Forensic Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Dwukrotnie w moim przednim Juicy 5 pojawił się opisany w temacie problem. Użyłem opcji szukaj ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Otóż w trakcie niezbyt intensywnego użytkowania (nie ma mowy o przegrzaniu) w przednim hamulcu klamka nagle zapadła się aż do gripa. Przy dociskaniu klamki tuż przy gripie czuc było, że klocki łapią tarczę ale nie dawało to odpowiedniej siły hamowania i bezpiecznej jazdy. Podregulowałem skok klamki śrubką i ponownie wszystko działało ok -klocki łapały bez przycinania palców klamką. Odpowietrzyłem hample zestawem Avida bo myśłałem, że problem tkwi w zapowietrzeniu. Zrobiłem kilkaset km bez problemów. Wczoraj problem wystąpił niestety ponownie -w trakcie jazdy nagle klamka się zapadła i straciłem przedni hamulec (żeby zahamowac klamkę trzeba oprzec o gripa). Śrubkę regulacyjną wkręciłem na maksa -hamulce działają poprawnie ale gdy problem pojawi się ponownie to już nie wiem co robic. To nagłe zapadanie się klamki bardzo mnie irytuje, tym bardziej, że niedługo jadę w góry na kilka dni i w planach są długie, szybkie zjazdy -wolał bym nie stracic hamulca w takim momencie. Aha przebieg hampli to 1200km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Jak na moją głowę to masz nieszczelny układ. Nie zauważyłeś nigdzie żadnych wycieków, ani ubytku płynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forensic Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 No właśnie dokładnie obejrzałem wszystkie łączenia, przewody, itp. i wszystko suche. Raczej nic nie cieknie. Sam już nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Hmm... To może coś z klamką? Tylko nie wiem czy tam ma prawo coś się popsuć, żeby coś takiego się działo. Tłoczek? Zbiorniczek wyrównawczy? Sam nie wiem... Dla mnie to wygląda na ubytek płynu- nic innego, ale jeśli mówisz, że nie ma nigdzie wycieków to nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Na mój gust to przepuszcza Ci uszczelka tłoczka w klamce. Na tłoczku są 2 uszczelki - główna(wytwarzająca ciśnienie) i dodatkowa(oddziela układ od świata zewnętrznego). Jeżeli przepuszcza glówna, to efekty są właśnie takie jak opisujesz, a wycieków żadnych nie ma. Po prostu płyn cofa się do zbiorniczka wyrównawczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forensic Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Na mój gust to przepuszcza Ci uszczelka tłoczka w klamce. Na tłoczku są 2 uszczelki - główna(wytwarzająca ciśnienie) i dodatkowa(oddziela układ od świata zewnętrznego). Jeżeli przepuszcza glówna, to efekty są właśnie takie jak opisujesz, a wycieków żadnych nie ma. Po prostu płyn cofa się do zbiorniczka wyrównawczego. Ok. Dzięki. Oddałem rower do serwisu -zobaczymy co spece zdziałają w tym temacie. Mam nadzieję, że zdiagnozują usterkę bo strach z czymś takim jeździc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Na mój gust to przepuszcza Ci uszczelka tłoczka w klamce. Na tłoczku są 2 uszczelki - główna(wytwarzająca ciśnienie) i dodatkowa(oddziela układ od świata zewnętrznego). Jeżeli przepuszcza glówna, to efekty są właśnie takie jak opisujesz, a wycieków żadnych nie ma. Po prostu płyn cofa się do zbiorniczka wyrównawczego. Nie pomyślałem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scott88 Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, mialem podobny problem na zjazdach. Klamka na stromych zjazdach flaczała na maxa, zero hamowania. W moim przypadku ewidentnie gotował sie płyn po ok 1 min. przestoju klamka wracała do poprzedniej twardości. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.