Skocz do zawartości

[rower] Mongoose vs Decathlon

Java

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem że parę osób już trochę zdenerwowałem pytaniami dotyczacymi rockridera 6.3, ale postanowiłem zaryzykować i napisać jeszcze jeden temat ;) . tak wiec przechodząc do sedna sprawy chciałbym żebyście wy drodzy forumowicze pomogli mi zadecydowac który rower jest lepszy, a rowery to :

Rockrider 6.3 http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-6-3-34976520/

oraz

Mongoose Otero Comp http://www.t-bike.pl/p/pl/95/mongoose+otero+comp.html

Naczytałem sie bardzo sporo na temat tych dwóch rowerów i juz mam mętlik w głowie ;) .

I prosze was jeżeli chcecie napisać posta który wogóle nie nawiazuje do tematu to nie pisz, bo rower ma mi trochę posłużyć i nie chcę dokonac złego wyboru. :wallbash:

Napisano

Bierz tego, który ci się bardziej podoba..

Ja wziąłbym Decathlona ze względu na napęd Srama i ciekawe zawieszenie. Dobrze skompletowany rower w sumie.

Mongoose mimo większej ceny jakoś nie powala na kolana.

Napisano

Nie chcę się sugerowac wygladem roweru ale jego osprzętem i w ogóle wytrzymałościA, ale dzieki że ktoś w ogóle napisał ;)

Napisano

jakoś koślawo prezentuje sie ten mongoł.dodatkowo w opisie tył XT a na focie alivio chyba. generalnie amortyzacja porównywalna. zaleta decathlona jest napęd 27 biegowy i deczko lepsze hamulce. ja bym wybrał rockridera

Napisano

No to pozostaja mi jeszcze do wyboru ten rockrider i mongoose. Tak więc piszcie co o nich sądzicie i który lepszy.

Napisano

Ja tego nie rozumiem tyle ludzi na forum i tylko 4 odpowiedzi... , ludzie piszcie błagam was!

Napisano

na pinkbike'u widziałem ze dwa dni temu zdjęcia jakiegoś kolesia z krakowa z tym mongosem. poszukaj i napisz do niego może sie wypowie

Napisano

Mialem identyczny dylemat i dzisiaj przyszedl moj egzemplarz Aggressora SL - pojechal od razu do serwisu na zlozenie i regulacje. Jak bede mial gotowy rowerek to na pewno tu cos napisze :)

Napisano

Witam! Też zastanawiałem się nad RR ale ostatecznie kupiłem taki rowerek:

Carrera XC Zelos:

-rama 7005 cieniowana

-amortyzator przedni - Rock Shock Recon 351 Solo Air

-amortyzator tylny - Suntour Epicon

-przerzutka tył - Sram X7

-przerzutka przód - Sram X5

-hamulce - tarcze, hydrauliczne Tekro Auriga, tarcze 180 z przodu, z tyłu 160

-korba Truvativ Firex 3.3

-obręcze Mavic Sun DS2 XC

cena bardzo przyjemna bo 1950 (w tym 100 zł na akcesoria). Rowerek taki jak na zdjęciu tylko amorek przedni to Recon

http://www.halfordspressoffice.com/imageli...aDetailsID=4041

Napisano

Wlasnie dlatego olalem Decathlona - zamiast robic promocje na rowery oni podbijaja cene :)

Aggressor SL stoi juz u mnie i wyglada powalajaco :) nie mialem jeszcze czasu go stescic ale na dniach planuje wypad do lasu

Aha, rower wazy 15,8kg, wiec to co na stronie jest napisane to bajka...

Napisano
Wlasnie dlatego olalem Decathlona - zamiast robic promocje na rowery oni podbijaja cene :D

Aggressor SL stoi juz u mnie i wyglada powalajaco :D nie mialem jeszcze czasu go stescic ale na dniach planuje wypad do lasu

Sporo. A w jakim rozmiarze?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Udało mi się dzisiaj zważyć mój i wyszło 14,8kg. Rama 18.

Napisano

Hmm prawdopodobnie moje pomiary wagowe nie są dokładne, ponieważ ważyłem wagą łazienkową na zasadzie moja waga z rowerem na ramieniu minus moja waga :P ale te kg ze strony i tak nie są prawdziwe.

Co do samego roweru to pośmigałem już trochę po lesie. Jako leśny rower do szybkiej jazdy bardzo mi pasuje, aczkoliwek geometria roweru jest specyficzna, na pewno jest to całkiem inna geo niż rockrider 6.3 - decathlon jest imho bardziej górsko-kombinatorski, natomiast ten aggressor typowo leśno-xc`owy :D takie mam odczucia po przymierzeniu się do rockridera (ale zaznaczam że pojeździć na nim nie miałem okazji) w porównaniu z jazdą haibike`em.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...