z odkręcaniem się kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cusek Napisano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 A może zdarzyć się tak że dokręcę za mocno albo że odkręci mi się na trasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Ja dokręcam aluminiową nakrętkę w XT naprawdę bardzo mocno. Ostatnio chciałem zdjąć kasetę i nawet bacika nie potrzebowałem, bo nakrętkę odkręciłem palcami. Dobrze, że na trasie się nie odkręciła. Może trzeba jeszcze mocniej dokręcić, ale przecież to alu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbrozin Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 XT ma już taką przypadłość, też zawsze dokręcam dosyć mocno a przy zdejmowaniu nakrętka schodzi jakby ledwo co była przykręcona. Może taki jej urok i już... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jak dokręcać kasetę? Czy do samego końca ile ręce mogą? czy ma być ileś tyknięć?Czekam na czyste odpowiedzi a nie użyj klucza z niutonometrem:) Jeśli nie chcesz zerwać gwintu lub go nie przeciągnąć, to albo klucz dynamometryczny, albo wyczucie. To drugie to dośc sliska sprawa bo wymaga doswiadczenia. Na pewno nie dokręca się ile pary w łapie. I nalezy pamiętać by gwinty były mozliwie czyste. Wiem, ze cię ta odpowiedź nie usatysfakcjonuje, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Ja kasetę XT dokręcam ile pary w łapach, kiedy dokręciłem z wyczuciem, to odkręciła mi się w czasie jazdy. Kasetę Srama dokręcałem z mniejszym momentem, ale jej nakrętka nie miała dodatkowej cienkiej podkładki, którą ma kaseta XT. Przy dokręcaniu kasety Srama kliknięcia było słychać wyraźnie wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Kasetę dokręca się jak wszystko inne - z wyczuciem. W tym przypadku naprawdę mocno, ale nie "ile siły w łapach". Mam kasetę XT, od jakiegoś czasu aluminiową nakrętkę i nigdy nie miałem żadnych dziwnych przygód jak koledzy wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Dokręca się mocno ale z wyczuciem, a po parudziesięciu km. jak się ułoży , wypada dociągnąć , i wtedy nie odkreci się lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 18 Maja 2009 Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 ja już jakoś mam wyczucie w rękach z jaką siłą dokręcać, jest taki moment, że śruba itp. zaczyna stawiać mocniejszy opór daje trochę jeszcze i jest si żadna śruba mi się jeszcze nie odkręciła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Mi osobiście to klikanie nie przypadło do gustu. Raz jak sobie zakreciłem tak jak zawsze z resztą to odkrecicnie mogłem . Dlatego zastosowałem metalową cienką podkładke miedzy nakretke a kasete. Dokrecam mocno z wyczuciem i jeszcze nigdy mi sie nie poluzowała na takim patencie a bez to sie zdarzało ze albo odkrecic nie mogłem albo sie sama odkrecała. Kaseta XT 760. Podkładka jak by kto pytał to z wyprostowanego kapsla po piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaby Napisano 19 Maja 2009 Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Z tego co czytalem to 35-40Nm. To tak jakby przylozyc klucz, nalozyc na niego metrowa rure-ramie, ustawic to ramie w poziomie i na jego koncu polozyc 4 opakowania cukru ) Tak chyba latwiej sobie zwizualizowac wartosc owej enigmatycznej sily Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cusek Napisano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 No to ok ale jeszcze mam takie pytanko wczoraj byłem na serwisie piasty no i koleś ściąga kasetę itd, i okazuję się że przed 7 zębatką powinna być podkładka(kaseta HG 30) jednak w mojej wersji tej piasty jest ona jakby połączona z 7 zębatką(ma ona dystans). Spotkał się z tym ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 19 Maja 2009 Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Cusek to normalka, taka podkładka jest ale w wyższych modelach kaset. U mnie leży w szafie kaseta hg40 nówka na 8rzędów i też nie ma tego pierścienia luzem Potem mogę Ci zrobić zdjęcie. Jesli będziesz chciał to wal na gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ja dokręcam na kilka "tyknięć", żadnych problemów jeszcze nie miałem z odkręcaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cusek Napisano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Qba no właśnie nie, Bo jak oglądaliśmy nówkę HG 30 to miała:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.